Home / Lifestyle  / Νεnε: H boho αισθητική της Ελένης Αναστασιάδη μας ταξιδεύει στα ελληνικά νησιά

Νεnε: H boho αισθητική της Ελένης Αναστασιάδη μας ταξιδεύει στα ελληνικά νησιά

H Eλένη Αναστασιάδη είναι η… Νεnε! Πρώτα αγαπήσαμε τις πανέμορφες boho εσπαντρίγιες της, που μεμιάς δίνουν σε κάθε καλοκαιρινό outfit την αίσθηση της ανεμελιάς των ελληνικών νησιών, ενώ φέτος τα αέρινα φορέματα και καφτάνια της συλλογής ~Thalassograφια~ γίνονται τα must have του απόλυτου καλοκαιρινού outfit.  H δημιουργός, μας αποκαλύπτει την ιστορία πίσω από την επωνυμία του brand, το δικό της ιδανικό καλοκαιρινό στυλ αλλά και γιατί η Πάτμος θα είναι για πάντα το δικό της καλοκαιρινό ησυχαστήριο.

 

Πώς προέκυψε το όνομα του brand, “Νεnεκαι από πού αντλείς έμπνευση για τις συλλογές του;

Το όνομα του brand μου προέκυψε μέσα από μια στιγμή απλής καθημερινότητας, η οποία πιθανό να έχει συμβεί σε όσους έχουν αρκετά μικρότερα αδέρφια … Η μικρότερη αδερφή μου, ως μωρό δεν μπορούσε να πει το όνομα μου και το Ελένη έγινε Nene! Έτσι, όλοι οι φίλοι  με φωνάζουν Nene από τότε. Οπότε… Ορίστε, βρήκαμε τη νονά! (γέλια)

 

 

“Delos” dress

 

“Hera” dress

 

 

Όλες σου οι δημιουργίες έχουν μια έντονη bohemian διάθεση, για καλοκαίρια γεμάτα ελευθερία. Δώσε μας μια εικόνα του δικού σου ιδανικού καλοκαιριού και το outfit που ταυτίζεις με τις ανέμελες καλοκαιρινές μέρες.

Βασικές πηγές της έμπνευσής μου είναι το ελληνικό καλοκαίρι, η απλότητα σε καθετί και η μουσική ! Είναι ένας δυνατός συνδυασμός αυτών των τριών στοιχείων, που σε οδηγεί σε άγνωστα δημιουργικά μονοπάτια. Για παράδειγμα μπορεί να ακούσω ένα τραγούδι ή μια μελωδία και να φτιάξω ολόκληρο “σενάριο μόδας “. Από τη φύση μου είμαι  bohemian soul. Είναι ο τρόπος ζωής μου αυτός! Μου αρέσει η ελευθερία, απεχθάνομαι τα καλούπια και φυσικά είμαι λάτρης του καλοκαιριού. Το δικό μου ιδανικό καλοκαίρι είναι στην Πάτμο. Από μόνο του το νησί έχει dress code και βιωματικά αυτό βγαίνει και στις δημιουργίες μου.  Άνεση, ελευθερία, αέρινα υφάσματα, oversized πατρόν και όλα αυτά κάνοντας βόλτες στα όμορφα σοκάκια ή ατενίζοντας ένα ηλιοβασίλεμα σε μια κατάλευκη ταράτσα… Το ιδανικό καλοκαίρι!

 

 

Οι εσπαντρίγιες σου έχουν έντονο το χειροποίητο στοιχείο, που παραπέμπει στα παραδοσιακά κεντήματα των γιαγιάδων μας. Ποια η σχέση σου με την ελληνική παράδοση και ποιες εικόνες της παιδικής σου ηλικίας, πιστεύεις ότι έχουν περάσει στις συλλογές;

Οι εσπαντρίγιες είναι το πρώτο μου παιδί ! Από αυτό το project ξεκίνησε και εδραιώθηκε το brand. Ο λόγος που έχει τόσο μεγάλη αποδοχή από το κοινό, είναι το χειροποίητο στοιχείο και το πάντρεμα του παραδοσιακού με τη σημερινή εποχή, μέσα από μια διαδικασία, στην οποία πρωταγωνιστεί η απλότητα. Ο κόσμος αγαπά την παράδοση και οτιδήποτε φτιάχνεται στο χέρι. Η δική μας φιλοσοφία στο Handmade in Greece είναι πως κάθε μας κομμάτι από εσπαντριγια και ρούχο ράβονται από ελληνικά χέρια, με υλικά κατασκευασμένα στην Ελλάδα. Η παράδοση είναι μεγάλη μας προίκα και πρέπει να την αξιοποιούμε με κάθε τρόπο ! Τα σεμεδάκια της γιαγιάς, τα φλουριά κ.α είναι στοιχεία, τα οποία δε μπορείς να αφήσεις ανεκμετάλλευτα.

 

 

“Rhodes” espadrilles

 

“Delos” espadrilles

 

 

Γνωρίζουμε ότι η Πάτμος είναι το δικό σου ησυχαστήριο. Τι αγαπάς περισσότερο στο νησί της Αποκάλυψης και σε τι βαθμό η αισθητική του έχει επηρεάσει τη δουλειά σου;

Η Πάτμος είναι όντως το ησυχαστήριό μου, εκεί βρίσκω τον εαυτό μου, τον οποίο νιώθω να χάνω μέσα στη καθημερινότητα. Αγαπώ κάθε γωνία του μέρους αυτού: την αγριάδα, τη γαλήνη, τα ταβερνάκια, τη μυρωδιά από τα γιασεμιά στα σοκάκια, το lifestyle τoυ, τους περιπάτους, το ηλιοβασίλεμα στον Προφήτη Ηλία… Μπορώ να σου μιλάω για την Πάτμο και σε άλλες δέκα συνεντεύξεις! Η Πάτμος δεν είναι μέρος, είναι ολόκληρη φιλοσοφία! Η φιλοσοφία αυτή, λοιπόν, είναι η βασική πηγή έμπνευσης σε κάθε μου δημιουργικό βήμα, γι’ αυτό και όλες μου τις συλλογές τις στήνω εκεί! 

 

 

Οι εσπαντρίγιες και τα ρούχα σου φέρουν ιδιαίτερες ονομασίες, παρμένες από ελληνικά νησιά, αρχαίες θεότητες κ.α. Πώς αποφασίζεις κάθε φορά την ονοματοδοσία τους;

Κάθε συλλογή είναι ένα αφιέρωμα στα ελληνικά μας νησιά και οι Μούσες είναι οι ελληνικές θεότητες! Αυτό συμβαίνει γιατί πρέπει να βγαίνουν εκτός συνόρων τα ελληνικά ονόματα και νησιά. Έχουμε αρκετές συνεργασίες με showrooms του εξωτερικού, καθώς θέλουμε να είμαστε αρωγοί της ελληνικής κουλτούρας.

 

“Yiayia” espadrilles

 

Ως κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικότητας, τι θεωρείς ότι είναι αυτό που κάνει τα ελληνικά προϊόντα να ξεχωρίζουν και πώς μπορούν να κερδίσουν τη θέση που τους αξίζει στην παγκόσμια αγορά;

Η ελληνική βιομηχανία της μόδας η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά περιορισμένη σε πόρους και προνόμια. Ειδικά στην εποχή COVID θα έπρεπε να επιδοτούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις. Οι Έλληνες designers είναι αρκετοί και πολύ αξιόλογοι, όμως, τα ελληνικά προϊόντα είναι αρκετά δύσκολο να κατακτήσουν μια υψηλή θέση στην παγκόσμια αγορά της μόδας. Αδιαμφισβήτητα, όλες οι προσπάθειες που γίνονται έχουν θετικό feedback, μιας και το ελληνικό στοιχείο ακόμα και στον τομέα της μόδας αποπνέει αυτό το μεράκι! Τα ελληνικά προϊόντα ξεχωρίζουν για την ποιότητα των υλικών τους, τη διαχρονικότητά τους και σπάνια επηρεάζονται από κολοσσούς του λεγόμενου fast fashion.

 

“Pandora” dress

 

 

Λίγα λόγια για τη φετινή συλλογή “Thalassograφia”. Ποια είναι τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν και τι κομμάτια περιλαμβάνει; Μπορείς να ξεχωρίσεις κάποια αγαπημένα σου, που θα τα πρότεινες για το απόλυτο summer look;

Η φετινή συλλογή ~Thalassograφια~ είναι εμπνευσμένη από τη θάλασσα και όχι απαραίτητα, όπως την έχουμε στον νου μας όλοι αλλά στη θάλασσα με τη φουρτούνα της, τα νησιά της άγονης γραμμής -εξίσου και μερικές ονομασίες-  τις αποχρώσεις του μπλε, τους ναύτες…  Αγαπημένο μου κομμάτι για τη φετινή collection είναι το signature dress μας ~Chora~ . Έχει φτιαχτεί με πολλή ψυχή και μεράκι και είναι αφιερωμένο σε έναν άγγελο (πλέον). Δεν μπορώ να μην ξεχωρίσω βέβαια και το ~Voukamvilia~, το οποίο το έφτιαξα κατά την περίοδο της καραντίνας.

 

“Chora” dress

 

“Voukamvillia” dress

 

“Thalassa” dress                                                                         “Chalki” dress

 

 

Υπάρχει στα σκαριά η δημιουργία, ίσως, μιας φθινοπωρινής-χειμερινής συλλογής;

Από τον επόμενο μήνα, καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον δε θα υπάρξει κάποια δεύτερη καραντίνα, θα αρχίσουμε να δουλεύουμε για την Α/W collection, η οποία θα έχει αρκετά μινιμαλιστική αισθητική, μιας και είναι επηρεασμένη από τη κατάσταση που βιώσαμε αυτούς τους τρεις μήνες ! Έγιναν αρκετά ξεκαθαρίσματα σε πολλά επίπεδα, οπότε ο μινιμαλισμός ήρθε από μόνος του. Less is more!

 

 

Ανακαλύψτε τις συλλογές Nene στο www.neneofficial.com. 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath