Home / Lifestyle  / Λίαμ Νίσον, ο Ιρλανδός ηθοποιός που κατέκτησε το Χόλιγουντ

Λίαμ Νίσον, ο Ιρλανδός ηθοποιός που κατέκτησε το Χόλιγουντ

Λίαμ Νίσον, ο Ιρλανδός ηθοποιός που κατέκτησε το Χόλιγουντ.

Ο Λίαμ Νίσον γεννημένος το 1952 στη Βόρεια Ιρλανδία συνειδητοποίησε σε μικρή ηλικία την αγάπη του για το θέατρο και τις τέχνες, όταν και συμμετείχε με ζήλο σε σχολικές παραστάσεις. Μετά από ένα πέρασμα από το Queen’s University του Μπέλφαστ, όπου σπούδαζε φυσική και πληροφορική, αποφάσισε να αφοσιωθεί πλήρως στο όνειρό του, κάνοντας παράλληλα διάφορες δουλειές όπως οδηγός φορτηγού ή μποξέρ, για να βιοποριστεί.

 

Η ενασχόλησή του με το θέατρο ξεκινά στο Μπέλφαστ, όπου και το 1978 κάνει και το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με την ταινία «Pilgrim’s Progress». Την ίδια χρονιά μετακομίζει στο Δουβλίνο όπου ασχολείται αποκλειστικά με το θέατρο, όταν ο σκηνοθέτης John Boorman γοητεύεται από τις υποκριτικές του ικανότητες και του δίνει ένα ρόλο στην ταινία του «Excalibur». Επόμενος σταθμός στην καριέρα του είναι το Λονδίνο όπου γίνεται παραπάνω γνωστός και συμμετέχει σε σημαντικές κινηματογραφικές παραγωγές δίπλα σε σπουδαίους ηθοποιούς όπως οι Μελ Γκίμπσον, Άντονι Χόπκινς, Λόρενς Ολίβιε και Ρόμπερτ ντε Νίρο.  Το 1987 είναι η χρονιά που ο ταλαντούχος Ιρλανδός ηθοποιός εγκαθίσταται στο Χόλιγουντ και σιγά σιγά εδραιώνεται στην διεθνή βιομηχανία του θεάματος.

 

Η ταινία «Ντάρκμαν» το 1990 του χαρίζει ευρεία αναγνώριση ενώ ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στην εμβληματική πλέον ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «Η Λίστα του Σίντλερ»  παίρνει διθυραμβικές κριτικές και του χαρίζει υποψηφιότητα για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου, για το Βραβείο BAFTA και για τη Χρυσή Σφαίρα. Η καριέρα του γοητευτικού Ιρλανδού έχει σταθερά ανοδική πορεία με τον ίδιο να γυρίζει πολλές και επιτυχημένες ταινίες, όπως οι «Οι άθλιοι», «Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης» και «Kinsey ας μιλήσουμε για το σεξ». Μετά το 2005 ο ηθοποιός στρέφεται σε ταινίες περιπέτειας και δράσης, κάνοντας μια δεύτερη επιτυχημένη καριέρα. Αναγνωριστικές ταινίες είναι «Η αρπαγή», «Ο άγνωστος», «The Grey» και «Ο επιβάτης». O ηθοποιός δουλεύει ασταμάτητα και στα 66 του χρόνια συνεχίζει να πρωταγωνιστεί σε -καλλιτεχνικά και εμπορικά- επιτυχημένες ταινίες. 

 

 
Προσωπική ζωή.

Στις αρχές των 80s o ηθοποιός διατηρούσε σχέση με την σπουδαία ηθοποιό Έλεν Μίρεν. Αργότερα, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε την επίσης ηθοποιό Νατάσα Ρίτσαρντσον –κόρη της Βανέσα Ρεντγκρέιβ- με την οποία απέκτησαν δυο παιδιά. Δυστυχώς, η σύζυγός του απεβίωσε το 2009, μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό της ενώ έκανε σκι.

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!