Home / Famous Talks  / Λουκία Μιχαλοπούλου, η βραβευμένη πρωταγωνίστρια του Φεγγίτη

Λουκία Μιχαλοπούλου, η βραβευμένη πρωταγωνίστρια του Φεγγίτη

Λουκία Μιχαλοπούλου, η ταλαντούχα ηθοποιός μας συστήνεται

Η ταλαντούχα ηθοποιός Λουκία Μιχαλοπούλου μας μιλάει για την παράσταση ο «Φεγγίτης» στην οποία πρωταγωνιστεί μαζί με τον Δημήτρη Καταλειφό, για την αγάπη, το ελληνικό σινεμά και πολλά πολλά άλλα ενδιαφέροντα. Απόφοιτη της Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, έχει ξεχωρίσει με τις καταπληκτικές της ερμηνείες στο θέατρο, στο σινεμά και στην τηλεόραση. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για τις ερμηνείες της στα έργα «Τόκος» και «Η κυρία από τη θάλασσα», και με το Κρατικό Βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία «Valse sentimentale». Αυτές τις μέρες βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την παράσταση ο «Φεγγίτης» στο θέατρο Κολοσσαίον και είχαμε την χαρά να μιλήσουμε μαζί της για το έργο, αλλά και τα μελλοντικά της θεατρικά πλάνα.

 
Λουκία Μιχαλοπούλου, η βραβευμένη πρωταγωνίστρια του Φεγγίτη

H Λουκία Μιχαλοπούλου στον Φεγγίτη.

 

Πείτε μας δύο λόγια για τον ρόλο σας στην παράσταση ο “Φεγγίτης”.

Η Κίρα και ο Τομ είναι ένα πολύ παράξενο ζευγάρι και ιδιαίτερο από την άποψη ότι έχουνε πολλά χρόνια διαφορά, έχουν αγαπηθεί πάρα πολύ, έχουν υπάρξει ερωτικοί σύντροφοι και συνεργάτες και έχουν την περίεργη σχέση, πατέρα – κόρης. Ο δεσμός τους ήταν κρυφός, η Κίρα ζούσε έξι χρόνια σπίτι τους, όμως μετά από μία προδοσία του Τομ αποκαλύφθηκε το μυστικό τους και η Κίρα τον εγκατέλειψε. Αυτό το βράδυ που εκτυλίσσεται το έργο η Κίρα έρχεται να τον διεκδικήσει. Δυστυχώς, ενώ αγαπιούνται πάρα πολύ και καθώς η Κίρα βρίσκεται πλέον σε μία στιγμή της ζωής της που προσπαθεί να πατήσει στα πόδια της και να ισχυροποιηθεί σαν προσωπικότητα, ο Τομ δεν της αφήνει χώρο και χρόνο. Οπότε αυτό διαπραγματεύεται όλη η βραδιά και το έργο. Το αν μπορούν δύο άνθρωποι που αγαπήθηκαν και αγαπιούνται πολύ να συνυπάρξουν και αν τελικά η αγάπη αρκεί.

 

Οι ήρωες στο έργο είναι διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές αντιλήψεις για τη ζωή. Πιστεύετε ότι είναι τελικά εφικτό στην πραγματική ζωή άνθρωποι που βαδίζουν σε διαφορετικούς ιδεολογικούς δρόμους να συμπορευτούν;

Φυσικά είναι εφικτό κατά την γνώμη μου και πολύ πιο ενδιαφέρον αρκεί να έχουν την γενναιοδωρία να επιτρέπουν χώρο όπως είπα και πριν στον εαυτό μας και στους άλλους για κάτι άλλο. Δεν σημαίνει ότι αλλάζεις ή προδίδεις κάτι από τον εαυτό σου αν ακούσεις τον άλλο και αν τον δεχτείς. Εγώ πιστεύω στην συνύπαρξη και στις συναντήσεις, ακόμα και διαφορετικών κόσμων, και πραγματικά πιστεύω πως μπορεί να έχουν και πολύ περισσότερο ενδιαφέρον. Μπορείς να ισχυροποιήσεις τον δικό σου κόσμο, ακόμα και αν είναι πολύ διαφορετικός από έναν άλλο κόσμο, αν δεχθείς και ακούσεις κάτι άλλο.

 

 

Υπάρχουν κοινά στοιχεία με την ηρωίδα που υποδύεστε;

(Γέλια) Την Κίρα την αγαπώ πάρα πολύ, έχω δεθεί πολύ με αυτό το πρόσωπο, καθώς παίζουμε την παράσταση εδώ και δύο χρόνια και είναι από τα πιο αγαπημένα μου πρόσωπα. Η ηρωίδα έχει μία ενδιαφέρουσα πίστη στα ιδανικά της και έχει έναν σχεδόν μοναστηριακό τρόπο με τον οποίο βλέπει και διαχειρίζεται τα πράγματα. Νομίζω ότι εκεί συνδέομαι πάρα πολύ με την Κίρα, πάρα πολύ.

 
Τι ήταν αυτό που σας γοήτευσε όταν πήρατε για πρώτη φορά στα χέρια σας το κείμενο του έργου και τι είναι αυτό που συνεχίζει να σας γοητεύει;

Το έργο αυτό το βρήκα εγώ και το αισθάνομαι σαν παιδί μου. Ψάχναμε το επόμενο έργο που θα παίξουμε μαζί με τον Δημήτρη, θέλαμε να συναντηθούμε ξανά και συμπτωματικά έφτασε στα χέρια μου ο ” Φεγγίτης” και του είπα χαρακτηριστικά “Δημήτρη αυτό είναι για εμάς”. Πέρα από το πόσο καλογραμμένο είναι γιατί στην πραγματικότητα δεν κατατάσσεται σε κάποιο είδος -θα μπορούσε δηλαδή να είναι από κομεντί μέχρι τραγωδία- είναι ωραίοι όλοι οι χαρακτήρες. Ο David Hare είναι ένας σπουδαίος συγγραφέας (Οι Ώρες) και το έργο βραβευμένο. Ακόμη, είναι πολύ σπουδαίος και ο τρόπος που παρακολουθεί τους χαρακτήρες σαν να είναι μέσα από κλειδαρότρυπα. Με γοήτευσε πάρα πολύ ο τρόπος με τον οποίο μπαίνουμε μέσα σε αυτό το σπίτι.

 

 

Η ηθοποιός Λουκία Μιχαλοπούλου στο προσκήνιο.

 
Γιατί να δει κάποιος τη συγκεκριμένη παράσταση;

Γιατί είναι ένα έργο που έχουμε αγαπήσει πάρα πολύ. Το αγαπάμε πάρα πολύ όλοι, και ο Δημήτρης και εγώ και ο Μιχάλης ο Πανάδης που παίζει μαζί μας. Γιατί ακόμη είναι ένα σπουδαίο κείμενο και τέλος, γιατί στην πραγματικότητα το θέμα του είναι η αγάπη. Το θέμα που διαπραγματεύεται νομίζω πως μας αγγίζει όλους ή θα έπρεπε να μας αγγίζει.

 

Η Λουκία Μιχαλοπούλου και τα σχέδιά της για το μέλλον.

 

Εκτός από το θέατρο, έχετε ασχοληθεί με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ποια είναι η γνώμη σας για το ελληνικό σινεμά και τι θα θέλατε ίσως να αλλάξετε σε αυτό;

Νομίζω ότι σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας προχωράμε πάρα πολύ. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και ιδανικά θα ήταν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα, αν οικονομικά το σινεμά στηριζόταν περισσότερο. Από εκεί και πέρα, όμως, νομίζω ότι γίνονται καλές δουλειές. Το σινεμά, άλλωστε, εξαρτάται πολύ από τον οικονομικό παράγοντα, δεν είναι όπως το θέατρο που μπορείς να κάνεις μία παράσταση και με λίγα χρήματα και να βγει κάτι σημαντικό. Καλώς ή κακώς το σινεμά δεν εξαρτάται ούτε μόνο από τις ερμηνείες ούτε μόνο από τα καλά σενάρια. 

 

Τι ετοιμάζετε αυτήν την περίοδο;

Ετοιμάζω μία παράσταση, αν και δεν είναι ανακοινώσιμο το έργο μπορώ να ανακοινώσω τη συνεργασία με τη Στεφανία Γουλιώτη και τον Αργύρη Ξάφη, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Πρωτόπαππα. Η παράσταση θα ανέβει στο Θέατρο Τέχνης τον χειμώνα. Επίσης παίζω στην “Γίδα” του Έντουαρντ Άλμπι με τον Νίκο Κουρή, σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη. Μάλιστα η “Γίδα” θα έρθει για λίγο και στη Θεσσαλονίκη για τέσσερις μόνο παραστάσεις τον Μάιο.

 

 

Q&A

Οι λέξεις που με περιγράφουν… Δύσκολη ερώτηση… Ανασφαλής, πεισματάρα και δημιουργική.

Όταν ανεβαίνω το θεατρικό σανίδι… Νιώθω δύναμη, αδυναμία και όρεξη

Ξένος ηθοποιός που θαυμάζω… Marion Cotillard

Αγαπημένος μου θεατρικός συγγραφέας… Samuel Beckett

Βρίσκω απόλυτα χαλαρωτικό να…  βλέπω ταινίες με τον φίλο μου

 

#Η επιτυχημένη παράσταση ο «Φεγγίτης» του πολυβραβευμένου Βρετανού θεατρικού συγγραφέα, σεναριογράφου και σκηνοθέτη Sir David Hare, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη και μετάφραση Μιρέλλας Παπαοικονόμου θα παίζεται στο κινηματοθέατρο Κολοσσαίον μέχρι και τις 14 Απριλίου.

 

www.kolossaion.com

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!