Home / Fashion  / Μουσείο Υποδήματος – Κέντρο Ερευνας & Εκπαίδευσης: Ένα νέο όραμα γεννιέται στην Θεσσαλονίκη!

Μουσείο Υποδήματος – Κέντρο Ερευνας & Εκπαίδευσης: Ένα νέο όραμα γεννιέται στην Θεσσαλονίκη!

Ένα μουσείο-όραμα στη Θεσσαλονίκη!

 

Ένα νέο όραμα γεννιέται στην Θεσσαλονίκη με στόχο την προβολή υποδημάτων και εμπνευσμένων δημιουργιών και την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της αναβάθμισης της Βιομηχανίας Yποδημάτων και των δερμάτινων ειδών.

 

 

Το «Μουσείο Υποδήματος – Κέντρο Έρευνας & Εκπαίδευσης» έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού Μουσειακού Χώρου, που θα φιλοξενεί Υποδήματα με θεματική διάταξη (Χώρα, Είδος, Χρήση, Ιστορία), έργα τέχνης με θέμα το Υπόδημα κάθε εποχής, έργα ζωγραφικής, γλυπτά και δημιουργίες κάθε είδους εμπνευσμένες από τα παπούτσια!

 

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο θα παρέχονται υπηρεσίες Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Συμβουλευτική υποστήριξη σε ενδιαφερόμενους και Start Ups – Καινοτομίες σε ό,τι αφορά στο υπόδημα. Μέσω του οργανισμού αυτού θα πραγματοποιούνται έρευνες για τον εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και την χρήση νέων υλικών και προϊόντων, που σχετίζονται με την κατασκευή υποδημάτων.

 

Σκοπός  είναι το “Μουσείο Υποδήματος – Κέντρο Έρευνας & Εκπαίδευσης” να λειτουργήσει ως εργαλείο για τη βιομηχανική ανάπτυξη, αλλά και ως εξειδικευμένο κέντρο τεχνολογικών πόρων, προσδίδοντας αξία στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις υποδημάτων – δερματίνων ειδών και καταγράφοντας τις ανάγκες της αγοράς μέσω της διεξαγωγής ερευνών αγοράς, αλλά και παρακολουθώντας την εξέλιξη του κλάδου των Υποδημάτων παγκοσμίως.

 

 

Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενούνται κάθε είδους εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, προβολής νέων επιχειρήσεων και εμπνευσμένων δημιουργών, διαγωνισμοί παιδικοί & ενηλίκων, θεματικές δεξιώσεις, συμπόσια, συνέδρια, επιδείξεις μόδας, δειγματισμοί επιχειρήσεων, διεθνείς διοργανώσεις κλπ. Τέλος, θα δημιουργηθεί θεματική Μουσική Βιβλιοθήκη, Ταινιοθήκη και Βιβλιοθήκη για μυθιστορήματα, παραμύθια, λευκώματα εμπνευσμένα από το υπόδημα.

 

Τα εκθέματα, που ήδη άρχισαν να συγκεντρώνονται, αποτελούν Δωρεές και Παραχωρήσεις των πολιτών, των Συλλόγων Πολιτιστικών ή Αθλητικών, των Θεάτρων (βεστιάρια), των Ιδιοκτητών Εμπορικών καταστημάτων, των Παραγωγών Υποδημάτων, των Επιδιορθωτών. Για την Κοινωνική Ευθύνη, το “Μουσείο Υποδήματος – Κέντρο Έρευνας & Εκπαιδευσης” θα συνεργαστεί με το Σωματείο ΑΣΤΕΡΙ. Η συνεργασία αυτή θα υποστηρίζει ειδικές υποτροφίες για νέα ταλέντα, σχεδιαστές κλπ, και ταυτόχρονα θα υποστηρίζει δράσεις που περιλαμβάνουν συλλογή υποδημάτων για παιδιά ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, με απώτερο σκοπό να υλοποιήσουν : “Σταθερά βήματα για ένα καλύτερο μέλλον ”, καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης όπως το “One Mile in My Shoes” για μετανάστες και πρόσφυγες.

 

Στο πλαίσιο αυτού του project λειτουργεί μια pre-opening έκθεση στο Περίπτερο Β15 (cheap-art), της Δ.Ε.Θ., επισκέψιμη από 14 Μαϊου εως 5 Ιούνιου 2018 (ώρες λειτουργίας καθημερινά εκτός Κυριακής 17:00-22:00, Τετάρτη & Σάββατο 11:00-14:00). Η προσπάθεια αυτή θα κορυφωθεί με ένα cocktail party, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Μαϊου, στις 21:00, στο Περίπτερο Β15, της Δ.Ε.Θ. με θέμα: “Put on your BEST SHOES and come”!

 

Με την παρουσία τους θα τιμήσουν τη διοργάνωση οι διεθνούς φήμης σχεδιαστές παππουτσιών: Kobi Levi, (Lady Gaga shoe designer), Rene Van Den Berg (exclusive shoe designer), αλλά και η γνώστη συλλέκτρια υποδημάτων και shoe museum curator, Liza Snook.

 

 

 

 

Οι διάσημοι καλεσμένοι θα  πραγματοποιήσουν και από ένα workshop, στο οποίο θα παρουσιάσουν την δουλειά τους.

Η συμμετοχή στα workshop είναι ΔΩΡΕΑΝ, αλλά λόγω περιορισμένων θέσεων απαιτείται προκράτηση θέσης.

 
Πρόγραμμα Workshop:

Lisa Snook: Τετάρτη 30/5, Ωρα: 11:00πμ

Rene Van Den Berg: Πέμπτη 31/05, Ώρα: 10:30

Kobi Levi: Πέμπτη 31/5, Ώρα: 12:30

 

Η συμμετοχή σε όλες μας τις εκδηλώσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ και απευθύνονται σε όλο τον κόσμο που αγαπάει την μόδα. 

 

www.thesshoemuseum.org

 

Kobi Levi:

 

 

Ο σχεδιασμός και τα παπούτσια ήταν το πάθος του Kobi Levi από την παιδική του ηλικία στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Ακολουθώντας το πάθος του, το 2001 αποφοίτησε από την Ακαδημία Τεχνών & Σχεδιασμού Bezalel της Ιερουσαλήμ. Από την αποφοίτησή του, ο Kobi εργάστηκε ως ανεξάρτητος σχεδιαστής υποδημάτων, σχεδιάζοντας μοναδικά, δημιουργικά και πρωτοποριακά στυλ υποδημάτων, τα οποία αμφισβητούν τους τυπικούς ορισμούς του σχεδιασμού, της τέχνης και της μόδας για να δημιουργήσουν μια δική τους θέση. Αυτές οι δημιουργίες τέχνης υποδημάτων μεταφορτώθηκαν σε ένα blog,  που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2010. Η  Lady Gaga  στο μουσικό βίντεο “Born this Way” χρησιμοποίησε ένα υπόδημα του Kobi το οποίο ονομάζεται Double Boot.Πρόσφατα σχεδίασε το παπούτσι που φορούσε η τραγουδίστρια του Ισραήλ, Netta Barzilai, και νικήτρια της Eurovision 2018 με το τραγούδι Toy.

 
Rene Van Den Berg:

 

 

Ειδικεύεται στο σχεδιασμό και την κατασκευή ειδικών υποδημάτων για τη δημιουργική βιομηχανία καθώς και για ιδιώτες. Ο René van den Berg συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση στην κατασκευή υποδήματος, που χρονολογείται από το 1902. Τον τελευταίο καιρό κάνει χάλκινα γλυπτά παπουτσιών. Τα αφηρημένα γλυπτά παπουτσιών είναι μια λογική μεταφορά από τις ισορροπημένες αρχιτεκτονικές του μορφές στο σχεδιασμό παπουτσιών. Μεταξύ άλλων, ο René συνεργάστηκε με τους Thierry Mugler, JANTAMINIAU, Ilja Visser, Chris Donovan, Klavers van Engelen, Anouk Wipprecht, Heineken, Leanie van der Vyver και Joop van den Ende Theaterproducties. Έχει Σχεδιάσει παπούτσια για την Lady Gaga, Alicia Keys, Fergie και Beyonce.

 

Lisa Snook:

 

 

Ιδρύτρια και έφορος ή επιμελήτρια (Curator) του Εικονικού Μουσείου παπουτσιού (Virtual Shoe Museum). Σπούδασε Γραφιστικές Τέχνες στο Royal Academy of art στην Χάγη και δούλεψε ως γραφίστρια για 25 χρόνια σε εταιρίες γραφιστικών τεχνών καθώς και σε στούντιο βιομηχανικού σχεδιασμού. Το 2004 ακολουθώντας το προσωπικό της πάθος για τα παπούτσια και καθώς και η ίδια ήταν θερμή συλλέκτρια παπουτσιών αποφάσισε να ιδρύσει το πρώτο Εικονικό Μουσείο Υποδημάτων. Από το 2009 διοργανώνει εκθέσεις παπουτσιών από τη συλλογή του Μουσείου Εικονικών Παπουτσιών για μουσεία, εμπορικά κέντρα και εκθέσεις. Εκτός από τη δουλειά της ως συλλέκτη και επιμελητής, η Snook ανιχνεύει ταλέντα στην δημιουργία υποδημάτων, και δίνει διαλέξεις σε σχολές σχεδιασμού. Εδώ και 10 χρόνια πραγματοποιεί έρευνα εικόνων για την Workman Publishers New York.

 

 

Το όραμα αυτό στηρίζουν οι παρακάτω φορείς:

• EKETA Εθνικό Κέντρο Ερευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας & Αγρο-Τεχνολογίας

• ΚΑΕΛΕ, Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου

• Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

• Επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα & το Εξωτερικό

• Σωματείο ASTERI & ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟΝ Org

• Προξενικές αρχές – Πρεσβείες

• ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας – Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού

• ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας – Τμήμα Σχεδιασμού Υφάσματος – Μόδας

• Πανεπιστήμια ΚΕΝΤ & DURHAM England

• HELEXPO ΔΕΘ

[email protected]

Journalist, blogger, dreamer... Believe you can. And you're halfway there!