Home / Good Life  / Art & Culture  / Ξεκίνησε online το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης!

Ξεκίνησε online το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης!

 

Σήμερα επιστρέφει online το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με 210 ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, πρωτότυπα αφιερώματα και μια σειρά από live ανοιχτές συζητήσεις, διαθέσιμες στο κανάλι του στο YouTube.

 

Παρακολουθήστε δωρεάν στο www.filmfestival.gr τα μοναδικά ντοκιμαντέρ του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ από την Τρίτη 19 έως την Πέμπτη 28 Μαΐου. Κάθε ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο για 400 θεάσεις σε χρήστες αποκλειστικά από την Ελλάδα.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά τα ντοκιμαντέρ του προγράμματος μέσα από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ, www.filmfestival.gr, και τον σύνδεσμο TDF22 ONLINE. Δημιουργήστε έναν λογαριασμό, επιλέγοντας create account, και συμπληρώστε το όνομα, το e-mail και έναν κωδικό της δικής σας επιλογής. Μπορείτε να επιλέξετε το ντοκιμαντέρ που επιθυμείτε και αφού λάβετε email επιβεβαίωσης πατήστε το “Play Now” και παρακολουθήστε το  δωρεάν!

Το εξειδικευμένο προσωπικό του Φεστιβάλ θα είναι στη διάθεσή σας κάθε μέρα 10.00 με 01.00 με live chat για να απαντήσει σε ερωτήσεις και απορίες.

 

 

Επιλέξαμε 5 πρωτότυπα ντοκιμαντέρ που αξίζει να δείτε!

 

 

1. Ο βασιλιάς της κρουαζιέρας

Σε σκηνοθεσία Σόφι Ντρος (Διεθνές Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους)

 

 

Ένας πλούσιος και πληθωρικός Σκωτσέζος βαρόνος περνά τον καιρό του σε «πλοία της αγάπης», κάνοντας κρουαζιέρες πολυτελείας μαζί με ζευγαράκια, εύπορες οικογένειες, σκληρά εργαζόμενο προσωπικό και ηλικιωμένους συνταξιούχους. Σε αυτήν τη μικροκοινότητα εν πλω –απέραντα γοητευτική για μερικούς, αφόρητα απωθητική για άλλους–, ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς μένει γυμνός – και ας φοράει κάπα. Στο τέλος, μέσα σε έναν ωκεανό ανθρώπων, ο άντρας μένει μόνος με την επιθυμία του. Μια ιστορία για την ανάγκη μας για αναγνώριση, την ψευδαίσθηση μεγαλείου που λειτουργεί ως άμυνα, αλλά κυρίως για το πάθος να μοιραστούμε τις ιστορίες μας.

 

 

 

2. Όρνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί)

Σε σκηνοθεσία Μπάμπης Μακρίδης (Film Forward Διαγωνιστικό)

 

 

Μια ταινία του Μπάμπη Μακρίδη μεταξύ ψεύτικου και αληθινού, ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία. Για την πτήση και την πτώση, για την ανθρώπινη ανάγκη να πετάμε, για τον φόβο του ύψους, τον ίλιγγο, την ουτοπία, τους θεούς και τον άνθρωπο. Εμπνευσμένη από την αρχαία κωμωδία Όρνιθες του Αριστοφάνη και την ομώνυμη θεατρική παράσταση από τον Νίκο Καραθάνο και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

 

 

 

3. Οι άγνωστοι Αθηναίοι

Σε σκηνοθεσία Αγγελική Αντωνίου (Διεθνές Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους)

 

 

To ντοκιμαντέρ παρακολουθεί επί πέντε χρόνια την καθημερινότητα και τον αγώνα επιβίωσης των αδέσποτων σκύλων στο κέντρο της Αθήνας, όπως και τους ανθρώπους που τα φροντίζουν. Ενας κρυμμένος κόσμος ξεδιπλώνεται μέσα από τις διαδρομές των άγνωστων Αθηναίων και αποκαλύπτει το απρόβλεπτο πρόσωπο και την καρδιά της Αθήνας σε διαρκή αλλαγή.

 

 

 

4. ΧΨ Τσέλσι

Σε σκηνοθεσία Τιμ Τράβερς Χόκινς (Top Docs)

 

 

Το 2010, η αναλύτρια πληροφοριών Τσέλσι (τότε Μπράντλεϊ) Μάνινγκ καταδικάστηκε σε κάθειρξη τριάντα πέντε ετών για διαρροή απόρρητων εγγράφων στα WikiLeaks, τα οποία περιείχαν αποδείξεις τέλεσης εγκλημάτων πολέμου από τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ. Η Μάνινγκ, παρότι αυτοπροσδιοριζόταν πλέον ως γυναίκα, μεταφέρθηκε σε ανδρική φυλακή. Το 2017, μετά την απονομή χάριτος από τον Μπαράκ Ομπάμα, η Τσέλσι ήρθε αντιμέτωπη με νέες δοκιμασίες και προκλήσεις. Ένα οδοιπορικό επιβίωσης και αναζήτησης ταυτότητας, που διατρέχει έναν τριπλό άξονα: πολιτική–αδηφαγία των μίντια–δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Μια ταλάντωση μεταξύ ελπίδας και καταχνιάς, μέσα από τα μάτια μιας τραυματισμένης ψυχής που παλεύει να ξορκίσει το οδυνηρό παρελθόν.

 

 

 

5. Κινώντας τα νήματα

Σε σκηνοθεσία Λόρεν Γκρίνφιλντ (Top Docs)

 

 

Με επίκεντρο τον ακατάβλητο χαρακτήρα της Ιμέλντα Μάρκος, το ντοκιμαντέρ εξετάζει μέσα από προσωπικές μαρτυρίες– την απρόβλεπτη επιστροφή της οικογένειας Μάρκος στην εξουσία των Φιλιππίνων. Το φιλμ διερευνά τη ιδιαίτερα δυσάρεστη παρακαταθήκη του καθεστώτος των Μάρκος και καταγράφει τις πιέσεις που ασκεί σήμερα η Ιμέλντα προκειμένου να βοηθήσει τον γιο της, τον Φερδινάντο Μάρκος τον νεότερο, να εξασφαλίσει τη θέση του αντιπροέδρου. Για να πετύχει τον σκοπό της, η Ιμέλντα ξαναγράφει με θράσος το ιστορικό διαφθοράς που χαρακτηρίζει την οικογένειά της, αντικαθιστώντας το με ένα αφήγημα βασισμένο στην υπερβολική αγάπη μιας μητριαρχικής γυναίκας για την πατρίδα της. Σε μια εποχή που οι ψευδείς ειδήσεις επηρεάζουν τα αποτελέσματα εκλογικών αναμετρήσεων, η ιστορία επιστροφής της Ιμέλντα στα δημόσια πράγματα χρησιμεύει σαν ένα σκοτεινό παραμύθι.

 

 

 

 

 

Live ανοιχτές συζητήσεις

 

1. O διάσημος πολεμικός ανταποκριτής Ρόμπερτ Φισκ, πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ This is Not a Movie συνομιλεί με τον σκηνοθέτη του, Γιούνγκ Τσανγκ την Πέμπτη 21 Μαΐου στις 21:00.

 

2. Συμμετέχουμε στην πιο επίκαιρη συζήτηση για την Ανθρωπόκαινο εποχή και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον την Κυριακή 24 Μαΐου, στις 20:00, με τους: Ορέστη Ανδρεαδάκη, καλλιτεχνικό διευθυντή Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης/ Γιάννη Μπουτάρη, πρόεδρο και ιδρυτή Arcturos, / Κώστα Στασινόπουλο, επιμελητή και ιστορικό τέχνης, Serpentine Galleries, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) / Κωνσταντίνο Βουδούρη, καθηγητή Γεωλογίας ΑΠΘ / Βανέσα Αρχοντίδου, αλπινίστρια / Χρυσόστομο Σταμούλη, καθηγητή Θεολογίας ΑΠΘ.

 

3. Μπαίνουμε στον κόσμο των memes μέσα από μία ανοιχτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη του The Story of Technoviking, Ματίας Φριτς, τον αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Γιάννη Ιωαννίδη και τους The Real Ancient Memes, την Τετάρτη 27 Μαΐου στις 20:00.

 

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.filmfestival.gr/el/

 

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein