Home / Wellness  / Health  / Καθιστική εργασία: οδηγίες επιβίωσης!

Καθιστική εργασία: οδηγίες επιβίωσης!

office working

Ακόμη και αν η δουλειά γραφείου ακούγεται εύκολη υπόθεση, είναι αρκετή για να προκαλέσει πολλές βλάβες στο σώμα σου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έντονη κόπωση και ο πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις προκαλούνται κατά ποσοστό 75% από την λανθασμένη στάση του σώματος στο γραφείο και κατά ποσοστό 25% από την δυσκολία εξισορρόπησης μεταξύ εργασίας και ανάπαυσης.

 

Η πολύωρη εργασία σε ένα γραφείο και έναν υπολογιστή, ταλαιπωρεί ιδιαίτερα το σώμα και έχει σαν αποτέλεσμα έντονους πόνους και ενοχλήσεις στην πλάτη, στα πόδια, τους καρπούς, τον αυχένα, τους ώμους αλλά και έντονη κούραση στα μάτια. Τι μπορείς όμως να κάνεις για να εξισορροπήσεις τις ατελείωτες ώρες καθιστικής εργασίας και να βοηθήσεις το σώμα σου;

Επίλεξε τη σωστή καρέκλα.

Όταν ξοδεύεις τουλάχιστον 8 ώρες καθημερινά σε ένα γραφείο, καθισμένη σε μια καρέκλα, τότε πρέπει να φροντίσεις ώστε η καρέκλα εργασίας σου να είναι όσο πιο αναπαυτική γίνεται, ώστε να προστατέψεις την σπονδυλική σου στήλη.  Επέλεξε μια καρέκλα που διαθέτει ρυθμιζόμενο ύψος ώστε να μπορείς να τη ρυθμίσεις στο σωστό ύψος για σένα. Φρόντισε ώστε τα πόδια σου να καταλήγουν με άνεση στο πάτωμα και να μην κρέμονται και χρησιμοποίησε ένα μαξιλάρι ώστε η πλάτη σου να στηρίζεται όσο καλύτερα γίνεται.

Μην κάθεσαι σταυροπόδι.

Η στάση αυτή επιδεινώνει την κυκλοφορία του αίματος, καθώς συσσωρεύεται το αίμα στις φλέβες, προκαλείται δυσφορία και αίσθηση μουδιάσματος στα πόδια σου. Για να αποφύγεις τις παραπάνω ενοχλήσεις, απόφυγε το σταυροπόδι και τοποθέτησε μια ειδική βάση κάτω από τα πόδια σου, ώστε να ξεκουράζονται όσο περισσότερο γίνεται.

Διατήρησε τον κορμό σου σε ευθεία στάση.

Η εργασία στον υπολογιστή, προκαλεί ένταση στα χέρια σου. Η λανθασμένη τοποθέτηση των χεριών σου στο πληκτρολόγιο, είναι αρκετή για να προκαλέσει πόνους στους καρπούς και έντονο μούδιασμα στα χέρια. Προσπάθησε να έχεις τους αγκώνες σου σε κλίση 90° πάνω στο γραφείο, να έχεις ίσια την πλάτη και να μην πλαγιάζεις καθόλου τους καρπούς σου.

Μείωσε τη φωτεινότητα της οθόνης του υπολογιστή.

Η πολύωρη έκθεση σε μια οθόνη είναι ικανή να προκαλέσει ερυθρότητα ή ξηρότητα στα μάτια σου, να εντείνει το αίσθημα κόπωσης, αλλά και να προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους. Φρόντισε να διατηρείς απόσταση 50 εκατοστών από την οθόνη όταν εργάζεσαι. Ακόμη, μείωσε την έντονη φωτεινότητα της οθόνης και μην ξεχνάς να κάνεις κάποια διαλλείματα από τον υπολογιστή ώστε να ξεκουράζεις τα μάτια σου.

Κάνε γυμναστική.

Η καθιστική εργασία, σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και την ανθυγιεινή διατροφή, εντείνει το αίσθημα κόπωσης. Προσπάθησε να σηκώνεσαι ανά μια ώρα και να περπατάς στο γραφείο για τουλάχιστον 1 λεπτό κάθε φορά. Ακόμη, προσπάθησε να ασκείσαι καθημερινά για 15 λεπτά. Κι όμως μόνο με 15 λεπτά καθημερινής δραστηριότητας θα μπορέσεις να καταπολεμήσεις τα δυσάρεστα συμπτώματα που επιφέρει η καθιστική εργασία.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!