Home / Family  / Παιδί και φαγητό: Τι γίνεται όταν δεν τρώει;

Παιδί και φαγητό: Τι γίνεται όταν δεν τρώει;

Παιδί και φαγητό: Τι γίνεται όταν δεν τρώει;
Το παιδί μου είναι “ιδιότροπο” στο φαγητό, τι να κάνω;

Ιδιότροπο παιδί στο φαγητό, ένα κεφάλαιο που προβληματίζει και ταλαιπωρεί πολλούς γονείς. Για αρχή χρειάζεται να οπλιστείτε με ψυχραιμία και υπομονή και να κατεβάσετε τους τόνους. Έπειτα υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να το αντιμετωπίσετε.

 

Μην τα πιέζετε.

Ένα πολύ συχνό λάθος που κάνουν οι γονείς και έχει αντίστροφα αποτελέσματα είναι να ασκούν πίεση στα παιδιά για να φάνε το φαγητό τους. Αλλάξτε τροχιά και δημιουργήστε ένα περιβάλλον στο οποίο το παιδί θα αισθάνεται ελεύθερο για την επιλογή του. Συζητήστε με το παιδί σας όταν αρνείται να φάει και προσπαθήστε να βρείτε μια συμβιβαστική λύση. Καλύτερα να βρεθείτε κάπου στη μέση παρά να τα πιέζετε χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

 
Όταν το φαγητό γίνεται διασκεδαστικό παιχνίδι.

Τα παιδιά λατρεύουν το παιχνίδι. Όποια δραστηριότητα κι αν καταφέρετε να τη μετατρέψετε σε παιχνίδι θα την λατρέψουν. Γιατί λοιπόν να μην μετατρέψετε και την healthy διατροφή σε παιχνίδι; Παιχνίδι αισθήσεων που θα τα ενθαρρύνει να γνωρίσουν κι άλλες τροφές που μέχρι πρότινος, απέφευγαν όπως τα λαχανικά.

Βάλτε τα στην κουζίνα και δώστε τους την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέα τρόφιμα, να τα πιάσουν και να τα κοιτάξουν προσεκτικά, να τα μυρίσουν και εν τέλη κάποια από αυτά να τα δοκιμάσουν.  Μετά από αυτό θα είναι πιο θετικά στο να γνωρίσουν νέες τροφές και να αποδεχθούν τα λαχανικά, που όλοι ξέρουμε πως είναι και τα πιο “μισητά”.

 

Παιδί και φαγητό: Τι γίνεται όταν δεν τρώει;

 

 

Φτιάξτε τα γεύματα με τα παιδιά σας.

Ναι, μαγειρέψτε μαζί. Είναι ένας υπέροχος και πολύ δημιουργικός τρόπος για να έρθουν σε επαφή με το φαγητό και να το αγαπήσουν. Όχι μόνο θα περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί αλλά και θα τα βοηθήσετε να αποβάλουν διατροφικές ιδιοτροπίες και προκαταλήψεις. Ίσως έτσι μάλιστα γίνουν περισσότερο ανοιχτά στις γεύσεις.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!