Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Κία Καραγιάννη: Πολύτιμες διατροφικές συμβουλές και όχι μόνο για την περίοδο της καραντίνας

Κία Καραγιάννη: Πολύτιμες διατροφικές συμβουλές και όχι μόνο για την περίοδο της καραντίνας

Συναντήθηκα διαδικτυακά με την διαιτολόγο, διατροφολόγο και life coach Κία Καραγιάννη, και μιλήσαμε για την περίοδο της καραντίνας που διανύουμε, το πως πρέπει να ενισχύσουμε διατροφικά τον οργανισμό μας, αλλά και τι πρέπει να προσέξουμε για να μην βάλουμε (πολλά) κιλά όσο μένουμε σπίτι.

 

Πως βιώνεις την κατάσταση της καραντίνας; Θέλεις κι εσύ να τρως συνέχεια όπως πολλοί από εμάς;

Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Εύχομαι να τελειώσει όλο αυτό, όσο το δυνατόν πιο άμεσα και πιο ανώδυνα. Προσπαθώ να έχω πολλή υπομονή, αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον! Εμάς στο σπίτι μας βοηθάει να έχουμε πρόγραμμα και ρουτίνα. Και γι’ αυτό καταστρώσαμε το πλάνο της καραντίνας που περιλαμβάνει παιχνίδι, μελέτη και ώρα εργασίας για μικρούς και μεγάλους, ταινίες, γυμναστική στο σπίτι, συζήτηση, μαγείρεμα, βιντεοκλήσεις, χειροτεχνίες κ.λ.π.

Όσο αναφορά τη διατροφή, κάθε εβδομάδα γράφουμε ημερολόγιο και οργανώνουμε με την οικογένεια τα γεύματα που θα καταναλώσουμε τις επόμενες ημέρες. Αυτός ο προγραμματισμός μας βοηθάει να μην τρώμε συνέχεια, γιατί περιμένουμε να καταναλώσουμε το επόμενο γεύμα που έχουμε σχεδιάσει.

 

Τελικά το φαγητό είναι διέξοδος σε τέτοιου είδους καταστάσεις; Ποια η σύνδεση της διατροφής με την ψυχολογία;

Υπάρχουν φορές που λόγω ανίας, στεναχώριας, άγχους, αβεβαιότητας και άλλων δυσάρεστων συναισθημάτων οδηγούμαστε στο να τρώμε και να μασουλάμε χωρίς να πεινάμε πραγματικά.

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι θέλετε να φάτε χωρίς να πεινάτε πραγματικά (δηλαδή χωρίς να γουργουρίζει το στομάχι σας και χωρίς να έχουν περάσει 2,5-3 ώρες από το προηγούμενο γεύμα), απασχοληθείτε με κάτι ευχάριστο, χαλαρωτικό, δημιουργικό και αφήστε την «συναισθηματική» σας πείνα να φύγει. Τηλεφωνήστε σε αγαπημένους φίλους, βάλτε τη μουσική που σας αρέσει, κάντε μία χειροτεχνία, διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο, παρακολουθήστε μία ωραία εκπομπή…

Αυτό το διάστημα που είμαι στο σπίτι, ξεκίνησα να παρακολουθώ βιντεάκια διαλογισμού μέσω του YouTube και παρατήρησα ότι με βοηθάει πολύ σε στιγμές που είμαι φορτισμένη. Μπορείτε να το δοκιμάσετε!

 

 

Μπορούμε διατροφικά να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στους ιούς; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν σε αυτό;

Ναι, υπάρχουν θρεπτικά συστατικά και τροφές που βοηθούν στη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το πιο σημαντικό είναι να ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή, δηλαδή διατροφή με όλα τα θρεπτικά συστατικά σε ικανοποιητικές ποσότητες. Αφού λοιπόν ακολουθούμε ισορροπημένη διατροφή, εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας ακόμη παραπάνω με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για την αποτελεσματικότερη ενίσχυση του οργανισμού μας και την προστασία ενάντια στους παθογόνους οργανισμούς.

Απαραίτητες τροφές αυτό το χρονικό διάστημα αποτελούν:
  • Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά
  • Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι
  • Το αυγό
  • Τα ψάρια
  • Τα άπαχα κρέατα και άπαχα πουλερικά
  • Το αβοκάντο
  • Το ελαιόλαδο
  • Τα προιόντα ολικής άλεσης
  • Το κρεμμύδι και το σκόρδο
  • Τα μυρωδικά
  • Το τζίντζερ
  • Ο κουρκουμάς
  • Τροφές που περιέχουν προβιοτικά (π.χ. παραδοσιακό γιαούρτι, αριάνι, κεφίρ)

Τώρα που μένουμε σπίτι και η έκθεση στον ήλιο είναι περιορισμένη προσπαθήστε τις ημέρες που έχει ήλιο να βγαίνετε στο μπαλκόνι για 15 λεπτά χωρίς αντηλιακό. Εναλλακτικά ρωτήστε τον οικογενειακό σας ιατρό μήπως θα ήταν καλό να προσλάβετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D.

 

Ένα tip: Πιείτε καθημερινά 1-2 ζεστά αφεψήματα με τσάι βουνού, σαμπούκο, τζίντζερ, χαμομήλι, τίλιο και μέλι.

 
tea
 
Τι θα πρέπει να αποφεύγουμε και τι να τηρούμε ευλαβικά στον τρόπο που τρώμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας; Τι πρέπει να ακολουθούμε σε καθημερινή βάση για να μην πάρουμε βάρος;

Αυτές τις περιόδους που δεν είμαστε και στα καλύτερα μας, είναι η πιο σημαντική στιγμή να τρώμε υγιεινά για να ελαττώσουμε το άγχος και να βοηθήσουμε το σώμα μας, την ψυχολογία μας και την ποιότητα του ύπνου μας.

Ο προγραμματισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός ακόμα και τις ημέρες που μένουμε στο σπίτι.

  • Να έχετε συγκεκριμένες ώρες γευμάτων και σνακ.
  • Να τρώτε πάντα σε τραπέζι και όχι στον καναπέ, στο πάτωμα ή το κρεβάτι.
  • Να κοιμάστε οι ενήλικες 7-8 ώρες κάθε βράδυ.
  • Να πίνετε 1,5 λίτρο νερό καθημερινά.
  • Σε εμφανές σημείο είναι καλό να υπάρχουν έτοιμες υγιεινές επιλογές, όπως φρούτα,  λαχανικά ψιλοκομμένα, ξηροί καρποί, σνακ ολικής.
  • Να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και ζάχαρης σε μεγάλες ποσότητες γιατί εξαντλούν το ανοσοποιητικό.
  • Να καθιερώσετε καθημερινή γυμναστική στο σπίτι για 30′. Έχει ωραία βιντεάκια στο internet που μπορείτε να πάρετε ιδέες.
 
Ποια είναι η συμβουλή σου ως life coach για να αντιμετωπίσουμε πιο ομαλά τόσο την παραμονή μας σε καραντίνα, όσο και την «επόμενη μέρα»;

Να προσπαθήσουμε να συντονιστούμε με το παρόν και να συγκεντρωθούμε περισσότερο σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε και όχι σε αυτά που δεν μπορούμε. Μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, μπορούμε να ελέγξουμε τη διατροφή μας, μπορούμε να ελέγξουμε πού ξοδεύουμε το χρόνο μας και την ενέργειά μας.

Ας επικεντρωθούμε σε αυτά!

Όταν λοιπόν με το καλό σε λίγο, ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση που διανύουμε, καλό θα είναι να μη βρούμε μπροστά μας τυχόν λάθη που κάναμε αυτό το διάστημα στη διατροφή μας γιατί θα στεναχωρηθούμε.

Τι θα λέγατε εάν τώρα που είμαστε σπίτι χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο (που πάντα τον ψάχναμε στην καθημερινότητά μας) για να βελτιώσουμε και όχι να χαλάσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και την υγεία μας;

“Δύναμη, υγεία, αγάπη και όμορφες σκέψεις σε όλους!” Κία Καραγιάννη

 

Η Κία Καραγιάννη είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος, βοτανολόγος, life coach και ιδιοκτήτρια του Nutri Medical Hall, πρότυπης διαιτολογικής μονάδας, στη Θεσσαλονίκη. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, παρακολούθησε επαγγελματικά σεμινάρια για την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών και της παχυσαρκίας από το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών σε συνεργασία με το Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED). Στη συνέχεια σπούδασε στο Μαϊάμι των ΗΠΑ και έλαβε δίπλωμα Life Coach and Weight Loss Master Coach σύμφωνα με όλα τα απαιτούμενα κριτήρια από τον International Coach Federation (ICF). Έχει ολοκληρώσει σπουδές πάνω στο αντικείμενο της Ολιστικής Βοτανικής-Φυτοθεραπείας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στην ψυχολογία της διατροφής, τη διευθέτηση αρμονικής σχέσης μεταξύ ειδικού και ασθενούς αλλά και την πρόληψη της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας. Λαμβάνει μέρος σε σειρά συνεδρίων με σκοπό τη συνεχή ενημέρωσή της πάνω σε θέματα διατροφής και well being. Έχει ασχοληθεί εκτενώς με το οξειδωτικό στρες και την αντιοξειδωτική διατροφή.
Έχει διατελέσει καθηγήτρια Διατροφής σε δημόσια ΙEK του νομού Θεσσαλονίκης και έχει σχεδιάσει ειδικά μενού υψηλής ποιότητας για ξενοδοχεία. Δραστηριοποιείται επίσης στην παροχή διατροφικής υποστήριξης σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Nutrimedical Hall

[email protected]

[email protected]

Ως Publishing Director & Editor-in-Chief της COZY Publications, καθημερινά αναζητώ ό,τι νέο, όμορφο και ενδιαφέρον, μαζί με τους αγαπημένους μου συνεργάτες! Η μυρωδιά του φρεσκοτυπωμένου χαρτιού με εξιτάρει, η ταχύτητα του digital κόσμου με συναρπάζει, όμως αυτό που με γοητεύει περισσότερο είναι οι άνθρωποι πίσω από αυτά, για την δημιουργικότητα τους, την αγάπη τους και το πάθος τους! Και έχω την τιμή να συνεργάζομαι με τέτοιους ανθρώπους! Απολαύστε τους μέσα από το COZYVIBE, αλλά και μέσα από το σύνολο των εκδόσεων μας!