Home / Family  / Παιδί και διάβασμα, βοηθήστε το να διαβάζει αποτελεσματικά

Παιδί και διάβασμα, βοηθήστε το να διαβάζει αποτελεσματικά

Παιδί και διάβασμα, στρατηγικές για επιτυχημένο διάβασμα. 

Παιδί και διάβασμα, χρήσιμα tips που θα βοηθήσουν και εσάς και το παιδί. Πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να έχει μια πιο παραγωγική ακαδημαϊκή χρονιά, να είναι υπεύθυνο και να διαβάζει με περισσότερη ευχαρίστηση. 

 

Οργανώστε τα καθήκοντα.

Οι υποχρεώσεις των παιδιών που μοιράζονται μεταξύ του σχολείου, της ξένης γλώσσας και άλλων εξωσχολικών δραστηριοτήτων, μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αποδιοργανώσουν τα παιδιά. Βοηθήστε το παιδί σας να οργανώσει τα καθήκοντα και τις εργασίες του και κάντε μαζί ένα πρόγραμμα σχεδιασμού για την εβδομάδα, το οποίο θα βρίσκεται στο χώρο που διαβάζει το παιδί ώστε να το ελέγχει συχνά. Με τον τρόπο αυτό θα είναι πιο οργανωμένο και αποτελεσματικό και θα γνωρίζει μόνο του ποιες είναι οι υποχρεώσεις που έχει να αναλάβει την εβδομάδα.

 

Φτιάξτε του, τον ιδανικό χώρο διαβάσματος.

Αν το παιδί διαβάζει στο δωμάτιό του διαχειριστείτε τον χώρο ώστε να γίνει κατάλληλος για το διάβασμά του. Το δωμάτιο του πρέπει να είναι καθαρό, συμμαζεμένο ώστε το παιδί να μην αισθάνεται σύγχυση, να είναι ήσυχο γιατί ο θόρυβος μπορεί να αποσπάσει το παιδί, να έχει καλό φωτισμό που δεν κουράζει τα μάτια του παιδιού και ταυτόχρονα έχει σε εγρήγορση το μυαλό του. Φροντίστε να κλείνετε την πόρτα του δωματίου του για να μην περισπάται το παιδί από εξωτερικούς θορύβους και να μην του κάνετε πολύ συχνές επισκέψεις στο δωμάτιο για να μείνει συγκεντρωμένο.

 

 

Ορίστε μαζί τους στόχους.

Μια συζήτηση με το παιδί σας που αφορά στα καθήκοντά του και τους ακαδημαϊκούς τους στόχους είναι απαραίτητη.  Κάντε μια ήρεμη συζήτηση μαζί τους για τις προσδοκίες, τα αποτελέσματα και τις συνέπειες του διαβάσματός τους και συνάψτε μαζί τους μια συμφωνία που θα ορίζει ποιες θα είναι αντίστοιχα και οι συνέπειες της προσπάθειάς του. Συζητήστε δηλαδή πότε θα διαβάζουν, πότε μπορούν να έχουν ελεύθερο χρόνο, ποιες είναι οι συνέπειες εάν δεν ολοκληρώνουν τα καθήκοντά σου κτλ., ώστε να είναι οι στόχοι και τα όρια ξεκάθαρα από την αρχή.  

 

Σκεφτείτε θετικά.

Η θετική σκέψη μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σας, να αντιμετωπίζουν το διάβασμα δημιουργικά και να μην αγχώνονται υπερβολικά. Βοηθήστε τα παιδιά σας, να διαχειρίζονται με θετικό τρόπο τα διαγωνίσματα και τις εξετάσεις και ενθαρρύνετέ τα να μελετούν και να προσπαθούν έχοντας πρωτίστως ως στόχο την διαδικασία και όχι το αποτέλεσμα. Και μην ξεχνάτε να ενισχύετε συνεχώς και να ενθαρρύνετε την προσπάθεια που κάνει το παιδί σας.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!