Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Νηστεία και Διατροφή

Νηστεία και Διατροφή

“Ξεκίνησα να νηστεύω αλλά φοβάμαι μην ξεφύγω; ” “Τώρα που δεν θα τρώω κρέας, από πού θα παίρνω πρωτεΐνη; ” Για να βρεις στα ερωτήματα αυτά απαντήσεις κι όχι μόνο, συνέχισε να διαβάζεις αυτό το άρθρο.

 

Νηστίσιμα φαγητά = παραπάνω θερμίδες

Αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι όταν πλησιάζει η περίοδος της νηστείας είναι φυσικά οι θερμίδες των νηστίσιμων τροφίμων, όπως ο πολυαγαπημένος χαλβάς, ο ταραμάς κ.α. Τα τρόφιμα αυτά έχουν να προσφέρουν κυρίως θρεπτικά συστατικά και έπειτα θερμίδες, όπως άλλωστε κάθε άλλο τρόφιμο. Η θρεπτική αξία που προσφέρουν είναι μεγάλη, και ειδικά όταν τα καταναλώνεις σε επαρκείς ποσότητες ενώ παράλληλα κάνεις σωστούς συνδυασμούς. Αν μας ακολουθείς στα social media θα έχεις καταλάβει ήδη σε τί συνδυασμούς αναφερόμαστε. Για να μάθεις περισσότερα για τους συνδυασμούς αυτούς δες εδώ. Όσον αφορά τις ποσότητες, αυτές εξαρτώνται φυσικά από το βάρος, την ηλικία, τον μεταβολισμό καθώς και τον στόχο που έχει θέσει ο καθένας. 

 

 

Εμείς ενδεικτικά σου δείχνουμε τις ποσότητες που προτείνονται για τους ενήλικες:

 

Χαλβάς – 65 γραμμάρια
Πατάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές (όχι τηγανητά) – 145 γραμμάρια
Γαρίδες – 112 γραμμάρια
Ταραμοσαλάτα – 125 γραμμάρια
Όσπρια σούπα – 350 γραμμάρια
Γεμιστά – 225 γραμμάρια
Χταποδάκι, σουπιές – 125 γραμμάρια
Ελιές – 80 γραμμάρια
Ταραμάς – 65 γραμμάρια

 

Φτάνει η πρωτεΐνη που καταναλώνω;

 

Μία εύλογη απορία που μπορεί να σου γεννηθεί αυτή την περίοδο αφορά την κάλυψη των αναγκών σου σε πρωτεΐνη. Τα τρόφιμα που αποτελούν πηγές φυτικής πρωτεΐνης είναι εξίσου αποτελεσματικά και μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις σταθερά τα επίπεδά της στον οργανισμό σου παρά μόνο όταν τα συνδυάζεις σωστά. Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχουν την ίδια σύσταση αμινοξέων όπως οι ζωικές πρωτεϊνούχες τροφές. Προτού όμως δούμε μαζί μερικούς συνδυασμούς, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πού βρίσκουμε την πρωτεινη σε φυτικές τροφές:

 

  1. τόφου
  2. tempeh
  3. ενταμάμε
  4. φακές
  5. μαύρα φασόλια
  6. φυστίκια
  7. ρεβίθια
  8. άγριο ρύζι
  9. αμύγδαλα
  10. σπόροι chia
  11. σπόροι κάνναβης

 

Ποιοί είναι αυτοί οι συνδυασμοί που θα σου εξασφαλίσουν την καλύτερη απορρόφηση της πρωτεΐνης;

 

 

Όταν τα όσπρια συνδυάζονται με σιτηρά (π.χ. ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι), τότε τα αμινοξέα της μίας τροφής συμπληρώνονται με τα αμινοξέα της άλλης και σου δίνουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Με βάση αυτή την λογική πρέπει να προγραμματίζεις τα κυρίως γεύματά σου.

 

Μερικά παραδείγματα σωστών συνδυασμών αποτελούν:
  • φακόρυζο (φακές+ ρύζι καστανό)
  • φασόλια με ψωμί
  • τόφου με πατάτες ψητές

 

Ελπίζουμε την επόμενη φορά που θα οργανώσεις το γεύμα σου να θυμηθείς όσα αναφέραμε παραπάνω και να είσαι σίγουρος/η ότι δεν θα χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα.

 

Το άρθρο “Νηστεία και Διατροφή” συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε το Restart Diet σε InstagramFacebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας!

 

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος