Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Ποια τρόφιμα προτιμάμε περισσότερο και ποια λιγότερο εμείς οι διατροφολόγοι;

Ποια τρόφιμα προτιμάμε περισσότερο και ποια λιγότερο εμείς οι διατροφολόγοι;

διατροφολόγοι
Σίγουρα όταν σκέφτεσαι έναν διαιτολόγο σου έρχεται στο μυαλό ένας άνθρωπος με καλλίγραμμο σώμα, που τρέφεται μόνο με υγιεινά φαγητά και που πίνει συνέχεια νερό σωστά; Πόση αλήθεια κρύβεται πίσω από αυτή την εικασία;

 

Ευτυχώς, όλα τα τρόφιμα που τρώμε εμείς οι διαιτολόγοι δεν είναι όλα γύρη, αβοκάντο και τρίχρωμη κινόα. Είναι όλα τους εξίσου νόστιμα και θρεπτικά, όμως κανένα τρόφιμο δε μπορεί από μόνο του, αρχικά, να σε χορτάσει και στη συνέχεια να σου δώσει όσα θρεπτικά στοιχεία χρειάζεται ο οργανισμός σου. Στην πραγματικότητα, μια ισορροπημένη διατροφή σημαίνει να απολαμβάνεις όλα τα τρόφιμα – (συμπεριλαμβανομένου του αγαπημένου σου burger), με μέτρο.

 

 

Όλα τα τρόφιμα μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Και μόλις το συνειδητοποιήσεις αυτό, το επόμενο βήμα είναι φυσικά να αρχίσεις να επικεντρώνεσαι στην απόλαυση τους, μόνος σου, με την οικογένεια ή τους φίλους σου!

 

Χρειάζεται να στοχεύεις στην ισορροπία αλλά και στην ποικιλία, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνεις τρόφιμα και από τις πέντε ομάδες τροφίμων, ενώ παράλληλα καταναλώνεις και λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα με μέτρο. Σίγουρα γνωρίζεις ήδη ποια τρόφιμα είναι καλό να τρως λιγότερο συχνά και ποιά περισσότερο.

 

Τί αποφεύγουμε όμως εμείς οι διατροφολόγοι από την διατροφή μας και ποιά τρόφιμα καταναλώνουμε σχεδόν καθημερινά;

 

Φαγητά που προτιμάμε
Φρούτα

Λατρεύουμε τα φρούτα σε όποια μορφή υπάρχουν. Φρέσκα, αποξηραμένα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα, φρεσκοστυμμένα. Πάντως η αλήθεια είναι ότι προτιμάμε περισσότερο να τρώμε τα φρούτα παρά να τα πίνουμε σε μορφή χυμού διότι χάνουν τις φυτικές ίνες κατά την επεξεργασία τους.

 

Γιαούρτι ή κεφίρ

Χάρη στην ιδιαίτερη γεύση αλλά και υφή που έχουν αυτά τα τρόφιμα μπορούν να κάνουν απίστευτα πολλούς συνδυασμούς: γλυκούς και αλμυρούς. Τόσο αυτό, όσο και η μεγάλη θρεπτική αξία που έχουν να προσφέρουν τους χαρίζει μια ξεχωριστή θέση στις διατροφικές μας προτιμήσεις.

 

Λαχανικά

Εδώ δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Αγαπάμε τα λαχανικά διότι υπάρχει τεράστια ποικιλία, που ακόμη κι αν δεν σ’ αρέσουν μερικά, ΠΑΝΤΑ θα βρεθεί έστω και ένα που θα μπορέσεις να φας. Bonus trait: Έχουν ελάχιστες θερμίδες, οπότε τα περισσότερα καταναλώνονται άφοβα.

 

 

Ξηροί καρποί

Φιστίκια, αμύγδαλα, φουντούκια όλα τους αγαπημένα. Εδώ όμως θέλει προσοχή! Οι ξηροί καρποί μπορεί να τρώγονται πολύ εύκολα και γρήγορα καλό είναι όμως να έχεις πάντα στο νου σου την ποσότητα που πρόκειται να καταναλώσεις. Για τον λόγο αυτό όπου πάμε και όπου σταθούμε θα μας βρεις με ένα μίνι ταπεράκι ειδικά για αυτό το νόστιμο σνακ.

 

Ψωμί, Τορτίγια

Ποιός θα στο έλεγε ότι εμείς οι διατροφολόγοι τρώμε και ψωμί, αλλά και τορτίγιες.. Κάπου εδώ, αξίζει να πούμε ότι επιβάλλεται, εν έτει 2021, να απομυθοποιήσουμε επιτέλους τους υδατάνθρακες σε όποια μορφή κι αν τους βρίσκουμε. Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για τον οργανισμό, δίνουν ενέργεια, σε κρατούν χορτάτο και ας είμαστε ειλικρινείς… είναι ΟΛΟΙ τους πεντανόστιμοι. Επομένως γιατί να μην προτιμήσεις μια τορτίγια με κοτόπουλο και λαχανικά αν βρίσκεσαι έξω;

 

Μερέντα

Σίγουρα τώρα έχεις σοκαριστεί. Μερέντα; Μα πώς γίνεται αυτό; Αυτό το τρόφιμο ήρθε για να επιβεβαιώσει αυτό που γράψαμε παραπάνω, ότι δηλαδή ΌΛΑ τα τρόφιμα μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και το εννοούμε!

Προφανώς δεν εννοούμε να πάρεις το κουτάλι και να ξεκινήσεις να τρως την μερέντα χωρίς σταματημό. Ούτε εμείς την καταναλώνουμε με αυτόν τον τρόπο. Αντ’ αυτού κάνουμε σωστούς συνδυασμούς είτε μαζί με φρυγανιές και σπόρους chia είτε ανάμεικτη με γιαούρτι για ένα πιο healthy επιδόρπιο.

 

Δεν προτιμάμε τόσο
Τηγανητά

Έχεις ακουστά την λέξη ακρυλαμίδιο; Αυτή η ουσία δημιουργείται από το τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες και τυγχάνει να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν τρώμε ΠΟΤΕ τηγανητά φαηγτά. Σαφώς και θα φάμε τηγανητές πατάτες και κολοκυθάκια κ.α. ωστόσο δεν θα τα επιλέξουμε εσκεμμένα σε καθημερινή βάση.

 

Σφολιατοειδή

Αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι το στομάχι έχει ξεσυνηθίσει αυτά τα τρόφιμα, καθώς δεν βρίσκονται στη καθημερινότητά μας, και επομένως προκαλούνται καούρες, τα προϊόντα αυτά δεν είναι ιδανική επιλογή λόγω των λιπαρών τους. Τα κορεσμένα συγκεκριμένα λιπαρά με τα οποία είναι φορτωμένα τα σφολιατοειδή καλό είναι να τα αποφύγεις διότι πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή χοληστερίνη, έναν από τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου με τα αυτά.

 

 

Αλλαντικά

Στα αλλαντικά της αγοράς προκειμένου να συντηρηθούν για αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση τους, προστίθενται ουσίες όπως τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα. Αυτές οι ουσίες έχουν την ικανότητα να αντιδρούν με τις αμίνες, σχηματίζοντας νιτροζαμίνες, που αρκετές από αυτές είναι καρκινογόνες. Αυτή η πληροφορία αποτελεί από μόνη της τον λόγο για το οποίο αποφεύγουμε τα αλλαντικά.

 

Επεξεργασμένα τρόφιμα όπως πατατάκια, γαριδάκια, κ.λπ.

Ένα από τα συστατικά τους ,για το οποίο έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί, είναι τα τρανς λιπαρά οξέα ή αλλιώς μερικώς υδρογωνομένα λίπη, τα οποία ανεβάζουν την ολική και την “κακή” LDL χοληστερόλη. Επιπλέον, ρίχνουν τα επίπεδα της “καλής” HDL χοληστερόλης.

 

 

Αν έπρεπε λοιπόν να διαλέξουμε να κρατήσεις κάτι από το άρθρο, αυτό είναι ότι η διατροφή δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Δεν υπάρχουν καλά τρόφιμα και κακά τρόφιμα. Παρά μόνο θρεπτικά τρόφιμα και λιγότερο θρεπτικά. Υπάρχουν οι μέρες που θα θέλουμε να φάμε τηγανητές πατάτες και ψάρι και άλλες που θα επιλέγουμε φακόρυζο.

 

 
Το άρθρο “Ποια τρόφιμα προτιμάμε περισσότερο και ποια λιγότερο εμείς οι διατροφολόγοι;” συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε το Restart Diet σε InstagramFacebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας!

 

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος