Home / Good Life  / Ιρλανδία: Καταπράσινα τοπία και λογοτεχνική έμπνευση (Mέρος 1ο)

Ιρλανδία: Καταπράσινα τοπία και λογοτεχνική έμπνευση (Mέρος 1ο)

Ένας από τους πιο γοητευτικούς φθινοπωρινούς προορισμούς.

Κι ενώ το φθινόπωρο -δυστυχώς για πολλούς- κατέφτασε και επίσημα πια χθες, αρχίσαμε να ονειρευόμαστε και να αναζητούμε νέους προορισμούς, που θα μας προσγειώσουν ομαλότερα στη νέα πραγματικότητα και καθημερινότητα.

 

Η Ιρλανδία αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο να αγαπήσουμε το φθινόπωρο -και όχι μόνο- αφού με τα καταπράσινα τοπία της, την αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό της, καταφέρνει να αποσπάσει το ενδιαφέρον μας από τις πρόσφατες καλοκαιρινές εξορμήσεις μας.

 

Το Δουβλίνο, η πανέμορφη ιρλανδική πρωτεύουσα και γενέτειρα σπουδαίων λογοτεχνών όπως οι Τζέιμς Τζόις, Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, Τζορτζ Μπέρναρντ Σο και Σάμιουελ Μπέκετ, κατατάχθηκε το 2010 από την UNESCO στον στενό κύκλο των Λογοτεχνικών Πόλεων.

 

 

Μετρώντας πάνω από 1000 χρόνια Ιστορίας, βρίθει από αρχιτεκτονικά “διαμάντια” γεωργιανού και βικτοριανού στυλ, μεσαιωνικά κάστρα και επιβλητικούς καθεδρικούς ναούς, που μπορεί κανείς να θαυμάσει στις όχθες του ποταμού Liffey, ο οποίος διασχίζει απ’ άκρη σ’ άκρη το Δουβλίνο.

 

 

Must see!

 

  • Απολαύστε μια μπύρα Guinness σε μία από τις δεκάδες pubs της περιοχής “Temple Bar” στη νότια όχθη. Περπατήστε στα λιθόστρωτα στενάκια της συνοικίας και επισκεφθείτε τα σημαντικά πολιτιστικά της κέντρα.

 

 

  • Ο ναός του Αγίου Πατρικίου αποτελεί τη μεγαλύτερη µεσαιωνική εκκλησία της Ιρλανδίας , που πριν γίνει καθεδρικός ναός το 1213, ήταν ένα ξύλινο εκκλησάκι δίπλα σε µια ιερή πηγή, όπου βαπτίστηκε ο Άγιος Πατρίκιος το 450 µ.Χ. Κάθε 17η Μαρτίου οι Ιρλανδοί σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου Πατρίκιου (St. Patrick’ s Day), την πιο διάσημη ιρλανδική γιορτή κατά την οποία όλα βάφονται πράσινα!

 

 

 

 

  • Το Phoenix Park είναι ένα από τα µεγαλύτερα αστικά πάρκα σε ολόκληρο τον κόσµο, καταλαμβάνοντας µια έκταση 7.000 στρεµµάτων και φιλοξενώντας την επίσηµη κατοικία του Προέδρου της Ιρλανδίας, τον Ζωολογικό Κήπο του Δουβλίνου, κατοικίες του 18ου αι., κήπους, λίµνες και εκατοντάδες ελάφια. Εδώ βρίσκεται και ο ψηλότερος οβελίσκος της Ευρώπης, το 63 µέτρων Μνηµείο Wellington.

 

 

 

  • Το Κέντρο “James Joyce” , το οποίο στεγάζεται σε ένα γεωργιανό αρχοντικό του 18ου αι. είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του µεγαλύτερου Ιρλανδού λογοτέχνη, James Joyce. Κάθε 16 Ιουνίου γιορτάζεται η Bloomsday, κατά την οποία οι Ιρλανδοί τιµούν τον εθνικό τους συγγραφέα, αναβιώνοντας όσα ο ίδιος κατέγραψε στο μυθιστόρημά του του “Ulysses” (Οδυσσέας).

 

 

 

 

  • Ο Ζωολογικός Κήπος του Δουβλίνου στο Phoenix Park χρονολογείται από το 1830, ενώ εδώ λένε ότι είχε μεγαλώσει το θρυλικό λιοντάρι της Metro-Goldwyn-Maye, που πάντα μας εντυπωσιάζει με τον βρυχηθμό του στην έναρξη των αμερικανικών ταινιών. Πέρα από έναν τεράστιο αριθμό ζώων, η φάρμα που φιλοξενείται εντός του ζωολογικού κήπου, διδάσκει στα μικρά παιδιά την κτηνοτροφική ζωή.

 

 

  • Το Κάστρο του Δουβλίνου χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα, στη διασταύρωση του ποταµού Liffey µε τον παραπόταµό του, Poddle. Μέχρι σήμερα έχει παίξει πολλούς και διαφορετικούς ρόλους, όπως οχυρωµατικό έργο, έπειτα βασιλική κατοικία και τελικά έδρα της νεοσύστατης ηγεσίας του ελεύθερου ιρλανδικού κράτους.

 

 

 

  • Στην Παλιά Βιβλιοθήκη του Κολεγίου “Trinity” μπορείτε να θαυμάσετε το περίφημο “Book of Kells”, ένα εικονογραφηµένο χειρόγραφο του 9ου αιώνα, ενώ στο “ Long Room” του επάνω ορόφου, θα βρείτε 200.000 από τις παλαιότερες εκδόσεις και χειρόγραφα της βιβλιοθήκης αλλά και 48 µαρµάρινες προτοµές επιφανών συγγραφέων και φιλοσόφων!

 

 

 

  • Στην Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδίας φιλοξενούνται περίπου 2.500 πίνακες και σχεδόν 10.000 άλλα έργα, όπως χαρακτικά και γλυπτά, ενώ εδώ βρίσκεται και το Μουσείο Yeats, µε έργα του διάσηµου Ιρλανδού καλλιτέχνη Jack B Yeats.

 

 

 

 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath