Home / Good Life  / Art & Culture  / Ο πρωτοπόρος της Video art, Bill Viola στην Βαρκελώνη!

Ο πρωτοπόρος της Video art, Bill Viola στην Βαρκελώνη!

Bill Viola- Mirrors of the Unseen-at Casa Milà (La Pedrera)

 

Έως 5 Ιανουαρίου του 2020

 

Η Casa Mila (La Pedrera) θεωρείται ως το πιο εμβληματικό έργο της αρχιτεκτονικής του Αντόνι Γκαουντί λόγω των κατασκευαστικών και λειτουργικών καινοτομιών του, καθώς και των διακοσμητικών  λύσεων του. Το κτίριο είναι ενταγμένο στoν κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO Έργα του Αντόνι Γκαουντί.

 

 

 

 

Σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Βαρκελώνης παρουσιάζεται η έκθεση του Bill Viola, «Mirrors of the Unseen ». Προσφέρει μια εκτενή έρευνα της καριέρας του τα τελευταία 40 χρόνια, ο οποίος εξελίχθηκε σε συνδυασμό με την πρόοδο της τεχνολογίας των βίντεο. Η επιλογή των έργων περιλαμβάνει σημαντικά κομμάτια από τα πρώιμα έργα του Viola, όπως το The Reflecting Pool (1977-1979), μέχρι και σε πιο πρόσφατες δημιουργίες, μεταξύ των οποίων και οι μάρτυρες (Γη, Αέρα, Φωτιά, Νερό), που ανατέθηκαν από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο εγκαινιάστηκε το 2014.

 

 

 

 

Ο Bill Viola (Νέα Υόρκη, 1951) είναι ένας από τους πιο αξιόλογους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες στη διεθνή σκηνή. Θεωρείται ως πρωτοπόρος της βίντεο τέχνης, χρησιμοποιεί εξελιγμένες οπτικοακουστικές τεχνολογίες με μεγάλη πλοίαρχο για να διερευνήσει και να εκφράσει το σταθερό του ενδιαφέρον για αυτό που σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

 

 

 

 

Στο έργο του, ο Viola ασχολείται με γενικά θέματα όπως η γέννηση, ο θάνατος, ο πόνος, η θλίψη, η εξόφληση και ο χρόνος, αποκαθιστώντας το δρόμο για τις αισθήσεις να διοχετεύουν συναισθήματα και να δημιουργούν ιδιαίτερες διαθέσεις. Στις δημιουργίες του χωρίς λέξεις, η εικόνα γίνεται αισθητή και ακούγεται και αναβλύζει και αποκαλύπτει βαθιά συναισθήματα. Η κίνηση επιβραδύνεται και βυθίζεται, βυθίζει τον θεατή σε έναν εσωτερικό κόσμο, διερευνά σε βάθος τις βασικές εμπειρίες της ύπαρξης για να «ξυπνήσει την ψυχή». Τα έργα του, εξαιρετικής έντασης και ομορφιάς, είναι μοναδικά και βαθιά κινούμενα.

 

 

 

 

Παράλληλα με αυτή την παρουσίαση στο La Pedrera, διάφορα άλλα έργα του Viola θα εμφανιστούν σε μια σειρά πολιτιστικών ιδρυμάτων, προκειμένου να αυξηθεί η έκταση της έκθεσης, τόσο στην πόλη της Βαρκελώνης, όσο και στην αίθουσα συναυλιών Palau de Música Catalana Την Όπερα Gran Teatre del Liceu και σε ολόκληρη τη χώρα το Bòlit, Κέντρο Τέχνης Contemporani, τη Χιρόνα, το Μουσείο Μοντσεράτ, το Επισκοπικό Μουσείο και το PLANTA  Fundació Sorigué.

 

 

 

 

Η νύχτα του Bill Viola πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη στις 4 Δεκεμβρίου. Ένα ολόκληρο βράδυ αφιερωμένο στον καλλιτέχνη, με το La Pedrera, το Palau de la Música Catalana και το Gran Teatre del Liceu να ανοίγουν τις πόρτες τους για να προσφέρουν δωρεάν είσοδο, ώστε όλοι να μπορούν να δουν το έργο του καλλιτέχνη βίντεο χωρίς διακοπή.

 

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες:  https://www.lapedrera.com/en/agenda-activities-barcelona/current-exhibitions/bill-viola-mirrors-unseen

 

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein