Home / Cozyhome  / Architecture  / Οι γυναίκες που άλλαξαν το τοπίο της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως

Οι γυναίκες που άλλαξαν το τοπίο της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως

Οι γυναίκες που άλλαξαν το τοπίο της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως
Γυναίκες που πίστεψαν και απέδειξαν πως η αρχιτεκτονική και το design είναι και γυναικεία επαγγέλματα. 

Τρεις γυναικείες φιγούρες που χάραξαν τα δικά τους μονοπάτια στον ανδροκρατούμενο χώρο της αρχιτεκτονικής, δίνοντάς του ξεχωριστή πνοή. Στον δρόμο τους ήρθαν αντιμέτωπες με πολλά εμπόδια. Οι ικανότητές τους δεν αναγνωρίστηκαν όσο τους άξιζε λόγω του φύλου τους και η επαγγελματική καταξίωση ήρθε πολύ αργότερα. Όμως εκείνες παθιασμένες με την τέχνη τους, έχοντας ως κινητήριο δύναμή τους το όραμα, το ταλέντο και το πείσμα τους κατάφεραν να διακριθούν και να αλλάξουν το τοπίο της αρχιτεκτονικής διεθνώς.

 

 

Zaha Hadid. 
Οι γυναίκες που άλλαξαν το τοπίο της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως

Zaha Hadid: Η γυναίκα θρύλος της αρχιτεκτονικής Photo credit: Zaha Hadid Architects

Η Zaha Hadid γεννήθηκε στη Βαγδάτη το 1950 και σπούδασε μαθηματικά. Η αρχιτεκτονική όμως ήταν ο φυσικός της χώρος, ο πραγματικός της προορισμός όπου και διέπρεψε κάνοντας όλη την υφήλιο να μιλά για το έργο της. Τα δημιουργήματά της ξεχωρίζουν στους χώρους της τέχνης και του πολιτισμού για τη μοντέρνα φουτουριστική χροιά τους, με την πρωτοποριακή της οπτική να υπογραμμίζει την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία της.

Δυναμική, φιλόδοξη αλλά και συναισθηματική ήταν μία γυναίκα που προσέγγιζε την αρχιτεκτονική με κοινωνική ματιά και ήθελε πέρα από τη λειτουργική της πλευρά να γεννά στους ανθρώπους συναισθήματα, με απώτερο στόχο τη συνολική βελτίωση της ζωής τους.

“Για εμένα δεν υπήρχε ποτέ καμία αμφιβολία ότι η αρχιτεκτονική οφείλει να συνεισφέρει στην πρόοδο της κοινωνίας και τελικά στη συλλογική και ατομική μας ευημερία” έχει δηλώσει. 

Τιμήθηκε με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Ήταν η πρώτη γυναίκα που απέσπασε την υψηλότερη τιμή στην αρχιτεκτονική, το βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker το 2014. Ακόμη, ήταν η πρώτη γυναίκα στην οποία απονεμήθηκε το Royal Gold Medal από το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων. Απεβίωσε το 2016 από έμφραγμα, έχοντας ακόμη πολλά ενδιαφέροντα projects προς υλοποίηση. 

 

 

Denise Scott Brown.

Η ιστορία της σπουδαίας αρχιτεκτόνισσας Denise Scott Brown αποδεικνύει την επιμονή μιας γυναίκας να αναγνωριστεί όπως της αξίζει στον επάγγελμα που αγαπά και διαπρέπει, αλλά τυγχάνει -όπως και τα περισσότερα-να ανδροκρατείται.

Η Denise αγαπούσε από μικρή την αρχιτεκτονική στην οποία και ήθελε να αφιερωθεί. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της φοιτά στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και γνωρίζει τον δεύτερο σύζυγό της Robert Venturi. Σύντομα αρχίζουν να εργάζονται μαζί και η Denise γίνεται συνεργάτις στο αρχιτεκτονικό του γραφείο που από Venturi and Rauch μετονομάζεται σε Venturi Rauch and Scott Brown. Μαζί κάνουν καταπληκτική δουλειά δημιουργώντας εμβληματικά projects και ορίζοντας ξανά το μεταμοντέρνο κίνημα της αρχιτεκτονικής. Σαν δίδυμο δουλεύουν σκληρά αφήνοντας το δικό τους στίγμα στον χώρο. Όμως ενώ ο Robert Venturi απολαμβάνει την επιτυχία και την αναγνώριση, δεν συμβαίνει το ίδιο για την αρχιτέκτονα Denise Scott Brown.

Το 1991 το βραβείο Pritzker απονέμεται στον σύζυγό της και όχι και στους δύο για το λαμπρό τους κοινό έργο. Οι έμφυλες διακρίσεις δυστυχώς στερούν από την Denise το βραβείο, όμως αρκετά αργότερα μετά από αγώνα που ξεκίνησε από 2 φοιτήτριες μέσω της κίνησης Women in Design, αναδεικνύεται το ζήτημα της μη αναγνώρισης των γυναικών στην αρχιτεκτονική.  Εν τέλει, σε ηλικία 85 ετών παραλαμβάνει από κοινού με τον σύζυγό της το χρυσό AΙΑ 2016 “Denise Scott Brown and Robert Venturi Win 2016 AIA Gold Medal”, για το κτιστό της έργο, καθώς και για τη συμβολή της στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση, τη λογοτεχνία και τη κριτική.

 

Οι γυναίκες που άλλαξαν το τοπίο της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως

Photograph by Jody Rogac for Aperture

 

 

Eileen Gray.

Η Eileen Gray γεννήθηκε στην Ιρλανδία το 1878, σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών Slade στο Λονδίνο και έπειτα σχέδιο στο Παρίσι. Σύντομα την κατακτά ο χώρος της αρχιτεκτονικής και διαγράφει τη δική της σπουδαία πορεία. Σήμερα θεωρείται μία από τις πιο σημαντικούς σχεδιαστές της σύγχρονης εποχής, είναι μία πρωτοπόρος αρχιτέκτονας και designer, εκπρόσωπος του International Style.

Πολλοί έχουν επηρεαστεί και εμπνευστεί από την από την Gray, τόσο σε επίπεδο αρχιτεκτονικής και εσωτερικού σχεδιασμού όσο και σχεδιασμού επίπλων. Απεβίωσε στο Παρίσι το 1976.

 

Η Eileen Gray είναι μία από τις γυναίκες που άλλαξαν το τοπίο της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!