Home / Family  / Παιδί και εθισμός στο διαδίκτυο

Παιδί και εθισμός στο διαδίκτυο

Εθισμός στο διαδίκτυο: Όταν το παιδί σας εγκλωβίζεται στον κυβερνοχώρο.

Παιδικός εθισμός στο διαδίκτυο: τι λένε οι στατιστικές. Ο χρόνος που τα παιδιά ξοδεύουν μπροστά από μια οθόνη, φαίνεται πως έχει αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια. Μια πρόσφατη έρευνα, έδειξε πως τα παιδιά πάνω από 8 ετών περνούν τρεις φορές περισσότερο χρόνο μπροστά από μια οθόνη. Οι οθόνες αφορούν σε υπολογιστές, τάμπλετ, τηλεοράσεις ή συσκευές αναπαραγωγής βιντεοπαιχνιδιών.

 

Σύμφωνα με την έκθεση του Common Sense Media, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που παρέχει βοήθεια σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, το 42% των παιδιών έχει πλέον δικιά του ψηφιακή συσκευή αναπαραγωγής περιεχομένου με πρόσβαση στο διαδίκτυο.

 

Η χρήση των νέων τεχνολογιών είναι αδιαμφισβήτητα τμήμα της καθημερινότητάς μας. Το διαδίκτυο είναι μέσο εργασίας, επικοινωνίας και διασκέδασης.

 

Τί γίνεται όμως όταν τα παιδιά εθίζονται σε αυτό και δεν το χρησιμοποιούν μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς;

 

Εάν έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας ξοδεύει πάρα πολύ χρόνο στο διαδίκτυο παραμελώντας άλλες δραστηριότητες, πρέπει να αναλάβετε δράση. Εάν το παιδί είναι θυμωμένο ή αναστατωμένο, όταν του προτείνετε να αποχωριστεί την οποιαδήποτε οθόνη,  είναι πιθανόν να έχει αναπτύξει εθισμό στο διαδίκτυο. Η παιδική εξάρτηση από το διαδίκτυο μπορεί να διαταράξει τις υγιείς ισορροπίες και να έχει αρνητικά οφέλη στην ζωή του παιδιού σας.

 

Πιο συγκεκριμένα, το παιδί ασχολείται συνεχώς με το διαδίκτυο ή με μια οθόνη και παραμελεί άλλες δραστηριότητες, χόμπι ή το σχολείο.  Ως συνέπεια είναι πολύ πιθανό να μειωθεί η απόδοσή του στο σχολείο και γίνει περισσότερο αδιάφορο. Ακόμη, μπορεί να μην επιθυμεί να συνεχίσει εξωσχολικές δραστηριότητες επειδή προτιμά να είναι online. Η συνεχής ενασχόλησή του, το εγκλωβίζει στον ψηφιακό κόσμο, απομακρύνοντάς το από το παραδοσιακό παιχνίδι και τους φίλους. Ως συνεπάγεται, το παιδί βάζει άθελά του σε κίνδυνο την κοινωνική του ζωή και αλλοιώνει την παιδική του ζωή, που θα έπρεπε να είναι γεμάτη φίλους, παιχνίδια και δραστηριότητες.

 

Εάν διακρίνετε, πως το παιδί σας ξενυχτά συχνά μπροστά από μια οθόνη, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει διαταραχές στον ύπνο. Οι οθόνες διεγείρουν το νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα διαταραχές όπως η αϋπνία και η έλλειψη ύπνου. Ακόμη, άλλες αρνητικές επιπτώσεις, είναι η αλλαγή συμπεριφοράς του παιδιού και οι συναισθηματικές μεταπτώσεις. Άγχος, ανησυχία, αδυναμία προσδιορισμού του χρόνου ή και καταθλιπτική συμπεριφορά, αποτελούν συμπτώματα εθισμού στο διαδίκτυο.

 

Για να αποφύγετε τον παιδικό εθισμό στο διαδίκτυο, μπορείτε να παροτρύνετε τα παιδιά σας να έχουν ενδιαφέρουσες εξωσχολικές δραστηριότητες. Ακόμη, ενθαρρύνετέ τα, να συναντώνται με τους φίλους τους και να είναι πιο κοινωνικά. Επίσης, μπορείτε να περιορίστε τις ώρες που το παιδί σας ξοδεύει online, ώστε να το προστατέψετε. Τέλος, τοποθετήστε τον υπολογιστή σε κεντρική θέση στο σπίτι ώστε να είστε σε θέση να ελέγχετε τις ώρες που δαπανά σε αυτόν.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!