Home / Family  / Παιδί και εξωσχολικές δραστηριότητες: Πώς να μην το επιβαρύνετε

Παιδί και εξωσχολικές δραστηριότητες: Πώς να μην το επιβαρύνετε

happykids
Εξωσχολικές δραστηριότητες και παιδικό άγχος.  

Μήπως ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε το εξωσχολικό πρόγραμμα του παιδιού σας; Αν έχετε παρατηρήσει πως το παιδί σας είναι περισσότερο κουρασμένο, η διάθεσή και η όρεξή του είναι περιορισμένες ή είναι περισσότερο αγχωμένο από παλιά ίσως πρέπει να σκεφτείτε με ποιον τρόπο να το αποφορτίσετε.

 

Ενώ οι εξωσχολικές δραστηριότητες μπορούν να δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν σημαντικές δεξιότητες και να αποκτήσουν μοναδικές εκπαιδευτικές εμπειρίες, ένα υπερβολικά φορτωμένο εξωσχολικό πρόγραμμα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για το παιδί. Μερικοί γονείς στην προσπάθεια τους να παρέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια για το μέλλον των παιδιών τους χάνουν το μέτρο και τα επιφορτίζουν με πολυάριθμες -και σε κάποιες περιπτώσεις ανώφελες- εξωσχολικές δραστηριότητες που εκμηδενίζουν τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού.  

 

Ο υπερβολικός προγραμματισμός δημιουργεί ένα κουραστικό και αγχωτικό πρόγραμμα που στερεί από το παιδί βασικές χαρές της παιδικής ηλικίας. Η ύπαρξη προγράμματος είναι γεγονός πως αναγκάζει το παιδί να καλλιεργήσει αρετές όπως η πειθαρχία και η υπευθυνότητα όμως η υπερφόρτωση του παιδιού με πολυάριθμες δραστηριότητες και υποχρεώσεις φέρει και αρνητικές συνέπειες. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να παίξουν και να χαλαρώσουν με όποιον τρόπο επιθυμούν. Ακόμη, σύμφωνα με έρευνες η έλλειψη ελεύθερου χρόνου που μπορεί να αξιοποιηθεί με την οικογένεια και τους καλούς φίλους, αποτελεί μια απώλεια για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

 

Οι ειδικοί σημειώνουν πως συχνά οι γονείς μεταφέρουν στα παιδιά τους, το στρες, το άγχος τους και τα απωθημένα τους. Το να μεταδίδετε το άγχος σας στα παιδιά σας και να τα αναγκάσετε πχ. να μάθουν πιάνο επειδή εσείς δεν μπορέσατε μικροί είναι μια κακή και εγωιστική πρακτική που πρέπει επειγόντως να σταματήσετε.

 

Ίσως έχει έρθει η στιγμή να αναρωτηθείτε αν οι δραστηριότητες στις οποίες έχετε γράψει το παιδί σας είναι πραγματικά δραστηριότητες που το ελκύουν και το αφορούν. Αρχικά σκεφτείτε αν το παιδί σας είναι πλέον περισσότερο κουρασμένο και αγχωμένο, αν το βλέπετε χαρούμενο και αν οι δραστηριότητες που έχετε προγραμματίσει για εκείνο κάνουν καλό στην αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και την προσωπικότητά του. Έπειτα ανάλογα με τις απαντήσεις που δώσατε προχωρήστε σε ένα διάλογο με το παιδί σας, ρωτήστε το πώς νιώθει, τι μαθαίνει από κάθε δραστηριότητα ή τι θα ήθελε και του λείπει και στην συνέχεια επανεξετάστε με προσοχή το εξωσχολικό πρόγραμμα του παιδιού σας. 

Μην ξεχνάτε «μέτρον άριστον».

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!