Home / Lifestyle  / Νεφέλη Χατζηιωαννίδου: “Όταν οι γυναίκες στηρίζουν η μία την άλλη, συγκλονιστικές αλλαγές μπορούν να συμβούν”

Νεφέλη Χατζηιωαννίδου: “Όταν οι γυναίκες στηρίζουν η μία την άλλη, συγκλονιστικές αλλαγές μπορούν να συμβούν”

Η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “Υπέροχες Γυναίκες”, δημιούργησε μια παρέα γυναικών, με σκοπό κάθε μια να μοιραστεί την προσωπική της ιστορία και να ενισχυθεί η αλληλοϋποστήριξη και η αλληλεγγύη μεταξύ τους.

 

 

♦ Μίλησε μας για την ιστορία της ιστοσελίδας και του προφίλ “yperoxes gynaikes”. Πώς εμπνεύστηκες την αρχική ιδέα σου και πώς την υλοποίησες;

 

Ασχολούμαι χρόνια με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και έχω δουλέψει αρκετά με γυναίκες και την εκπροσώπησή τους σε διάφορους κλάδους. Η συγκεκριμένη ιδέα όμως ήταν ένα αποτέλεσμα παρατήρησης των γυναικών τριγύρω μου, στην οικογένειά μου, στη δουλειά, στην κοινωνία και το πόσο αξιοθαύμαστη είναι η ζωή της κάθε μίας. Δυστυχώς, ζώντας σε μία «γρήγορη» εποχή, πολύ σπάνια βρίσκουμε το χρόνο να σταματήσουμε για λίγο και να θαυμάσουμε τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας, πόσο μάλλον να το μοιραστούμε μαζί τους.

 

Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να δημιουργήσω μία πλατφόρμα, όπου κάθε γυναίκα θα μπορούσε να μοιραστεί το θαυμασμό της, για κάποια άλλη γυναίκα που θαυμάζει, χωρίς να έχει σημασία το πόσο γνωστή ή όχι είναι αυτή, στον υπόλοιπο κόσμο. Σύντομα, η πλατφόρμα αυτή εξελίχθηκε σε παρέα γυναικών. Πλεόν, είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας, ο οποίος ανταλλάσσει απόψεις, συζητάει, δημιουργεί και συμμετέχει σε δράσεις, που έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

 

Τον Μάρτιο του 2020, οι «Υπέροχες Γυναίκες» πήραν την πρώτη τους χρηματοδότηση από το γαλλικό Women’s Mediterranean Fund και από project εξελίχθηκαν σε επίσημο μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

 

 

 

 

♦ Ποιος είναι ο στόχος της σελίδας και τι κοινωνικά μηνύματα προσπαθείς να περάσεις μέσα από αυτή;

 

Ο σκοπός των υπέροχων γυναικών είναι να ενδυναμώσει τις γυναίκες, μέσα από δράσεις που έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Συζητάμε, αλληλοϋποστηρίζομαστε και δημιουργούμε δράσεις για οτιδήποτε αφορά τη σύγχρονη γυναίκα.

 

 

♦ Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που ορίζουν μια υπέροχη γυναίκα;

 

Όλα τα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά που την κάνουν μοναδική και υπέροχη!

 

 

 

♦ Μέσα από το σύγχρονο κίνημα #Metoo πολλές γυναίκες βρήκαν τη φωνή και το θάρρος να μιλήσουν για όσα τους συμβαίνουν. Η σελίδα ενθαρρύνει το κίνημα; Και αν ναι, με ποιες δράσεις;

 

Δυστυχώς, αυτό που αντιλαμβάνομαι τον τελευταίο καιρό είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουμε να διηγηθούμε μία ιστορία λεκτικής βίας, παρενόχλησης ή κακοποίησης. Ο χώρος του θεάματος και του αθλητισμού έκανε το πρώτο βήμα, για να ξεκινήσουν και άλλοι άνθρωποι, σε άλλους κλάδους, να μοιράζονται τις ιστορίες τους με τον κόσμο.

 

Οι υπόλοιποι κλάδοι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα μέσα, για να μπορέσουν να μιλήσουν ή να νιώθουν ασφαλείς, ότι θα λάβουν την ίδια υποστήριξη με αυτήν, που έλαβαν οι άνθρωποι του χώρου του θεάματος. Οι τελευταίοι συσπειρώθηκαν και λειτούργησαν πραγματικά σαν μία «γροθιά». Αυτό που κάναμε εμείς ήταν να δώσουμε την πλατφόρμα μας στις γυναίκες, που ήθελαν να μοιραστούν την ιστορία τους. Να προσφέρουμε όλη την πληροφορία για το πώς μπορεί να αντιδράσει και που μπορεί να απευθυνθεί μία γυναίκα, η οποία χρειάζεται υποστήριξη.

 

 

 

 

♦ Πώς αντιμετωπίζεις την προσωπική ιστορία της κάθε γυναίκας, που εκφράζεται μέσω του προφίλ σου;

 

Λαμβάνουμε καθημερινά αρκετές προσωπικές ιστορίες. Κάθε ιστορία τη διαχειριζόμαστε με απόλυτο σεβασμό και εχεμύθεια, καθώς πολλές φορές είμαστε και οι πρώτοι άνθρωποι που λαμβάνουμε γνώση, για κάποιο γεγονός. Σαν οργανισμός, δεν παρέχουμε νομική ή ψυχολογική υποστήριξη, αλλά είμαστε ένας φορέας που παρέχει πληροφορίες για το που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος άνθρωπος που βρίσκεται σε ανάγκη.

 

Παράλληλα, είμαστε σε επικοινωνία με διάφορους φορείς, για να προσφέρουμε αντίστοιχα τη βοήθεια της κοινότητας που έχουμε δημιουργήσει, όπως για παράδειγμα την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης σε περιπτώσεις κρίσεων ή σε ευπαθείς ομάδες

Υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών, που μέσα από το δίκτυο που έχουμε δημιουργήσει, κατάφεραν να βρουν εργασία, να ξεφύγουν από βίαιες σχέσεις, να δημιουργήσουν συνέργειες κ.α. 

 

 

 

 

♦ Πόσο σημαντική πιστεύεις ότι είναι η υποστήριξη των γυναικών σήμερα;

 

Γενικά, υπήρχε έως πολύ πρόσφατα η λανθασμένη αντίληψη, ότι οι γυναίκες είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους και δε βοηθάει ή υποστηρίζει η μία την άλλη. Αυτός ήταν και ένας λόγος, που μέσα από τις Υπέροχες Γυναίκες ήθελα να γίνει κατανοητός ο καθοριστικός ρόλος της γυναικείας αλληλεγγύης.

 

Στη σύγχρονη εποχή, όπου «απειλούνται» αρκετές αξίες στη ζωή κάθε ανθρώπου, πόσο μάλλον, στην Ελλάδα του σήμερα, οι γυναίκες είναι σημαντικό να συνεργάζονται, να υποστηρίζουν η μία την άλλη. Να δημιουργούν, με τη συλλογικότητα και το πραγματικό τους ενδιαφέρον, ίσες ευκαιρίες για κάθε γυναίκα, αλλά και για τις γενιές που ακολουθούν.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι και το ελληνικό #metoo, το οποίο επιβεβαιώνει πως όταν οι γυναίκες στηρίζουν η μία την άλλη, συγκλονιστικές αλλαγές μπορούν να συμβούν.

 

 

♦ Ποιες είναι οι δυσκολίες και οι προκλήσεις για τη διατήρηση του λογαριασμού;

 

Η συνέπεια και η ενημέρωση. Όλη η διαχείριση της σελίδας, των δημιουργικών, των δράσεων και η απάντηση σε κάθε email και μήνυμα, καθώς και η εξέλιξη των Υπέροχων Γυναικών σε Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό γίνονται από εμένα, αποκλειστικά. Προσπαθώ να βρίσκομαι παρούσα για κάθε Υπέροχη, που απευθύνεται στις “Υπέροχες Γυναίκες”, το οποίο είναι υπέροχη, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη πρόκληση!

 

 

 

 

♦ Υπάρχει υποστήριξη του προφίλ από άνδρες;

 

Υπάρχει όλο και περισσότερη υποστήριξη των Υπέροχων Γυναικών από άντρες. Στις Υπέροχες Γυναίκες συζητάμε για οτιδήποτε μπορεί να αφορά τη σύγχρονη γυναίκα και θέλουμε όλοι οι άνθρωποι, και οι άντρες, να συμμετέχουν ενεργά.  Τα προβλήματα τα οποία συχνά σχολιάζουμε δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιλυθούν, εάν η κοινωνία και όλοι οι άνθρωποι δε συνεργαστούμε μαζί. Όσον αφορά στις δράσεις μας, υπάρχουν δράσεις που απευθύνονται αποκλειστικά σε γυναίκες, αλλά σε αρκετές άλλες δεν υπάρχει περιορισμός στο φύλο, οπότε όλο και περισσότεροι άντρες συμμετέχουν.

 

 

♦ Δέχεσαι αρνητικά μηνύματα; Αν ναι, πώς τα διαχειρίζεσαι;

 

Είμαστε μία αρκετά μεγάλη κοινότητα και όπως είναι λογικό, δεν μπορούμε όλοι να έχουμε τις ίδιες απόψεις. Για αυτό το λόγο, και ειδικότερα στα πιο αμφιλεγόμενα θέματα για τα οποία συζητάμε, υπάρχουν συχνά αρνητικά σχόλια, για την άποψη την οποία διατυπώνουμε. Υπάρχει έντονη κριτική για τις Υπέροχες Γυναίκες, η οποία πολλές φορές σχετίζεται με «ταμπέλες», που βάζουν αυτοί που μας ασκούν κριτική. Η κριτική είναι πάντα δεκτή, εφόσον είναι καλοπροαίρετη και αποσκοπεί στη βελτίωση αυτού που κάνουμε. Όχι όταν έχει απλά σαν στόχο την επίθεση.

 

 

 

 

♦ Μοιράσου μαζί μας τι συμβουλή θα έδινες σε οποιαδήποτε υπέροχη γυναίκα.

 

«Θα το διαβάσεις και θα το προσπεράσεις, θα το ξεχάσεις ή δεν θα το πιστέψεις, αλλά εγώ θα σου το πω. Μπορείς να γυρίσεις τον κόσμο ανάποδα.»

 

 

Official site: www.yperoxesgynaikes.com

Instagram: yperoxes.gynaikes

nefeli.chatzio

 

[email protected]

"I believe, every day, you should have at least one exquisite moment." -Audrey Hepburn Σινεφίλ, πεισματάρα και υπερβολικά αισιόδοξη. Ονειρεύομαι μια ζωή γεμάτη μόδα και ταξίδια.