Home / Lifestyle  / Κατερίνα Σολδάτου: Απογειώνοντας σώμα και ψυχή

Κατερίνα Σολδάτου: Απογειώνοντας σώμα και ψυχή

cozy vibe made in greece soldatou
Η Eλληνίδα που κατάφερε να “πετάξει” πάνω από τα ομορφότερα ελληνικά τοπία!

Έχει “πετάξει” πάνω από τα πιο γνώριμα τοπία της Ελλάδας, μαγεύοντάς μας σαν άλλη υπερ-ηρωίδα. Η Κατερίνα Σολδάτου έχει κάνει aerial dancing στη γέφυρα της Χαλκίδας, της Κορίνθου και της Τατάρνας των Αγράφων, στους βράχους των Μετεώρων, στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, και πρόσφατα στο φαράγγι του Βίκου. Μέσα από το πρόγραμμα “Greece Ηas Soul” αναδεικνύει με τον πιο καλλιτεχνικό τρόπο τις ομορφιές της χώρας μας, προωθώντας παράλληλα την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Aπό μικρή λάτρευε τον χορό, ενώ μετά από την ενασχόλησή της με πολλές μορφές αθλητισμού, κατέληξε στη μεγάλη της αγάπη, τον εναέριο χορό, ως εκπαιδεύτρια, χορογράφος και performer. Μας μιλά για την τέχνη του aerial dancing, τα ριψοκίνδυνα projects και πώς είναι να αψηφά κανείς τη βαρύτητα.

 

 

Πώς ξεκίνησε η μαγική διαδρομή σας στον εναέριο χορό; Πότε και με ποιον τρόπο μυηθήκατε στην τέχνη του;

Το ενδιαφέρον μου για τον εναέριο χορό γεννήθηκε όταν ήμουνα πολύ μικρή, τότε που αναρωτιόμουνα αν θα μπορούσα να πετάξω και να απαγκιστρωθώ από τα δεσμά της βαρύτητας. Τότε, το προσπάθησα μέσα από τον κλασικό χορό, τη γυμναστική και την άθληση, με αρκετή επιτυχία.

Αργότερα, όταν ανακάλυψα το Aerial Dance, κατάλαβα ότι μπορούσε να με βοηθήσει να απογειωθώ. Από το σημείο αυτό και μετά όλα έγιναν μόνα τους. Οι συνεργασίες μου με καταξιωμένες διεθνείς καλλιτέχνιδες του εναέριου χορού με βοήθησαν στη διαμόρφωση του στυλ και του τρόπου διδασκαλίας.

 

Εξηγήστε μας τι ακριβώς είναι το aerial dancing. Ποιες οι διαφορές και οι ομοιότητές του με άλλα είδη χορού;

Ο εναέριος χορός (Aerial Dance) είναι μια σχετικά νέα μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης. Συνδυάζει αρμονικά την τέχνη με την άθληση. Όταν ξεκίνησα στην Ελλάδα, ήταν μια τελείως άγνωστη δραστηριότητα. Σήμερα, σχεδόν όλοι έχουν κάποια, αν και δυστυχώς πολλές φορές ασαφή ιδέα για το τι είναι εναέριος χορός. Σ’ αυτό έχουν βοηθήσει πολύ και οι συχνές εμφανίσεις μου σε εκπομπές και ειδήσεις της τηλεόρασης, καθώς και η συμμετοχή μου σε εκδηλώσεις σε στάδια και άλλους χώρους, με μεγάλο αριθμό θεατών.

 

Πολλές φορές ο εναέριος χορός συγχέεται με άλλες μορφές τέχνης, άθλησης, ακροβατισμού ή εκγύμνασης, λόγω του ότι μερικές χρησιμοποιούν κάποιου είδους εξάρτηση / κρέμασμα από ψηλότερο σημείο. Ο εναέριος χορός ή aerial dance περιλαμβάνει τη χρήση (πανιών / silks) μεγάλου μήκους, με τα οποία ο χορευτής αναρριχάται και αιωρείται, εκτελώντας εναέριες χορογραφίες. Η έμφαση δίνεται στον “χορό και την τέχνη”, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει και τις απαραίτητες ασκήσεις ενδυνάμωσης και προθέρμανσης, όπως κάθε είδος χορού. Άρα,  δεν πρέπει να συγχέεται ούτε με ακροβατικά του τσίρκου (από τα οποία ξεκίνησε), επειδή στηρίζεται σήμερα πολύ περισσότερο στη συνιστώσα της τέχνης, παρά σ’ αυτήν του ακροβατισμού.

 

cozy vibe made in greece soldatou

cozy vibe made in greece soldatou

 

Γιατί να προτιμήσει κανείς ως τρόπο εκγύμνασης τον εναέριο χορό; Είναι κάτι που πρακτικά μπορεί ο καθένας να καταφέρει;

Οι περισσότεροι μαθητές του εναέριου χορού έχουν μικρή ή ελάχιστη αθλητική “προϋπηρεσία”. Με τον εναέριο χορό, το σώμα βελτιώνεται αισθητικά, από το γεγονός ότι προσφέρει μια πλήρη σωματική αγωγή, αφού γυμνάζει όλους τους μύες με τον πιο αρμονικό τρόπο. Ταυτόχρονα, δεδομένου ότι είναι μορφή τέχνης και παιxνίδι, είναι ευχάριστο στους μαθητές, που συχνά δε θέλουν να σταματήσει η προπόνηση. Έτσι, η εκγύμναση συνδυάζεται με τη μαγεία του χορού και προσφέρει ιδιαίτερη χαρά και δύναμη σε όλους.

 

Έχετε ασχοληθεί με διάφορες μορφές γυμναστικής και πολεμικών τεχνών, όμως, τελικά σας κέρδισε σε επαγγελματικό επίπεδο το aerial dancing. Τι σας έκανε να το ξεχωρίσετε; Τι αγαπάτε περισσότερο σ’ αυτό;

Aerial Dancing σημαίνει χορός, δηλαδή είναι τέχνη. Η διαφορά του από άλλες μορφές γυμναστικής και άσκησης είναι μεγάλη ως προς τη στόχευση. Ο χορός είναι καλλιτεχνική σύνθεση, που απαιτεί ισορροπία, συντονισμό των κινήσεων, συγκέντρωση κ.α., τα οποία με τη σειρά τους χρειάζονται άσκηση του σώματος, ενδυνάμωση και ευλυγισία. Άρα, ο χορός, και κατ’ επέκταση η τέχνη, βρίσκεται πέρα και πάνω από τις σωματικές απαιτήσεις, και η αφιέρωση του χορευτή σε αυτή, είναι το σημαντικό όφελος και η ικανοποίησή του.

 

cozy vibe made in greece soldatou

cozy vibe made in greece soldatou

 

Πέρα από το κομμάτι της διδασκαλίας, σας έχουμε δει σε πολλά και διαφορετικά aerial dancing projects, τα περισσότερα από τα οποία είναι εντυπωσιακά ριψοκίνδυνα. Νιώσατε ποτέ φόβο ή ότι κινδυνεύσατε;

Προφανώς θα αναφέρεστε στις διάφορες δραστηριότητες του προγράμματος “Greece Ηas Soul. Πρόκειται για το πρόγραμμα που επιδιώκει να αναδείξει την ιστορία και την ομορφιά της φύσης της χώρας μας, εντός και εκτός συνόρων. Η διδασκαλία στη σχολή χορού Aerial Ever After, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας περιορίζεται κυρίως στο καλλιτεχνικό κομμάτι, δηλαδή εκεί όπου η έμφαση δίνεται περισσότερο στην τέχνη και λιγότερο στην αθλητική ή ακροβατική δεινότητα, παρά το γεγονός ότι ο εναέριος χορός διαμορφώνει και συντηρεί καλλίγραμμα και δυνατά σώματα.

 

Το βήμα από τον εναέριο χορό έως το Extreme Aerial Dancing είναι μεγάλο, κι ας φαίνεται σαν φυσικό επακόλουθο. Τα μεγάλα ύψη είναι έξω από την φυσική θέση του ανθρώπου, η οποία είναι επί της γης, αλλά, παρά τους φόβους, του δίνουν και την ευκαιρία να υψώσει σώμα και πνεύμα σε ένα υψηλότερο επίπεδο.

 

 

Στο πλαίσιο του project “Greece Ηas Soul” έχετε κάνει aerial dancing στα πιο extreme μέρη ανά την Ελλάδα, με τελευταίο σας επιτυχημένο εγχείρημα -σε παγκόσμια αποκλειστικότητα- τον εναέριο χορό στο Φαράγγι του Βίκου, χορεύοντας στο κενό από ύψος 800 μέτρων. Μιλήστε μας για το μοναδικό αυτό project. Tι σας ώθησε στην πραγματοποίησή του; Πώς νιώθει κανείς όταν καταφέρνει να πραγματοποιήσει κάτι που κανείς δεν είχε φανταστεί;

Το να προχωρήσεις από τον εναέριο χορό σε κάτι πολύ πιο τολμηρό, όπως είναι αυτό που ονομάζουμε Extreme Aerial Dance, απαιτεί υπομονή, σχεδιασμό και φαντασία, μιας και ο κίνδυνος περιπλέκει τα πράγματα. Φανταστείτε ότι για να εκτελεστεί και να κινηματογραφηθεί μια αποστολή, όπως π.χ. αυτή του Βίκου, χρειάζεται να κινητοποιηθούμε και να ταξιδέψουμε πολλοί συνεργάτες, που καθένας μας καλύπτει ορισμένες ανάγκες της αποστολής. Ο κόπος είναι μεγάλος, τα έξοδα πολλά και η επιτυχία του εγχειρήματος αβέβαιη, εξαρτώμενη από συγκυρίες καιρικές και τεχνικές. Μας αποζημιώνει, όμως, το γεγονός ότι η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη και εντυπωσιακή. Αυτό είναι αποτέλεσμα της ενδόμυχης ανησυχίας για ο,οτιδήποτε ξεφεύγει από τα καθημερινά και συνηθισμένα και προκαλεί φόβο ή θαυμασμό.

 

Το πρόγραμμα “Greece Ηas Soul” έχει στόχο να προβάλει την ομορφιά της φύσης της χώρας μας, μέσα από τη δημοσιότητα που μπορεί να πετύχει. Μικρή στην αρχή, αλλά μεγαλύτερη σιγά-σιγά, μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάτι προσφέρουμε και εμείς μέσω του προγράμματος αυτού. Παράλληλα με την ανάδειξη των φυσικών και ιστορικών τοπίων της Ελλάδας, αναπτύσσεται η θέση της προστασίας του περιβάλλοντος από ανθρώπινες ενέργειες, που πολλές φορές έχουν σημαντικές μελλοντικές επιπτώσεις. Το Φαράγγι του Βίκου είναι πράγματι ένα μοναδικό φαινόμενο με απίστευτο βάθος, γνωστό παγκοσμίως. Ήταν μια πρόκληση που δεν μπορούσε να μας αφήσει ασυγκίνητους. Εκείνο όμως που είναι ίσως σημαντικό για μένα, είναι ότι αυτοί οι αλλεπάλληλοι στόχοι υψηλής επικινδυνότητας και σημαντικής ή ιστορικής αξίας, μας οδήγησαν σε αυτό που ονομάζουμε Extreme Aerial Dancing, δηλαδή η προώθηση του Εναέριου Χορού σε κατεύθυνση αυξημένης αδρεναλίνης αλλά και σπουδαιότερων στόχων.

 

cozy vibe made in greece soldatou

cozy vibe made in greece soldatou

 

cozy vibe made in greece soldatou

cozy vibe made in greece soldatou

cozy vibe made in greece soldatou

cozy vibe made in greece soldatou

 

 

 

Πώς είναι να αψηφά κανείς τη βαρύτητα; Όταν βρίσκεστε εκεί ψηλά ποιες σκέψεις περνούν από το μυαλό σας;

Όταν βρεθείς έξω από το συνηθισμένο καθημερινό σου περιβάλλον, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά και ο φόβος του απρόοπτου σε τριγυρίζει, ιδιαιτέρως στο ξεκίνημα κάθε εγχειρήματος. Μετά από λίγο, όμως, τα πράγματα αλλάζουν και η γαλήνη του τοπίου με την ομορφιά της φύσης νικούν κάθε ανησυχία και σε οπλίζουν με δύναμη και αποφασιστικότητα. Τη μεγαλύτερη δύναμη την αντλούμε από τον σκοπό του Προγράμματος, που για μας είναι η κινητήριος δύναμη και η στήριξη για τα επόμενα βήματά μας.

 

cozy vibe made in greece soldatou

cozy vibe made in greece soldatou

cozy vibe made in greece soldatou

cozy vibe made in greece soldatou

 

Έχετε θέσει κάποιους στόχους αναφορικά με επικείμενα projects; Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιον από αυτούς;

Μετά την “πτήση” πάνω από τη Χαράδρα του Βίκου στην Πίνδο, ένα εγχείρημα που εντάσσεται στο Πρόγραμμα “Greece has Soul” έχω ήδη ανακοινώσει την επιθυμία μου να “επισκεφθώ” τη γέφυρα Ρίου-Αντίρριου, ένα σημαντικό, όχι μόνο συγκοινωνιακό κόμβο της πατρίδας μας. Η γέφυρα, παρ’ ό,τι βρίσκεται σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της χώρας, στέκεται στον αέρα δυνατή και σταθερή σαν να πετάει πάνω από το νερό. Αυτό θα κάνουμε και εμείς!

 

 

Λίγα λόγια για τον χώρο του Aerial Ever After, την πρώτη σχολή εναέριου χορού στην Ελλάδα, όπου και διδάσκετε την τέχνη του aerial dancing. Ποια η φιλοσοφία του και σε ποιους απευθύνεται;

Η σχολή “Aerial Ever After” στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας έχει πάνω από εκατό μαθητές και μαθήτριες όλων των ηλικιών, που εκπαιδεύονται και προπονούνται με τη βοήθεια μιας εκλεκτής ομάδας εκπαιδευτριών και από εμένα. Οι περισσότεροι μαθητές του εναέριου χορού είναι σχετικά μικρής ηλικίας, μεταξύ πέντε και τριάντα χρόνων, αλλά υπάρχουν και αρκετοί μεγαλύτεροι ή μικρότεροι, οι οποίοι εντάσσονται πολύ εύκολα στην καθημερινή ρουτίνα των ασκήσεων και εκγύμνασης στον αέρα.

Η φιλοσοφία του εναέριου χορού, αν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τη λέξη, είναι ότι απογειώνοντας πνεύμα και σώμα από το έδαφος, ο χορευτής “κόβει τον ομφάλιο λώρο της βαρύτητας” και για λίγο, νιώθει ότι μπορεί να βρίσκεται πάνω από την συνηθισμένη καθημερινότητα και τα προβλήματα της ημέρας. Οι ασκήσεις που εκτελεί έχουν σκοπό να του προσφέρουν μια απόσταση από τα προβλήματα αυτά και ταυτόχρονα να του γυμνάσουν και να του ενδυναμώσουν στο σώμα, έτσι ώστε κάθε φορά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το  www.greece-has-soul.com  ή τον λογαριασμό του “Greece has soul” στο fb: https://www.facebook.com/greecehassoul/?ref=bookmarks

 

 
Katerina Soldatou

Aerial Ever After inside the Olympic Stadium, Athens

Τ. 6937390857

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath