Home / Wellness  / Mind  / Μπορεί η θετικότητα να γίνει τοξική;

Μπορεί η θετικότητα να γίνει τοξική;

Τι συμβαίνει όταν η θετικότητα γίνεται τοξική; Γιατί πρέπει να υπάρχουν και αρνητικά συναισθήματα;

 

Αναμφίβολα οι θετικές σκέψεις και η αισιοδοξία είναι συστατικά που ομορφαίνουν τη ζωή μας και τη γεμίζουν ευτυχία. Υπάρχει περίπτωση όλη αυτή η θετικότητα να έχει αντίθετα αποτελέσματα και να γίνεται τοξική; Χρειαζόμαστε, άραγε, και τα αρνητικά συναισθήματα; Η απάντηση είναι ναι. Παν μέτρο άριστον, και αυτή η περίπτωση δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο όρος toxic positivity αναφέρεται ακριβώς όταν φτάνουμε στο άλλο άκρο.

 

Το να επιβάλλουμε σε εμάς, αλλά και στους άλλους, την παντοτινή θετικότητα ως τη μόνη λύση, σίγουρα δε θα έχει τα αποτελέσματα που επιθυμούμε. Όταν καταπιέζουμε τα αρνητικά, αλλά ανθρώπινα, συναισθήματα αυτά δυναμώνουν και ενισχύονται μέσα μας. Όσα και αν τα αποφεύγουμε δε σημαίνει ότι αυτά δεν υπάρχουν και κάποια στιγμή θα μας οδηγήσουν στο να κάνουμε το λεγόμενο “μπαμ”, με επιπτώσεις συναισθηματικές και σωματικές.

 

 

Μη κρύβεις αυτά που νιώθεις, μην τα καταπιέζεις, μην κριτικάρεις τα αρνητικά συναισθήματα των άλλων. Είναι ανθρώπινο και κατανοητό να υπάρχουν στιγμές που είμαστε γεμάτοι αρνητισμό. Άφησε τον εαυτό σου να αισθανθεί όλη τη γκάμα των συναισθημάτων, γιατί έτσι θα μπορέσεις να ερμηνεύσεις όσα νιώθεις και όσα σου συμβαίνουν. Καθώς αποδεχόμαστε όλα μας τα συναισθήματα, αποδεχόμαστε καλύτερα τον εαυτό μας και εκτιμούμε περισσότερο τα θετικά που υπάρχουν γύρω μας.  

[email protected]

"I believe, every day, you should have at least one exquisite moment." -Audrey Hepburn Σινεφίλ, πεισματάρα και υπερβολικά αισιόδοξη. Ονειρεύομαι μια ζωή γεμάτη μόδα και ταξίδια.