Home / Good Life  / Art & Culture  / Θοδωρής Βουτσικάκης: Ένας σύγχρονος, λυρικός “Ερωτόκριτος”

Θοδωρής Βουτσικάκης: Ένας σύγχρονος, λυρικός “Ερωτόκριτος”

cozy vibe interview Voutsikakis
Ο τραγουδιστής “μαγεύει” με την ερμηνεία του στο ομώνυμο μιούζικαλ.

Για τον Θοδωρή Βουτσικάκη η μουσική ήταν εξαρχής μονόδρομος και σίγουρα ακολούθησε τα σωστά μονοπάτια, ώστε να βρεθεί εκεί που πάντα ονειρευόταν. Με μοναδικές “αποσκευές” το ήθος και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, μετά από μια σειρά αξιοζήλευτων συνεργασιών και την πρώτη του δισκογραφική δουλειά, ερμηνεύει σήμερα έναν από τους πιο διαχρονικούς ρόλους, αυτόν του Ερωτόκριτου, στο ομώνυμο μιούζικαλ του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή. Ο Θοδωρής Βουτσικάκης μας μιλά για την πορεία του στο τραγούδι, όσα αγαπά και αναζητά με πάθος, καθώς και για τα νέα δεδομένα στη ζωή του.

 

 

Από τη Νομική στο τραγούδι. Αφήνετε περιθώρια για μία ανάστροφη πορεία στο μέλλον ή η μουσική είναι πια “μονόδρομος”;

Από τη μουσική στη Νομική θα έλεγα καλύτερα, μιας και η πρώτη υπάρχει στη ζωή μου από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Όσον αφορά το επαγγελματικό κομμάτι, δε νομίζω να εγκαταλείψω ποτέ το τραγούδι, εκτός αν κάποιος με εξαναγκάσει! (Γέλια)

 

 

Τι σας οδήγησε στο κλασικό τραγούδι; Τι γκάμα περιλαμβάνουν τα μουσικά σας ακούσματα και πώς έχουν διαμορφωθεί από την παιδική σας ηλικία μέχρι σήμερα;

Το κλασικό τραγούδι υπήρξε στη ζωή μου ως ένα αντικείμενο εκπαίδευσης. Μου έδωσε σημαντικά εφόδια και αυτό το οφείλω στην αγαπημένη μου καθηγήτρια Θάλεια Μαυρίδου. Ωστόσο, δεν έχει σχέση με τον κύριο άξονα της δουλειάς μου και εννοώ το ρεπερτόριο που ερμηνεύω. Είμαι πιστός ακροατής διαφόρων ειδών μουσικής, ενώ τα παιδικά μου χρόνια συνοδεύονταν από Μπιθικώτση, Μούσχουρη, Φαραντούρη, Αλεξίου, Γαλάνη, Νταλάρα, Caballe, Dalla, Houston, Χατζιδάκι, Ξαρχάκο, Σπανό, Κραουνάκη, Γκάτσο, Νικολακοπούλου, Τρύπες και πολλούς πολλούς ακόμα σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

 

cozy vibe interview Voutsikakis

 

Παρά το νεαρό της ηλικίας σας κουβαλάτε στις “αποσκευές” σας συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες και δημιουργούς, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δημήτρης Μαραμής, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Μάριος Φραγκούλης και η Dulce Pontes. Ποιο είναι το μεγαλύτερο “μάθημα” που έχετε λάβει από αυτές;

Όλες οι συνεργασίες γεμίζουν τις “αποσκευές” μου, η κάθε μία με διαφορετικό τρόπο. Αυτό από μόνο του είναι σημαντικό μάθημα. Αισθάνομαι ευλογημένος, που έχω συναντήσει “επί σκηνής” τόσο σημαντικούς καλλιτέχνες και αξιαγάπητους ανθρώπους.

 

 

Η πρώτη σας δισκογραφική δουλειά ήταν η “Αισθηματική ηλικία”, με μελοποιημένη ποίηση σπουδαίων ποιητών, από τον Δημήτρη Μαραμή. Μιλήστε μας γι’ αυτή την κοινή πορεία, η οποία κρατάει χρόνια. Πόσο σημαντική είναι για εσάς η σταθερότητα στις συνεργασίες σας;

Η “Αισθηματική ηλικία” ως πρώτο προσωπικό μου άλμπουμ ήταν σημαντικός σταθμός στην επαγγελματική μου ζωή. Ήταν, επίσης, και το επισφράγισμα της συνεργασίας με τον Δημήτρη Μαραμή, μιας συνεργασίας που μετράει σχεδόν 5 χρόνια και πιστεύω πως έχει πολλά να δώσει ακόμα. Η σταθερότητα είναι ζητούμενο στη ζωή μου γενικά, αν και αυτό δε συνάδει κάποιες φορές με την καλλιτεχνική μου φύση! (Γέλια)

 

 

Ο “Ερωτόκριτος” του Βιτσέντζου Κορνάρου έχει εμπνεύσει πολλές γενιές μέχρι σήμερα. Πού πιστεύετε ότι έγκειται η διαχρονική αξία του έργου και τι σας συναρπάζει στον ήρωα που υποδύεστε;

O Ερωτόκριτος είναι συναρπαστικός στο “όλο” του. Είναι ένας χαρακτήρας πρότυπο, ακόμα και μέσα από τις αδυναμίες του. Έχει γοητευτικό και αξιοζήλευτο αξιακό κώδικα και μια δύναμη, που λείπει στις μέρες μας. Όλοι οι χαρακτήρες του έργου είναι ελκυστικοί και αποτελούν σημεία αναφοράς. Αυτό, σε συνδυασμό με την εξαιρετική χρήση της διαλέκτου από τον Κορνάρο, καθιστούν τον “Ερωτόκριτο” “διαμάντι” της ελληνικής λογοτεχνίας.

 

 

Λίγα λόγια για την προσέγγιση του “Ερωτόκριτου” (σύνθεση και μουσική διεύθυνση Δ. Μαραμή και σκηνοθεσία, χορογραφία και σκηνικά του Κ.Ρήγου) που μετά από δύο χρόνια sold out εμφανίσεων, έρχεται τον επόμενο μήνα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τι έχει αποκομίσει το κοινό μετά από τη συγκεκριμένη παράσταση;

Ο Μαραμής μελοποίησε τον Κορνάρο με απόλυτο σεβασμό του λόγου αλλά και με τρόπο ευφυή, ώστε να είναι όχι μόνο κατανοητός αλλά και “συγγενής” με τον μέσο, σύγχρονο Έλληνα ακροατή. Με στοιχεία του χθες (παράδοση) και του σήμερα, τόσο ειδικού περιεχομένου όσο και απλά, κατάφεραν παρέα με τον Κ. Ρήγο να δημιουργήσουν έναν άχρονο τόπο, τόσο σκοτεινό όσο και φωτεινό, όπου όλοι μας μπορούμε να υπάρξουμε. Αυτή η δυνατότητα ταύτισης με την ιστορία και τα ιδανικά της, είναι που κάνει μια παράσταση πετυχημένη κατά την άποψή μου.

 

cozy vibe interview Voutsikakis

cozy vibe interview Voutsikakis

cozy vibe interview Voutsikakis

cozy vibe interview Voutsikakis

 

Ο Κορνάρος περιγράφει τον έρωτα σαν ένα βάσανο που χρήζει θεραπείας. Τι ρόλο παίζει ο έρωτας στη δική σας ζωή;

Ο Κορνάρος δίνει στον έρωτα θεϊκή υπόσταση. Είναι και το βάσανο και η θεραπεία ταυτόχρονα. Δεν  αφήνω τη ζωή μου έρμαιο του έρωτα, αλλά όταν συμβαίνει αυτό, δε νομίζω ότι μπορώ και να το σταματήσω.

 

 

Πόσα έχουν αλλάξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ιδίως μετά την κάθοδό σας στην Αθήνα; Έχετε εγκλιματιστεί πλήρως στα νέα δεδομένα της καθημερινότητας στην πρωτεύουσα;

Όχι. Άλλος τρόπος σκέψης και ζωής. Αρκετές αλλαγές τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μου ζωή. Προσπαθώ να εντοπίσω τη σωστή θέση μέσα στο νέο “παζλ”, δεδομένου ότι βρίσκομαι σε άλλο περιβάλλον και κυρίως με άλλους ανθρώπους.

Η Αθήνα έχει πολλές ομορφιές, είναι γοητευτική πόλη. Πιο εύκολο απλά να χαθείς…

 

 

Τον τελευταίο καιρό το μιούζικαλ μοιάζει να “ανθίζει” στην Ελλάδα. Ποια η γνώμη σας για τη σύγχρονη, ελληνική καλλιτεχνική πραγματικότητα; Δηλώνετε αισιόδοξος;

Πάντα αισιόδοξος. Υπάρχει το δυναμικό και το ταλέντο. Δε βλέπω τη δυναμική και την απόφαση. Όσο για το μιούζικαλ, δυστυχώς ο τρόπος που “ανθίζει” στην Ελλάδα είναι “τσαπατσούλικος”. Αν δεν υπάρξει οργανωμένη εκπαίδευση αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

 

 

Ποιοι είναι οι στόχοι σας σε ό,τι αφορά στην πορεία του “Ερωτόκριτου” αλλά και στα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα; Η διεθνής καριέρα έχει θέση στα όνειρά σας;

Ο “Ερωτόκριτος” ταξιδεύει ακόμα και θα συνεχίσει. Ετοιμάζεται επίσης η νέα δισκογραφική μου συνεργασία με τη Λίνα Νικολακοπούλου, σε μουσική του Nicola Piovani. Η διεθνής καριέρα δεν είναι ο αυτοσκοπός μου, ούτε και απλή υπόθεση. Εάν προκύψει δε θα της κλείσω την πόρτα.

 

 

Έχετε τραγουδήσει σε επανεκτέλεση το “Τυχερό αστέρι” του Κωνσταντίνου Βήτα. Ποιο είναι το δικό σας τυχερό αστέρι;

Οι άνθρωποι της ζωής μου, ένας προς έναν.

 

 

Brief Q & A

Επιτυχία είναι: Η διαχρονικότητα

Aν η ζωή ήταν στίχος: (Ένας από όλους) “…άρμεγες με τα μάτια σου το φως της οικουμένης…”

Tραγουδάω άρα: Ερωτεύομαι

Δε ζω χωρίς: Καφέ

Έντεχνο σημαίνει: Αυτοπροσδιορισμός

Aγαπημένο τραγούδι: “Ανθρώπων έργα”

Eρωτεύομαι: Άρα υπάρχω

Σε 10 χρόνια από τώρα: Να έχω κάνει το γύρο του κόσμου

Tα όνειρα φτιάχνονται από: Φως

 

*Το μιούζικαλ “Ερωτόκριτος” του Δημήτρη Μαραμή έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 9 έως και τις 11 Μαρτίου 2018.

 

Φωτογραφίες: Πoρτρέτα: Νικηφόρος Βιδάλης, Ερωτόκριτος: Βασίλης Μακρής

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath