Home / Family  / Μεγαλώνοντας περίεργα παιδιά

Μεγαλώνοντας περίεργα παιδιά

Μεγαλώνοντας περίεργα παιδιά.

Μήπως τελικά η περιέργεια δεν σκότωσε την γάτα; Τα παιδιά έχουν μια έμφυτη περιέργεια η οποία λειτουργεί ως κίνητρο για να αναπτύξουν τις γνώσεις τους αλλά και να αποκτήσουν ακόμη περισσότερες δεξιότητες, οι οποίες είναι χρήσιμες και για την βελτίωση των ακαδημαϊκών τους επιδόσεων αλλά και για την παρούσα ή ενήλικη ζωή τους. Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε παιδιά της Αμερικής, το υψηλό επίπεδο περιέργειας σχετίζεται με υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις στα μαθηματικά και την ανάγνωση αλλά και με την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να μεγαλώσετε ακόμη πιο περίεργα παιδιά;

Ενθαρρύνετέ τα να βρίσκουν τις απαντήσεις.

Όταν τα παιδιά σας ρωτούν κάτι προσπαθήστε να μην τους απαντάτε κατευθείαν και βοηθήστε τα να βρουν εκείνα την απάντηση. Κάντε τους και εσείς ερωτήσεις ή δώστε τους πληροφορίες και δείξτε τους με ποιους τρόπους και μέσα μπορούν να απαντήσουν στην ερώτησή τους. Με αυτόν τον τρόπο θα τα βοηθήσετε να κάνουν και εκείνα έρευνα και να μάθουν ακόμη περισσότερα πράγματα για τον κόσμο ή τον εαυτό τους.

 

 

Προωθήστε την συζήτηση.

Είναι σημαντικό να συζητάτε με τα παιδιά σας και να δείχνετε πρόθυμοι να αλληλεπιδράσετε με εκείνα ανα πάσα στιγμή. Είναι γεγονός πως σήμερα οι γονείς είναι πολύ απασχολημένοι ή και εξαντλημένοι από την καθημερινότητα και μπορεί να μην διαθέσιμοι να συζητήσουν με τα παιδιά όταν εκείνα τους το ζητούν. Όμως πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως όταν λέτε στο παιδί σας πως θα συζητήσετε κάτι αργότερα ή πως είστε απασχολημένοι, μειώνετε το ενδιαφέρον των παιδιών και ως αποτέλεσμα την περιέργειά τους. Προσπαθήστε να συζητάτε όσο περισσότερο γίνεται με τα παιδιά σας, να μοιράζεστε τα ενδιαφέροντά τους και βοηθήστε τα να αναπτύξουν τις γνώσεις αλλά και τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

 
Δοκιμάστε μαζί νέα πράγματα.

Ανακαλύψτε μαζί με το παιδί σας νέες δραστηριότητες, ενδιαφέροντα ή χόμπι και ενθαρρύνετέ τα δοκιμάσουν καινούργια πράγματα ώστε να γνωρίζουν συνεχώς κάτι νέο. Με τον τρόπο αυτό θα γίνουν πιο περίεργα και να ανοίξουν οι ορίζοντές τους.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!