Home / Good Life  / Art & Culture  / Women’s Day: Οι 10 σημαντικότερες γυναίκες καλλιτέχνιδες!

Women’s Day: Οι 10 σημαντικότερες γυναίκες καλλιτέχνιδες!

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται έτσι ώστε να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.
Δεν ήταν άλλωστε λίγες οι φορές που η θέση της γυναίκας, στον καλλιτεχνικό κύκλο δέχθηκε ισχυρές επιθέσεις και αμφισβητήσεις. Οι γυναίκες έχουν διανύσει ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο στο μονοπάτι της τέχνης. Για να σταθούν ισότιμα και να κερδίσουν τη θέση που τους αξίζει τις τελευταίες δεκαετίες, όπως το να έχουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση σε μουσεία, γκαλερί και διεθνείς εκθέσεις. Ας δούμε τις γυναίκες που ξεχώρισαν και εμπνέουν ακόμη και σήμερα με τα έργα τους.

 

 

 

1.Artemisia Gentileschi  (1593 – 1653)

 

 

Η Artemisia Gentileschi, Ιταλίδα μπαρόκ ζωγράφος, σήμερα θεωρείται μια από τις πλέον ολοκληρωμένες ζωγράφους της γενιάς που ακολούθησε τον Caravaggio. Έγινε αυλική ζωγράφος, ευνοούμενη των Μεδίκων και ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος της Ακαδημίας των Τεχνών της Φλωρεντίας.

 

 

 

 

2. Louise Élisabeth Vigée Le Brun (1755- 1842)

 

 

Η Louise Élisabeth Vigée Le Brun γνωστή και ως Μαντάμ Λεμπρέν, υπήρξε εξέχουσα ζωγράφος προσωπογραφιών τα τέλη του 18ου αιώνα, στη Γαλλία. Το έργο της ξεχώρισε κατά τη μετα- Ροκοκό εποχή και θεωρείται εκπρόσωπος του νεοκλασσικισμού.

 

 

 

3. Frida Kahlo (1907 – 1954)

 

 

Η εκρηκτική ζωγράφος, Frida Kahlo επηρεάστηκε από τη μεξικανική παράδοση, τον ρεαλισμό, τον συμβολισμό και τον υπερρεαλισμό. Αρκετά έργα της είναι αυτοπροσωπογραφίες, μέσα από τις οποίες εκφράζεται ο προσωπικός πόνος και η σεξουαλικότητά της.

 

 

 

4. Louise Bourgeois (1911 – 2010)

 

 

Η Γαλλίδα εικαστικός, Louise Bourgeois ήταν γνωστή για τα μοναδικά γλυπτά της. Αν και δεν ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο κίνημα, θεωρείται εκπρόσωπος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, του σουρεαλισμού και της φεμινιστικής τέχνης. Η επιρροή της στις επόμενες γενιές καλλιτεχνών, κυρίως γυναικών, υπήρξε καταλυτική.

 

 

 

5. Agnes Martin (1912 – 2004)

 

 

Η Αμερικανίδα μινιμαλίστρια, Agnes Martin δημιούργησε έργα σιωπής και ήρεμης τρικυμίας. Τα γνωστά έργα της με τα τετράγωνα, τα σχολαστικά πλέγματα και τις επαναλαμβανόμενες ρίγες ήταν σπουδές στην αναζήτηση της τελειότητας.

 

 

 

6. Yayoi Kusama (1929 – )

 

 

Η Yayoi Kusama είναι μια από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες του 21ου αιώνα. Το έργο της, έχει επιρροές από την εννοιολογική τέχνη, το μινιμαλισμό, τον φεμινισμό, τον σουρεαλισμό, την art brut και την pop art.

 

 

7. Bridget Riley (1931-)

 

 

Η Βρετανή καλλιτέχνιδα, Bridget Riley θεωρείται πρωτοπόρος της Op Art. Τα έργα της είναι σαν “οφθαλαμαπάτες” και κάποια από αυτά, όντως κινούνται!

 

 

 

8. Μarina Αbramovic (1946-)

 

 

Η Σέρβα καλλιτέχνις, Μarina Αbramovic δραστηριοποιείται στην Performance και ερευνά τη σχέση μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού.

 

 

 

9. Jenny Holzer (1950- )

 

 

Η Αμερικανίδα εικαστικός, Jenny Holzer είναι μια από τις εκπροσώπους της νεο-εννοιολογικής τέχνης. Τα έργα της παρουσιάζονται συχνά με τη μορφή τεράστιων επιγραφών με ένα κεντρικό slogan: “Προστάτεψέ με από αυτό που θέλω”, “Η κατάχρηση εξουσίας δεν αποτελεί έκπληξη”, “Ολα τα πράγματα συνδέονται διακριτικά”, “Το χρήμα δημιουργεί γούστο”.

 

 

 

10. Guerrilla Girls (1985- )

 

 

 Οι Guerrilla Girls δημιουργήθηκαν το 1985, για να καταγγείλουν τον ανδροκρατούμενο κόσμο της τέχνης. Mε αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης, όπου οι γυναίκες καλλιτέχνιδες υποεκπροσωπούνταν κραυγαλέα. Από τότε και μέχρι σήμερα, με τις χαρακτηριστικές τους μάσκες γορίλα, αυτές οι μαχητικές, ανώνυμες φεμινίστριες συνεχίζουν να στοχοποιούν το σεξισμό, το ρατσισμό και τη διαφθορά στην πολιτική.

 

 

 

 

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein