Home / Cozyhome  / Architecture  / Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το event Size Matters!

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το event Size Matters!

Η αρχιτεκτονική στην καρδιά των εξελίξεων στα πλαίσια της φετινής ΔΕΘ.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το event “Size Matters: Architectural Stories For Growth” από την εταιρεία παραγωγής Design Ambassador και την αρχιτεκτονική πλατφόρμα ΑRCHISEARCH.gr του Βασίλη Μπαρτζώκα. Το event πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, στο Αμερικανικό περίπτερο με τη συνδρομή του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, της Αμερικανικής Πρεσβείας και των χορηγών, Ideal Standard και ΜΑΚΤ.

 

Την επιμέλεια, την παρουσίαση και τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Λαέρτης Βασιλείου του γραφείου LAAV Architects, με τη συμμετοχή των κορυφαίων αρχιτεκτόνων. Στο πάνελ, ο Γιώργος Μητρούλιας, η Ελεάννα Μακρίδου και ο Ανδρέας Βεντουράκης κατέθεσαν τη δική τους οπτική για θέματα όπως οι διαφορές στις διαδικασίες μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, τον ρόλο και την κοινωνική ευθύνη του αρχιτέκτονα, τη σημασία της κλίμακας ενός έργου και τα best practices που μπορεί να υιοθετήσει και να εξελίξει δημιουργικά η Ελλάδα από τις ΗΠΑ.

Ο Ανδρέας Βεντουράκης με το γραφείο Betaplan συνεργάστηκε ως executive architect στο πλευρό του Renzo Piano για τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Υπό την θεματική ενότητα «Architects – Masters of ambiguity and Heralds of change», διερεύνησε πως σφυγμομετράται η κοινωνική αλλαγή. Έχει εργαστεί στο σημαντικότερο ίσως έργο μεγάλης κλίμακας που γνώρισε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η σημασία – όπως και το μέγεθος – του έργου είναι τεράστια, όχι μόνο γιατί έδωσε χώρο έκφρασης στις ανάγκες χιλιάδων πολιτών αλλά και γιατί η δημιουργία του απαίτησε – και κατόρθωσε- την εμπλοκή πολλών διαφορετικών μερών, από την πολιτεία και τους επενδυτές μέχρι φυσικά τους δημιουργούς.

Η Ελεάννα Μακρίδου εξέτασε το ζήτημα της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, μέσα από το παράδειγμα τριών έργων που έχει ολοκληρώσει με το γραφείο της MAS Architects. Αυτά είναι οι εγκαταστάσεις της Intec, το παλιό εργοστάσιο της Αλλατίνη ( μαζί με αυτό του ΦΙΞ, ένα εκ των δύο ιστορικών βιομηχανικών μονάδων της Ελλάδας) και την ανάπλαση της Πλατείας Φαναριωτών και του Νοτίου Τμήματος στην οδό Δημ. Γούναρη.

Ο Γιώργος Μητρούλιας επέστρεψε από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα το 2006. Η τοποθέτησή του εξερεύνησε τις διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Η εμπειρία το αποκρυσταλλώθηκε στον τρόπο που το γραφείο του, AREA Architects προσάρμοσε τον Αμερικανικό τρόπο στον Ελληνικό, δημιουργώντας ένα δημιουργικό, υβριδικό μοντέλο.

 
Η παρουσία της αρχιτεκτονικής στη φετινή ΔΕΘ σηματοδοτεί την εξωστρέφεια του κλάδου.

Η παρουσία της αρχιτεκτονικής στη φετινή ΔΕΘ αναδεικνύει την καθοριστική σημασία του κλάδου στην εξέλιξη της χώρας που εγκαταλείπει τα χρόνια της αυστηρής λιτότητας και επιστρέφει στην πορεία της κανονικότητας και της πραγματικής ανάπτυξης. Σηματοδοτεί ακόμα την εξωστρέφεια του κλάδου η οποία μεταφράζεται διττά: τόσο ως άνοιγμα σε συνεργασία με άλλους κλάδους της οικονομίας και ιδιαίτερα προς την πλευρά των επιχειρήσεων, όσο και ως προς το διεθνές γίγνεσθαι και τα best practices που μπορούν να προσαρμοστούν στα Ελληνικά δεδομένα. Στη φετινή ΔΕΘ παραβρέθηκε υψηλόβαθμη κυβερνητική αποστολή των ΗΠΑ με επικεφαλής τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross αλλά και μεγάλη επιχειρηματική αποστολή καθώς και μεμονωμένοι CEOs μεγάλων εταιρειών. Στα 55 περίπτερα όπου φιλοξενήθηκαν 62 εταιρείες διακρίθηκαν ονόματα όπως οι Facebook, Google, Intel, HP, Oracle, Microsoft, iSquare, το Rutgers University του Νιου Τζέρσεϊ, το Webster University, το Κολλέγιο Anatolia και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή αλλά και φαρμακευτικοί κολοσσοί όπως η Pfizer και η Johnson and Johnson.

To SIZE MATTERS αποτελεί το πρώτο κομμάτι μιας θεματικής που θα συνεχιστεί με μια εκτεταμένη εκδήλωση, έκθεση και καλεσμένους ομιλητές αρχιτέκτονες από ΗΠΑ και Ελλάδα με τον τίτλο “MAKE DETAILS GREAT AGAIN”, η οποία θα λάβει χώρα τον Δεκέμβριο.

 

 

 

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!