Home / Family  / Παιδί και λαχανικά: Πώς θα νικήσετε τη μάχη!

Παιδί και λαχανικά: Πώς θα νικήσετε τη μάχη!

Έτσι θα φάει επιτέλους λαχανικά!

Η διατροφική αξία των λαχανικών είναι αναμφισβήτητη για την υγεία και σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Τα λαχανικά περιέχουν πολλές βιταμίνες, όπως A, C, K, B, φολικό οξύ, μέταλλα, όπως σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο ψευδάργυρο, ασβέστιο, φυτικές ίνες και είναι τέλος πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Συνήθως όμως, τα μικρά παιδιά δεν τρώνε πολλά έως και καθόλου λαχανικά. Τι μπορείτε να κάνετε για να τα “πείσετε” και να επωφεληθούν των θρεπτικών τους στοιχείων; 

 

 

 

Εσείς είστε το πρότυπο

Αν εσείς δεν τρώτε λαχανικά και δεν ακολουθείτε μία ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή, τότε και τα παιδιά σας δεν θα βάλουν στο στόμα τους τα λαχανικά. Το παιδί παρατηρεί και μιμείται τις συμπεριφορές σας, για αυτό να θυμάστε πως εσείς είστε το παράδειγμα και πως θα τρώει, ό,τι τρώτε κι εσείς. Οπότε μην ξεχνάτε να τρώτε πρώτοι εσείς λαχανικά και να δείχνετε ευχαριστημένοι όταν τα καταναλώνετε. 

 

 

Διδάξτε τους την αξία των λαχανικών

Εξηγήστε στα παιδιά με ωραίο τρόπο την αξία των λαχανικών και το καλό που κάνει στην ανάπτυξή τους και στην υγεία τους. Οι φράσεις “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα” σε μία πιο αναλυτική εκδοχή μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν πόσο σημαντικά είναι τα λαχανικά για εκείνα. Για τους πιο δύσπιστους, μπορείτε να επινοήσετε ιστορίες και μικρά παραμυθάκια που εξυμνούν την αξία των λαχανικών και περιλαμβάνουν σούπερ ήρωες που αγαπούν ιδιαίτερα τα παιδιά. 

 

 

 

Επενδύστε στο food styling

Εάν τα πιάτα είναι ελκυστικά και τα λαχανικά “καμουφλαρισμένα” είναι περισσότερο πιθανό να προσελκύσουν τα μικρά παιδιά. Τι σημαίνει αυτό; Φτιάξτε για σνακ, κομμένα λαχανικά σαν sticks με σάλτσα από γιαούρτι και άλλες σος που αγαπούν τα παιδιά σας, κάντε στα πιάτα τους έξυπνα και αστεία σχέδια με τα λαχανικά, προσφέρετε κρέας με πουρέ λαχανικών αντί για ολόκληρα λαχανικά ή μαγειρέψτε σούπες λαχανικών. Ακόμη, συμπεριλάβετε στην μαγειρική σας μπιφτέκια λαχανικών, χορτόπιτες και σαλάτες με λαχανικά. 

 

 

 

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!