Home / Family  / Μύθοι και αλήθειες γύρω από το παιδικό κρυολόγημα

Μύθοι και αλήθειες γύρω από το παιδικό κρυολόγημα

Παιδικό κρυολόγημα: Μύθοι και αλήθειες για τις αιτίες και την αντιμετώπιση του κρυολογήματος.

Μύθοι και αλήθειες γύρω από το παιδικό κρυολόγημα

Μύθος: Το παιδί κρύωσε επειδή δεν το έντυσα καλά

Φυσικά και πρέπει να ντύνουμε τα παιδιά ζεστά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά ο λόγος για τον οποίο το παιδί κρυολόγησε είναι γιατί ήρθε σε επαφή με τους ιούς που προκαλούν το κρύωμα και όχι γιατί δεν φόρεσε σκουφάκι. Το καλύτερο είναι να προστατεύουμε τα παιδιά από τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και να γνωρίζουμε πως η αιτία για το κρυολόγημα βρίσκεται στους ιούς.

Αλήθεια: Το τακτικό πλύσιμο των χεριών προστατεύει από το κρυολόγημα

Είναι αλήθεια πως ένα μεγάλο ποσοστό ιώσεων μεταδίδεται μέσω της επαφής, γεγονός που συνεπάγεται πως το σωστό και τακτικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να αποτρέψει τη διάδοση μικροβίων και ιώσεων. Η τήρηση άλλωστε των βασικών κανόνων υγιεινής, είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού του παιδιού, να κρατήσετε μακριά τα μικρόβια και να εμποδίσετε το παιδικό κρυολόγημα.

Μύθος: Τα αντιβιοτικά θα απομακρύνουν το κρυολόγημα

Δεδομένου ότι το κρυολόγημα προκαλείται από ιούς, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, γιατί τα αντιβιοτικά θανατώνουν μόνο τα βακτήρια.

Αλήθεια: Ο καλός ύπνος και η σωστή διατροφή κρατούν μακριά τις ιώσεις

Ο καλός ύπνος και η σωστή διατροφή ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, θωρακίζοντας τους ευαίσθητους παιδικούς οργανισμούς. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται από 12 έως 14 ώρες ύπνου για να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού τους, ενώ μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προβιοτικά αλλά και αντιοξειδωτικά συστατικά συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Φυσικά αν το παιδί αντιμετωπίζει κάποιο κρυολόγημα, πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας για να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις και οδηγίες.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!