Home / Wellness  / Mind  / Νικόλας Ουρανός: Ο φόβος, το μεγαλύτερο αυτοσαμποτάζ!

Νικόλας Ουρανός: Ο φόβος, το μεγαλύτερο αυτοσαμποτάζ!

nikolas_ouranos_fovos
Τι πιστεύεις ότι μπαίνει ανάμεσα σε εσένα και την εξέλιξή σου και φρενάρει την προσπάθεια να κάνεις το καλύτερό σου;

 

Σίγουρα, μέσα σε αυτό που μας σταματάει και μας αποτρέπει από το να εξελιχθούμε, που μας κάνει να πετυχαίνουμε λιγότερα από όσα θα μπορούσαμε -και παίρνει πολλές μορφές- κρύβεται, καταφέροντας καίρια χτυπήματα εναντίον μας, ο φόβος.

 

Ο φόβος μάς καταστρέφει τη διάθεση, μας παραλύει, εμποδίζοντάς μας να αναλάβουμε δράση. Ο φόβος αποθαρρύνει την προσπάθεια να στοχεύσουμε ψηλά, να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να περπατήσουμε στα σκαλοπάτια και να κάνουμε τα βήματα προκειμένου να εξελιχθούμε. Και υπάρχουν πολλοί φόβοι μέσα μας, μεμονωμένα και σε συνδυασμούς: ο φόβος της απόρριψης, ο φόβος της αποτυχίας και ο φόβος της επιτυχίας, ο φόβος του άγνωστου, ο φόβος της μοναξιάς. Πολλές φορές φοβόμαστε ακόμα και να πετύχουμε.

 

Το μυαλό λέει: Αν πετύχω, τι θα συμβεί; Θα με κοιτάζουν οι γύρω μου με άλλο μάτι; Θα με συμπαθούν, θα με αποδέχονται, θα με αγαπούν αν καταφέρω αυτό που ονειρεύομαι; Μήπως αυτό με οδηγήσει σε μια αλλαγή των ισορροπιών γύρω μου που δεν είμαι έτοιμος να υπηρετήσω;

 

Δύο, όμως, είναι οι πιο πρωταρχικοί φόβοι του ανθρώπου: Στα αγγλικά χρησιμοποιείται μια πολύ ωραία έκφραση για αυτόν: ο φόβος του I’m not enough, του δεν είμαι αρκετός απέναντι στις καταστάσεις και στους ανθρώπους, ένας πάρα πολύ εγωιστικός φόβος, όπως καταλαβαίνεις. Ο δεύτερος φόβος είναι να μην αγαπηθώ ή να μην αγαπήσω, αλλά πρωτίστως να μην αγαπηθώ, είτε από τον/τη σύντροφο είτε από το περιβάλλον μου, τα αγαπημένα μου πρόσωπα (I am not loved).

Αυτά κυρίως φοβόμαστε οι άνθρωποι και αυτές είναι οι μορφές που παίρνει το Εγώ μας, ο κατώτερος εαυτός μας, τον οποίο θα πρέπει να αγαπήσουμε, να αγκαλιάσουμε και να κατανοήσουμε, αλλά να κάνουμε και τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να τον ξεπεράσουμε, να μπούμε σε κίνηση, να αναλάβουμε δράση και να σχεδιάσουμε ένα νέο πλάνο για τη ζωή μας!

 

Νικόλας Ουρανός, FCC
Professional Certified Life & Relationship Coach by International Coaching Federation
Βραβευμένος συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα και Ξαφνικά Τώρα, Ομιλητής.
Δες δωρεάν τη δύναμη του life coaching εδώ: globalacademyofcoaching.com

 

 

Ακόμα, δες Πώς να έχεις ξεκάθαρες προθέσεις και να βάζεις ξεκάθαρους στόχους!

[email protected]

Ο Νικόλας Ουρανός είναι Life & Relationship coach. Είναι απόφοιτος του Πάντειου Πανεπιστημίου αλλά επικεντρώθηκε εξαρχής σε αυτό που αγαπούσε περισσότερο, στην προσφορά του στους άλλους και την ανάγκη να ενισχύσει το προβληματικό πλέγμα των διαπροσωπικών σχέσεων που έχουν οι άνθρωποι σήμερα. Αποφοιτώντας από την Global Academy of Coaching, συνέχισε την επαγγελματική του εξέλιξη λαμβάνοντας πιστοποίηση από την International Coach Federation(ICF), αποκτώντας τον τίτλο Professional Certified Life & Relationship Coach (PCC). Είναι πιστοποιημένος Μarriage Μentor, δηλαδή μέντορας γάμου, από τον κλινικό ψυχολόγο Les Parrott και την ειδικό γάμου και οικογένειας Leslie Parrott, οι οποίοι σήμερα συγκαταλέγονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους εκπαιδευτές συμβούλων γάμου, στην Αμερική.