Home / Wellness  / Health  / Μηλόξυδο, ποια τα οφέλη του στην υγεία

Μηλόξυδο, ποια τα οφέλη του στην υγεία

Γιατί το μηλόξυδο είναι πολύτιμο για σας.

Το μηλόξυδο χρησιμοποιείται για πάνω από 7.000 χρόνια, σε παραδοσιακές συνταγές καθώς από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν γνωστό πως μπορεί να τονώσει την κυκλοφορία, να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του ήπατος ή και να βελτιώσει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Μάλιστα η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει ότι έχει ένα ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία. Πως λοιπόν το μηλόξυδο μας ωφελεί;

 

Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη.

Παλαιότερες επιστημονικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε αρουραίους έδειξαν ότι το μηλόξυδο είναι ικανό να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, γεγονός που προφυλάσσει από καρδιαγγειακές νόσους. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς επιστημονικές αποδείξεις, είναι ισχυρός ο συσχετισμός που προκύπτει μεταξύ κατανάλωσης μηλόξυδου και μείωσης της εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και στους ανθρώπους βάσει νεότερων μελετών.   

 

Σας προστατεύει από τα βακτήρια.

Το ξύδι από μήλο έχει χρησιμοποιηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων ως συστατικό που απολυμαίνει και σκοτώνει τα βακτήρια. Έχει αποδειχθεί και επιστημονικά πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως αντιβακτηριδιακό συστατικό καθώς μπορεί να σκοτώσει παθογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των βακτηριδίων. Ακόμη καθώς είναι φυσικό προβιοτικό συμβάλλει στην ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων για τον οργανισμό και ενισχύει την πέψη.

 

Πολεμά τον διαβήτη.

Παραδοσιακά το μηλόξυδο χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την υπεργλυκαιμία και την ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα. Σήμερα επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως μια κουταλιά της σούπας ξύδι από μήλο την ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.  Η κατανάλωσή του φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα με διαβήτη, ή για όσους θέλουν να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους χαμηλά.  

 

Σας βοηθά να χάσετε βάρος.

Επιστημονικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε παχύσαρκους ανθρώπους έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση μηλόξυδου οδήγησε σε μειωμένο λίπος στην κοιλιά, στην περιφέρεια της μέσης και απώλεια βάρους. Ακόμη, νέες έρευνες δείχνουν ότι το μηλόξύδο είναι ικανό να αυξήσει το αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας το άτομο να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες γεγονός που συνεπάγεται την απώλεια βάρους.

 

Μην ξεχνάτε να το καταναλώνετε με μέτρο σε σαλάτες ή στο φαγητό σας και να μην κάνετε υπερβολές. Ακόμη να έχετε κατά νου πως δεν συστήνεται η κατανάλωση του σε έγκυες, θηλάζουσες και σε άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!