Home / Family  / Παιδί και ευθύνες: Πως να μεγαλώσετε υπεύθυνα παιδιά

Παιδί και ευθύνες: Πως να μεγαλώσετε υπεύθυνα παιδιά

Με ποιους τρόπους θα βοηθήσετε τα παιδιά σας, να αποδέχονται τις ευθύνες τους.

Όταν το παιδί σας κάνει κάποια αταξία ή σκανδαλιά, συνήθως αποποιείται τις ευθύνες του. Σίγουρα θα έχετε ακούσει την φράση «δεν το έκανα εγώ», καθώς το παιδί φοβάται τις αρνητικές συνέπειες. Είναι σύνηθες τα παιδιά, να κατηγορούν άλλους για κάτι που δεν πήγε τόσο σωστά, κινούμενα από τον φόβο της αποδοκιμασίας ή της τιμωρίας. Τι μπορείτε όμως να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας, να παραδεχθεί τα λάθη του;

 

Διδάξτε το να σκέφτεται.

Βοηθήστε το παιδί σας να σκέφτεται τις συνέπειες των πράξεών του. Ενθαρρύνετέ το να σκέφτεται περισσότερο πριν προβεί σε μια πράξη, ώστε να ελέγχει τα αποτελέσματα των ενεργειών του. Εξηγήστε το πως κάθε πράξη, αποτελείται από ένα αίτιο και ένα αποτέλεσμα. Βοηθήστε το να εργαστεί πάνω στο κομμάτι της εσωτερικής διεργασίας, πριν και μετά τις ενέργειές του. Με τον τρόπο αυτό, θα μάθει να αποφεύγει καταστάσεις που έχουν δυσάρεστες συνέπειες.

 

Επιβάλλετε τιμωρίες, αλλά με μέτρο.

Όταν δεν επιβάλλετε τιμωρίες και είστε συνεχώς ελαστικοί με την τήρηση των κανόνων, το παιδί μαθαίνει πως η πειθαρχία δεν είναι απαραίτητη. Σαφώς, υπάρχουν περιπτώσεις που θα είστε περισσότερο μετριοπαθείς, όμως αυτό δεν πρέπει να γίνεται κανόνας. Για να γίνει το παιδί σας υπεύθυνο, πρέπει να μάθει να δέχεται τις συνέπειες των πράξεων του. Εξηγήστε του γιατί του επιβάλλατε αυτή την τιμωρία και επιμείνετε ώστε να την τηρήσει. Σιγά σιγά, θα εξοικειωθεί με την έννοια της τιμωρίας και θα αρχίσει να αποδέχεται τις πράξεις του.

 

Βοηθήστε το να σας εμπιστευτεί.

Ο διάλογος μαζί του και η κατανόηση από μέρους σας, βοηθούν το παιδί σας να σας εμπιστεύεται και να είναι ειλικρινές απέναντί σας. Ακούστε πρώτα τι έχει να σας και μην βιάζεστε να δείξετε την δυσαρέσκειά σας. Ενθαρρύνετέ το να παραδέχεται τα λάθη του και με ψυχραιμία, συζητήστε μαζί του τι πήγε στραβά από μέρους του. Εξηγήστε του, πως όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη αλλά υπάρχουν τρόποι να τα αποφεύγουν. Πείτε του, μέσα από τα λάθη του μαθαίνει και συζητήστε τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να διορθωθεί κάτι.

 

Επαινέστε την ειλικρίνειά του.

Είναι σημαντικό να επαινέσετε την ειλικρίνεια του παιδιού σας και να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει το λάθος ως πρόκληση. Καθώς συζητάτε μαζί του, βοηθήστε το να αντιληφθεί ως το μάθημα που πήρε από το λάθος του, είναι μια προετοιμασία για το μέλλον του. Σε αντίστοιχες καταστάσεις θα ξέρει πως να κινηθεί και θα περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες. Την επόμενη φορά, με τα εφόδια που έχει, θα είναι πιο πιθανόν να επιτύχει.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!