Home / Family  / Ποιους κινδύνους “κρύβουν” οι γιορτές για τα κατοικίδιά μας;

Ποιους κινδύνους “κρύβουν” οι γιορτές για τα κατοικίδιά μας;

dog xmas
Ο DVM Δημήτρης Τσουκαλάς μιλά για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι γιορτές για τους τετράποδους φίλους μας και δίνει πολύτιμες συμβουλές, για να περάσουμε χαρούμενα και ασφαλή Χριστούγεννα με τα αγαπημένα μας κατοικίδια.

 

Και κάπως έτσι, φτάσαμε να πλησιάζουμε στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Γιορτές που προσμένουμε παραδοσιακά κάθε χρόνο, ειδικά, όμως, φέτος ακόμα περισσότερο. Κι όχι τόσο γιατί πλησιάζουν οι γιορτές της αγάπης και οι μέρες της χαράς, αλλά γιατί επιτέλους θα τελειώσει αυτό το 2020, που τόσο μας ταλαιπώρησε σε όλα τα επίπεδα.

Χριστούγεννα, λοιπόν, και μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να τα γιορτάσουμε όπως κάναμε κάθε χρόνο, εντούτοις κάποιες αξίες, κάποια έθιμα και κάποιες παραδόσεις παραμένουν σταθερές. Κι αυτές οι παραδόσεις είναι που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο τα καλομαθημένα/ κακομαθημένα τετράποδα παιδιά μας.

 

Στολισμός

Αρχικά, Χριστούγεννα σημαίνουν στόλισμα σπιτιού, με πρωταγωνιστή το χριστουγεννιάτικο δέντρο (εκτός αν κάποιος είναι πολύ παραδοσιακός και στολίζει καραβάκι). Το δέντρο, λοιπόν, με τα στολίδια, τα λαμπάκια, τα -λίγα πλέον- δώρα μπορεί να ομορφαίνει μια γωνιά του σπιτιού μας, ταυτόχρονα όμως αποτελεί θέλγητρο για τα κατοικίδιά μας, τόσο τις γάτες -κυρίως- όσο και τους σκύλους.

Θέλει μεγάλη προσοχή, λοιπόν, η συνύπαρξη ενός κατοικιδίου με το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μικρά στολίδια, κορδέλες, λαμπάκια αποτελούν δυνητικά κίνδυνο για τον τετράποδο φίλο μας, μιας και η έμφυτη περιέργειά του σίγουρα θα τον οδηγήσει στο να εξερευνήσει αυτό το μεγάλο, λαμπερό και πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο που προστέθηκε στον χώρο που ζει.

 

cat xmas

 

Κεριά

Ένας άλλος κίνδυνος, ο οποίος βέβαια υπάρχει και χωρίς την παρουσία κατοικιδίου στο σπίτι, είναι τα αναμμένα κεριά.

Η χαρούμενη και πάντα σε κίνηση ουρά του τετράποδου φίλου μας μπορεί να εκτοξεύσει με μαγικό τρόπο το κερί από το τραπεζάκι του σαλονιού στο χαλί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Προσοχή, λοιπόν, τα διακοσμητικά κεριά να τοποθετούνται σε ύψος που δεν απειλούνται από τα κατοικίδιά μας.

 

Γιορτινά τραπέζια

Κάτι που φέτος, λόγω συνθηκών, δεν θα αποτελέσει -φανερή- παράδοση είναι τα χριστουγεννιάτικα -οικογενειακά και μη- τραπέζια.

Ωστόσο, ακόμα και χωρίς μεγάλες παρέες, το γιορτινό τραπέζι είναι κάτι που αφενός θα συμβεί, αφετέρου θέλει ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι έχει να κάνει με τα κατοικίδιά μας. Όλοι ξέρουμε πόσο “εκβιαστικά” μπορούν να γίνουν τα λυπημένα μάτια ενός σκύλου και πόσο απαιτητική μια γάτα που μυρίζει κάποιο φαγητό που της αρέσει. Αυτό συχνά έχει ως αποτέλεσμα, και λόγω του γενικότερου εορταστικού κλίματος, να επιτρέπουμε διατροφικές παρασπονδίες στα ζώα μας.

Θα πρέπει, λοιπόν, να προσέξουμε, τις τροφές που αποτελούν έδεσμα για εμάς, αλλά κίνδυνο για τον σκύλο ή/και τη γάτα μας. Σοκολάτα, ξηροί καρποί, σταφίδες, πολύ λιπαρά φαγητά είναι κάποια από τα τρόφιμα που δεν πρέπει να δίνουμε στα κατοικίδιά μας. Μπορεί να τα έχουμε ή και να είναι σαν παιδιά μας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα “μπουκώνουμε” όπως έκαναν κάποτε οι γιαγιάδες με τα εγγόνια τους.

Και φυσικά, δεν ξεχνάμε ποτέ πως για κανέναν απολύτως λόγο δεν δίνουμε κόκκαλα στο κατοικίδιό μας.

 

cat and dog xmas

 

Διακοσμητικά φυτά

Τέλος, τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα και με κάποια φυτά, όπως π.χ. τα Αλεξανδρινά. Τα Αλεξανδρινά, όπως και το γκι, αποτελούν κίνδυνο για τα κατοικίδιά μας, ειδικά αν μασουλήσουν τα φύλλα και τους βλαστούς τους.

Για αυτό, λοιπόν, καλό είναι να τα αποφεύγουμε ή, αν δεν θέλουμε να τα αποχωριστούμε, να τα τοποθετούμε σε χώρο που δεν είναι προσβάσιμα από τους τετράποδους φίλους μας.

 

Αν, λοιπόν, προσέξουμε όλα τα παραπάνω, θα έχουμε μια καλή -ακόμα και με τα φετινά δεδομένα- εορταστική περίοδο.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

 

Τσουκαλάς Δημήτριος, DVM
Ιατρείο Μικρών Ζώων
Κ. Ρωσίδη 3, Θεσσαλονίκη
2310 412412
www.thessvets.gr

[email protected]

Ο Δημήτρης Τσουκαλάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και αποφοίτησε από την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Διατηρεί ιατρείο μικρών ζώων στην περιοχή της Καλαμαριάς.