Home / Famous Talks  / Κωνσταντίνος Χριστοφόρου: “Τα όνειρα είναι για μένα νέες αποστολές προς εκτέλεση”

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου: “Τα όνειρα είναι για μένα νέες αποστολές προς εκτέλεση”

konstantinos christoforou

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, αεικίνητος και πάντα δημιουργικός, φροντίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις μουσικές του αναζητήσεις! Το καινούργιο του τραγούδι, “Σ’ Ένα Τέταρτο”, έχει ήδη ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο views στο YouTube και έχει αγαπηθεί φοβερά από το κοινό. Στη συνομιλία μας, μιλά για τη μεγάλη του αγάπη -τη μουσική-, για την επανένωση με τους One, για όσα τον “τροφοδοτούν” με θετική ενέργεια και για τον τρόπο με τον οποίο ξεπερνά όλες τις δυσκολίες.

 

Το καινούργιο σας τραγούδι, “Σ’ ένα τέταρτο”, έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο views στο YouTube, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια από το κοινό…

Από την πρώτη στιγμή, που βγήκε το τραγούδι, λαμβάνω πολύ θετικά σχόλια. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο χαρούμενο με κάνει αυτό! Κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα για έναν καλλιτέχνη, από το να παίρνει τέτοια μεγάλη αποδοχή για κάθε τραγούδι που κυκλοφορεί. Είναι δικαίωση, περηφάνια, ικανοποίηση, ευτυχία, ολοκλήρωση! Κάνουμε τα τραγούδια για να τα ακούει ο κόσμος, όχι για να τα ακούμε μόνοι μας. Με την αποδοχή του κοινού ολοκληρώνεται οποιαδήποτε προσπάθεια, ενέργεια και στόχος κάθε καλλιτέχνη.

 

Πόσο μάλλον όταν υπογράφετε ο ίδιος και τους στίχους και τη μουσική…

Είναι διπλή δικαίωση, αν και νιώθω πάντα δικό μου οποιοδήποτε κομμάτι και να τραγουδήσω, ακόμα κι αν δεν το έχω γράψει εγώ. Κάθε τραγούδι είναι κομμάτι μου και γίνομαι κι εγώ δικό του κομμάτι. Ωστόσο, όταν γράφεις τη μουσική ή τους στίχους ή και τα δύο, είναι διπλό το αίσθημα δικαίωσης.

 

Έχετε δηλώσει στο παρελθόν πως έχετε ένστικτο για το ποιο κομμάτι θα γίνει επιτυχία. Είχατε αυτήν την αίσθηση και για το “Σ’ Ένα Τέταρτο”;

Έχω όντως ανεπτυγμένο το ένστικτο του να προβλέπω ποια τραγούδια θα ξεχωρίσουν -όχι μόνο δικά μου, αλλά και τραγούδια άλλων συναδέλφων, που ακούω ανά καιρούς. Υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά συνήθως πέφτω μέσα. Νομίζω ότι, όσο περνούν τα χρόνια, η εμπειρία ενισχύει αυτό το ένστικτο. Για το “Σ’ Ένα Τέταρτο” είχα αυτήν την αίσθηση από την πρώτη στιγμή. Το καταλάβαινα και χαίρομαι πολύ που δικαιώνομαι!

 

 

Το video clip σε σκηνοθεσία Γιάννη Παπαδάκου έχει μια κινηματογραφική ματιά…

Συμφωνώ απόλυτα! Είναι ένα μικρό κινηματογραφικό φιλμ. Ο φίλος και συνεργάτης Γιάννης Παπαδάκος έκανε κάτι για το οποίο θα είναι περήφανος στο διηνεκές. Δεν υπάρχει περίπτωση να βλέπω αυτήν την εικόνα σε δέκα, 20 ή 30 χρόνια από τώρα και να μη σκέφτομαι “τι ωραία δουλειά κάναμε”. Του αξίζουν, για άλλη μια φορά, συγχαρητήρια.

 

Πώς έγινε η επιλογή της Νάξου για τα γυρίσματα;

Η Νάξος επιλέχθηκε, γιατί ο Γιάννης κατάγεται από εκεί. Όταν ετοίμαζα το τραγούδι, μιλούσα μαζί του και με παρότρυνε να γυρίσουμε εκεί το video clip. Ήταν αρχές Ιανουαρίου, εν μέσω πανδημίας, και βρισκόταν στη Νάξο τη συγκεκριμένη περίοδο. Πρότεινε να το κάνουμε ασπρόμαυρο και με βρήκε απόλυτα σύμφωνο, γιατί το ασπρόμαυρο μου βγάζει κάτι artistic και ταξιδιάρικο. Έχει ένα μυστήριο που με γοητεύει! Πήγαμε, λοιπόν, στη Νάξο, με όλες τις προφυλάξεις, και κάναμε αυτήν την καταπληκτική δουλειά, μαζί με συμπρωταγωνίστριά μου, Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου. Είναι ένα αποτέλεσμα για το οποίο είμαι πραγματικά πολύ περήφανος!

 

 

Σας επηρέασε δημιουργικά η κατάσταση που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο;

Με επηρέασε πολύ θετικά! Είμαι άνθρωπος που στα δύσκολα βρίσκω τρόπους να αντεπεξέρχομαι και να στέκομαι στα πόδια μου. Έτσι έχω μάθει από μικρός. Έχω ένα ένστικτο αυτοσυντήρησης. Είμαι φύσει και θέσει αισιόδοξος. Αντιμετωπίζω τα άσχημα με πολύ σοβαρότητα, αλλά ως απάντηση σε αυτά, προσπαθώ να κάνω πράγματα που με κάνουν να νιώθω ζωντανός. Δεν θα με ρίξει κάτι εύκολα κάτω.

Έδωσα όλη μου την ενέργεια στις κυκλοφορίες τραγουδιών, γιατί αγαπώ πάρα πολύ αυτό που κάνω. Η πλευρά των ζωντανών εμφανίσεων έλειπε. Η επαφή με τον κόσμο είναι αυτό που λέμε η “αιμοδοσία” ενός καλλιτέχνη. Οπότε, έπρεπε να βρω έναν τρόπο να κρατήσω ζωντανή αυτήν την επαφή, για να νιώθω κι εγώ ζωντανός. Έτσι, έκανα τρία τραγούδια και είμαι πολύ ευγνώμων που πήγαν όλα τόσο καλά. Τα δύο με τη συμμετοχή του συγκροτήματός μου, των One, και το “Σ’ Ένα Τέταρτο” μόνος μου. Τελικά, όλο αυτό μου βγήκε σε καλό. Όταν κάνεις κάτι με αγάπη, αφοσίωση και γνώση, πιστεύω ότι ο κόσμος σε ανταμείβει.

 

Το 2019, είκοσι χρόνια μετά την ίδρυση των One, είδαμε την επανένωσή σας. Τελικά, την ιστορία τη γράφουν οι καλές παρέες;

Αναμφισβήτητα! Στα τέλη του 2019, είχα την ιδέα να επανενώσω τους One, στο πλαίσιο των εμφανίσεών μου στο Voodoo. Νομίζω ότι ήταν μια από τις πιο καλές ιδέες που είχα τα τελευταία χρόνια. Προτίμησα να μη γίνει οποιαδήποτε άλλη συνεργασία κι αυτό άρεσε τόσο πολύ στον κόσμο, που ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων μας. Ήταν απίστευτη η ανταπόκριση του κοινού και προς εμένα και προς τον Φίλιππο, τον Πάνο, τον Δημήτρη και τον Αργύρη. Στην καρδιά του προγράμματός μου, κάναμε για περίπου μία ώρα μια παράσταση με όλες τις παλιές επιτυχίες μας.

Στις αρχές του 2020 κυκλοφόρησε το Billy bam bam” και λίγο αργότερα το “Δύσκολα τα πράγματα”, που έγιναν αμέσως επιτυχίες. Δυστυχώς, διεκόπη βίαια όλο αυτό, λόγω της πανδημίας στις αρχές του περασμένου Μαρτίου. Όμως, θα συνεχιστεί. Δεν έχω λόγο να το σταματήσω. Έχω φτάσει σε ένα σημείο που μπορώ να ακολουθήσω τα προσωπικά μου όνειρα και να συνεργάζομαι με τα παιδιά. Δεν είναι κάτι το οποίο με αγχώνει ή με δυσκολεύει. Αντίθετα, μου αρέσει, γιατί δεν πλήττω. Προέχει να τελειώσουμε με το κακό που μας βρήκε, να βγούμε όσο πιο αλώβητοι γίνεται από αυτήν την κατάσταση και μετά θα ξεκινήσουμε εμφανίσεις.

Πρόσφατα, ήμουν καλεσμένος στο YFSF και φρόντισα να έρθουν και τα παιδιά, γιατί το θεωρούσα πάρα πολύ ωραίο. Δεν έχω σκοπό να σταματήσει η συνεργασία μας, γιατί αρέσει πάρα πολύ στον κόσμο. Τόσο εγώ, όσο και τα παιδιά, είμαστε ταγμένοι σε αυτό που κάνουμε, το αντιμετωπίζουμε με πολύ σεβασμό και αγάπη. Όταν υπάρχουν αυτά τα εχέγγυα, πιστεύω ότι μόνο ωραία πράγματα μπορεί να προκύψουν.

 

 

Όταν με το καλό βγούμε από περιορισμούς και απαγορεύσεις, τι σχέδια υπάρχουν;

Οπωσδήποτε επανεκκίνηση των ζωντανών μας εμφανίσεων, τόσο στο Voodoo στην Αθήνα, όσο και στις Νότες στην Κύπρο. Έχω κι εκεί το καλλιτεχνικό μου σπίτι, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Ελλάδα, καθώς κάνω εκεί εμφανίσεις με πολλούς και εκλεκτούς συναδέλφους. Και πολλή δισκογραφία! Επίσης, θέλω πάρα πολύ να κάνω μια περιοδεία στην Ελλάδα και την Κύπρο με special guests τους One. Το χρωστάμε στον κόσμο!

 

Έχετε συμμετάσχει τρεις φορές στη Eurovision και έχετε εκφράσει πολλές φορές την αγάπη σας για τον διαγωνισμό. Θα το επιχειρούσατε ξανά ή έχει κλείσει για εσάς αυτό το κεφάλαιο;

Το κεφάλαιο Eurovision δεν κλείνει ποτέ για έναν καλλιτέχνη. Μπορεί απλά να μπαίνει σε παύση. Είναι τόσο γοητευτικός ο διαγωνισμός, μαγικός θα έλεγα. Η διαδικασία της επιλογής, το τραγούδι, η συνεύρεση με χιλιάδες κόσμου από όλες τις χώρες της Ευρώπης, η αγωνία του να διαγωνίζεσαι, το ευ αγωνίζεσθαι, η αδρεναλίνη που σου προσφέρει. Όλη αυτή η διαδικασία είναι στημένη τόσο όμορφα και μαγικά, που σε κάνει πάντα να θέλεις κι άλλο. Βέβαια, εγώ νιώθω πολύ χορτασμένος, καθώς έχω πάει τρεις φορές και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία. Δεν θα με στενοχωρήσει αν δεν ξαναπάω και δεν είναι πρωταρχικός μου στόχος. Αν, όμως, προκύψει κάποια στιγμή, όσο μπορούμε να αντεπεξέλθουμε όλοι σε μια τόσο μεγάλη σκηνή, εγώ προσωπικά δεν θα έλεγα όχι. Αυτήν τη στιγμή, βάσει των δικών μου θέλω, γίνονται πολύ ωραία πράγματα. Αν όμως προκύψει ποτέ, θα το κάνω με όλο μου το είναι. Σε όποιο γήπεδο κι αν παίξω, θα παίξω την καλύτερη μπάλα. Με ό,τι ταυτιστώ, θα γίνω ένα. Δεν είμαι άνθρωπος που θα αφήσω κάτι πίσω. Δίνομαι ολοκληρωτικά.

 

Ξεκινήσατε τη μουσική σας διαδρομή σε ηλικία μόλις 16 ετών. Ήταν πάντα το όνειρό σας;

Ναι! Από μικρός, δεν είχα σκεφτεί ποτέ κάτι άλλο. Πολύ περίεργο αυτό, αλλά είναι σαν να το ήξερα από τότε που γεννήθηκα. Και δεν το λέω για να εντυπωσιάσω, είναι η αλήθεια. Πάντα το θεωρούσα φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων στη ζωή μου. Έτσι το ένιωθα από παιδάκι. Η μουσική ήταν ο προορισμός μου. Γι’ αυτό και, όταν δεν τραγουδάω, νιώθω εντελώς ανενεργός, δεν λειτουργεί το ίδιο μου το είναι. Θέλω να είμαι συνέχεια μέσα στο τραγούδι και τη μουσική.

 

Μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας, έχετε μουσικά απωθημένα;

Όχι! Έχω όνειρα και στόχους. Η λέξη “απωθημένο” μου θυμίζει κάτι, το οποίο δεν θα γίνει ποτέ, ενώ οι στόχοι και τα όνειρα είναι για μένα νέες αποστολές προς εκτέλεση. Όταν βάζω καινούργιους στόχους, νιώθω ότι είμαι ζωντανός και νέος στο επάγγελμα -δεν αναφέρομαι στη βιολογική ηλικία. Νιώθω ότι έτσι συμβαδίζω με την εποχή. Σαφώς και έχω καινούργια τραγούδια και δίσκους που θέλω να κάνω, άλλα είδη μουσικής με τα οποία θέλω να πειραματιστώ, συνεργασίες με ανθρώπους που δεν έχω βρεθεί μουσικά ως τώρα. Οι συγκυρίες είναι πολύ σημαντικό πράγμα στη ζωή μας. Δεν αρκεί μόνο να είσαι καλός, να έχεις μυαλό ή να προσπαθείς. Δεν ξέρω πόσα από αυτά θα γίνουν πραγματικότητα, αλλά κάνω όνειρα, και -εφόσον τα κάνω- είμαι ζωντανός!

 

s ena tetarto christoforou

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου. Photo credit: Panos Giannakopoulos

 

Αναφερθήκατε στη βιολογική ηλικία. Με τον χρόνο, τι σχέση έχετε;

Την καλύτερη! Ο χρόνος είναι φίλος μας, αν εστιάσουμε σε όλα τα καλά που μας δίνει, αν δεν μαραθούμε μέσα μας. Πρέπει να απορρίψουμε αυτό το στεγνό και σκληρό πράγμα του μεγαλώματος, που έχει καθοριστεί ως στερεότυπο μέσα στο μυαλό μας… Να δεχόμαστε την ηλικία μας, τις αλλαγές στον χαρακτήρα, το σώμα, τη συμπεριφορά μας… Και να την κάνουμε καλύτερη!

 

Είστε άνθρωπος με τεράστια θετική ενέργεια. Τι σας “τροφοδοτεί”;

Χαίρομαι που το ακούω (γέλια)! Θεωρώ ότι με τροφοδοτεί η αγάπη για τη ζωή και γι’ αυτό που κάνω. Δεν είναι κάτι το οποίο σκέφτομαι. Βγαίνει εντελώς αυθόρμητα. Πιστεύω ότι πρέπει να αγαπάμε τη ζωή, καθετί που μας συμβαίνει. Σαφώς θα έρθουν και δυσκολίες, θα αντιμετωπίσουμε και άσχημες καταστάσεις… Το θέμα είναι πώς τις αντιμετωπίζουμε και πώς τις ξεπερνάμε.

 

Εσείς προσωπικά έχετε ξεπεράσει άσχημες καταστάσεις και έχετε μιλήσει ανοιχτά για τα παιδικά σας χρόνια και τη σχέση με τον πατέρα σας. Τι θα λέγατε σε κάποιο νέο παιδί που βιώνει αντίστοιχες δυσκολίες;

Η παιδική ηλικία είναι η πιο εύθραυστη περίοδος της ζωής μας, γιατί δεν έχουμε εμείς τον έλεγχο. Πρέπει κάθε παιδί να προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού! Αν, όμως, κάτι δεν πάει καλά στη ζωή ενός παιδιού, τότε πρέπει να ζητάει βοήθεια. Να μιλάει στους φίλους του, στους ανθρώπους που έχει περισσότερη εμπιστοσύνη. Να μην κλείνεται στον εαυτό του, να μη χάνεται μέσα του. Και να μην τα παρατάει ποτέ! Ο θεός, το σύμπαν -πες το όπως θέλεις- δίνει τις πιο σκληρές μάχες στους καλύτερους “στρατιώτες” του. Και γίνεσαι καλύτερος “στρατιώτης”, μέσα από τα χαρακώματα και τον πόλεμο, που ίσως σου έχουν τύχει στην παιδική σου ηλικία.

 

Με αυτό το σκεπτικό λειτουργήσατε και εσείς;

Νομίζω ότι έκανα απλά αυτό που θα έπρεπε να κάνει οποιοσδήποτε. Να αγαπάει τον εαυτό του. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν περάσει πολύ πιο δύσκολα από μένα. Δεν έκανα κάτι ξεχωριστό. Έκανα το αυτονόητο, για να μπορέσω να επιβιώσω και να χαρώ τη ζωή.

 

Το καινούργιο τραγούδι του Κωνσταντίνου Χριστοφόρου, “Σ’ Ένα Τέταρτο”, κυκλοφορεί από τη Minos-EMI, a Universal Music Company.

Βρείτε το τραγούδι σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα και τις streaming υπηρεσίες:

konstantinoschristoforou.lnk.to/SEnaTetarto

 

Κεντρική φωτογραφία: Panos Giannakopoulos

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin