Home / Lifestyle  / Η MANTILITY έχει τα πιο elegant μαντήλια

Η MANTILITY έχει τα πιο elegant μαντήλια

Η MANTILITY έχει τα πιο elegant μαντήλια
Τα ολομέταξα μαντήλια της  MANTILITY θα σας συναρπάσουν. 

Η ιδρύτρια της MANTILITY, Βασιλική-Ζαφειρία Υψηλάντη, είναι μία γυναίκα δημιουργική κι ανήσυχη που άφησε πίσω τη δουλειά της ως διευθύντρια στο δημόσιο -κι όσα αυτό συνεπάγεται ιδιαίτερα στις μέρες μας- για να δώσει σάρκα κι οστά σε μία φιλόδοξη Made in Greece, επιχειρηματική ιδέα. 

Τι είναι όμως η MANTILITY; Πρόκειται για μια διαδικτυακή γκαλερί που σε συνεργασία με ταλαντούχους Έλληνες σχεδιαστές δημιουργεί, παράγει και εμπορεύεται υψηλής ποιότητας ολομέταξα μαντήλια. Τα items εντυπωσιάζουν με το design τους και την ακαταμάχητη “ελληνικότητα” που αποπνέουν. 

 

 

Η MANTILITY έχει τα πιο elegant μαντήλια

 

Πες μας λίγα λόγια για εσένα. 

Ονομάζομαι Βασιλική Ζαφειρία Υψηλάντη. Γεννήθηκα το 1982, ενόψει μιας ισημερίας. Πολύ μικρή ήθελα να γίνω αγόρι, μικρή διπλωμάτης και λίγο μεγαλύτερη η ντράμερ από τις Savages. Είμαι πτυχιούχος πολιτειολόγος του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στη Διπλωματία πόλεων της Νομικής ΔΠΘ και δεύτερο μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΑΠ. Ασχολήθηκα κάποια χρόνια με το place marketing, κι εδώ και 6 χρόνια σχεδιάζω και υλοποιώ επιχειρηματικές ιδέες για τρίτους ως Business Architect, με έμφαση σε projects που σχετίζονται με το design. Για 13 χρόνια σχεδίαζα και υλοποιούσα αναπτυξιακά προγράμματα για λογαριασμό μεγάλου δημόσιου οργανισμού από τη θέση της Διευθύντριας. Έχω πτυχία σε 4 γλώσσες (Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Ισπανικά) και σύντομες ενασχολήσεις με την Τουρκική και τη Γερμανική. Δε μιλάω καμία από αυτές. Σκέφτομαι και ενίοτε γράφω και τούμπαλιν. Παρατηρώ και ζω σα να μην υπάρχει αύριο. Απλά ανησυχώ γι’ αυτό. Βαριέμαι εύκολα και απελπίζομαι δύσκολα.

 

Η MANTILITY έχει τα πιο elegant μαντήλια

 

 

Αλήθεια πώς ξεκίνησε το MANTILITY;

Το design αποτελεί για την πλειοψηφία των ανθρώπων τρόπο ζωής και αντίληψης της καθημερινής αισθητικής. Το ίδιο και για μένα. Ωστόσο, αυτός ο “μηχανισμός ζωής” από πίσω του έχει επαγγελματίες και οικονομικά συστήματα. Για να έχουμε λοιπόν αισθητική και εργονομία θα πρέπει να στηρίξουμε αυτόν το μηχανισμό.

Έχοντας την τύχη και τη χαρά να έχω πολλούς φίλους από τον χώρο των τεχνών, απογοητευόμουν από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση σε κανάλια προβολής και διανομής των δημιουργιών τους. Κι ένα βράδυ συζητώντας με φίλους καλλιτέχνες για τον συνδυασμό της τέχνης με τη μόδα, “πέταξα” στο τραπέζι την ιδέα της “συλλογικότητας του μεταξένιου καμβά”! Με παρότρυναν να τα παρατήσω όλα και να ασχοληθώ με αυτό. Κι έτσι έγινε.

 

 

 

Ποια ήταν η αρχική ιδέα για τη δημιουργία του και ποιος είναι ο στόχος του;

Η MANTILITY προσπαθεί να οργανώσει έναν «κήπο» δημιουργικότητας ο οποίος θα είναι ανοιχτός για όλους τους εν δυνάμει καλλιεργητές καλλιτεχνικών ιδεών και που θα προσφέρει γόνιμο χώμα για την υγιή ανάπτυξή τους. Ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασίες με ανεξάρτητους καλλιτέχνες αλλά και με κοινωνικές οργανώσεις για την υποστήριξη και υλοποίηση δημιουργικών προγραμμάτων, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το μετάξι και την καλλιτεχνία.

Στην ουσία αυτό που κάνουμε είναι να συνεργαζόμαστε στενά με διαφορετικούς σχεδιαστές και καλλιτέχνες από ποικίλες κατηγορίες του Design (ζωγράφοι, αρχιτέκτονες, γραφίστες, κεραμίστες, σκηνογράφοι, καλλιτέχνες graffiti) οι οποίοι παρέχουν στην γκαλερί τα έργα τους. Κατόπιν, τα τυπώνουμε ψηφιακά επάνω σε μαντίλια διαφόρων διαστάσεων τα οποία παράγονται στο Σουφλί από 100% υψηλής ποιότητας μετάξι.

Το κάθε σχέδιο MANTILITY διατίθεται αυστηρά από 50 έως 200 μαντίλια, αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον εκάστοτε σχεδιαστή και με την εξάντλησή του δίνει τη σειρά του σε νέα σχέδια και νέους καλλιτέχνες να προσθέσουν τις δικές τους δημιουργίες στη γκαλερί της MANTILITY.

Η MANTILITY απευθύνεται σε ανθρώπους που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα διαχρονικό αξεσουάρ προσιτής πολυτέλειας το οποίο συνδυάζει επιμελώς τη μόδα με την τέχνη. Σκοπός, λοιπόν, είναι να δημιουργηθεί ένα κοινό «συλλεκτών» μαντιλιών, οι οποίοι θα γίνουν κοινωνοί της πρωτοβουλίας αλλά και πρεσβευτές της δημιουργικής συλλογικότητας.

 

Η MANTILITY έχει τα πιο elegant μαντήλια

 

 

Τι σημαίνει MANTILITY;

Το brand name MANTILITY αποτελεί μια ιδιότυπη σύνθεση λέξης ελληνικής [μαντίλι] και αγγλικής [mentality] με διεθνή αναγνωρισιμότητα. Συνιστά μια έννοια που απευθύνεται στην εκλεπτυσμένη λογική· στη συνήθεια που προκύπτει από τη χρήση της νόησης και της γνώσης· παγιώνει ένα σύμπαν αισθητικών αξιών· είναι εύκολο στην προφορά, είναι χαρούμενο.

Ακολούθως, το tagline μας “The Mentality of Silk”, υποδηλώνει ότι το μετάξι έχει νοημοσύνη. Υψηλή βοτανική και αρχέγονη αισθητική. Το μαντίλι γίνεται ο ευγενής αγγελιοφόρος του μεταξιού, καμβάς χεριών και ζωγράφων. Το μετάξι ονειροπολεί από τη φύση του, προσκαλώντας σχεδιαστές απ΄ όλο τον κόσμο να αφηγηθούν ιστορίες. Ύστερα σε αγκαλιάζει με μοτίβα λουλουδιών, γεωμετρικών σχημάτων, ονειρικών υποσχέσεων, ένας κόσμος κρυφής αφής…

 

Η MANTILITY έχει τα πιο elegant μαντήλια

Η MANTILITY έχει τα πιο elegant μαντήλια
 
Τι είναι αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Η καινοτομία της MANTILITY, που συνιστά και τη διαφορά της με τις υφιστάμενες πρωτοβουλίες και επιχειρήσεις που εμπορεύονται μετάξι, είναι ότι έχει ως σκοπό να εκπροσωπεί πολλούς και διαφορετικούς καλλιτέχνες και σχεδιαστές από την Ελλάδα. Η διαδικασία παραγωγής του προϊόντος δε διαφοροποιείται σημαντικά από παρόμοια brands στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η φιλοσοφία και η πολυδιάστατη εικαστική προσέγγιση που ακολουθούμε είναι αυτή που μας ξεχωρίζει. Η MANTILITY aποτελεί μια καθαρά “designer centered” και όχι “brand centered” πρωτοβουλία.

Η gallery MANTILITY δεν εμπορεύεται απλά μαντίλια αλλά εκπροσωπεί ένα σύνολο σχεδιαστών (ξεκινήσαμε με 14 και αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει τους 29), οι οποίοι μοιράζονται τις διαφορετικές τους τεχνοτροπίες μέσα από έναν μεταξένιο καμβά. Κάθε μαντίλι κυκλοφορεί σε περιορισμένα αντίγραφα, έχει περάσει από εξαντλητικό ποιοτικό έλεγχο και μπορεί να προσωποποιηθεί (μονόγραμμα, μήνυμα ή ακόμη και σχέδιο κατά παραγγελία) ώστε να αποτελέσει ένα μοναδικό δώρο.

 

Ποια είναι η φιλοσοφία του brand;

Στην ομάδα της MANTILITY αντιλαμβανόμαστε τα μαντίλια μας ως έναν ευγενή αγγελιαφόρο του μεταξιού και ως “καμβάδες” για ταλαντούχους καλλιτέχνες να αφηγηθούν ιστορίες και συναισθήματα και να δημιουργήσουν μοναδικά τεχνουργήματα μόδας που θα συντροφεύουν ιδανικά τις καθημερινές στιγμές των ανθρώπων που θα τα φορούν. Ονομάζω την επιχειρηματική πρωτοβουλία “Κίνημα MANTILITY”, θέλοντας να υπογραμμίσω την ιδεαλιστική προσέγγιση που ένωσε τόσους δημιουργικούς ανθρώπους κάτω από μία ιδέα.

Κάθε MANTILITY είναι φορέας της λατρείας του ελαφροπερπατητή, του μαγιάτικου μαΐστρου, της αύρας από γιασεμιά, του ανοιξιάτικου φλοίσβου, του φθινοπωρινού ουρανού και της χειμερινής συντροφιάς. Φέρει τις αξίες του σύγχρονου ελληνικού design αλλά και της παράδοσης της μεταξουργίας, συνδυάζει επιμελώς τη μόδα με την τέχνη και διατίθεται σε περιορισμένα “αντίγραφα”.

 

Η MANTILITY έχει τα πιο elegant μαντήλια Η MANTILITY έχει τα πιο elegant μαντήλια

 

 

Γιατί επέλεξες να δραστηριοποιηθείς επιχειρηματικά με το μεταξωτό μαντήλι; Ποια χαρακτηριστικά του είναι αυτά που το κάνουν διαχρονικό και τόσο ιδιαίτερο αξεσουάρ;

Τα μαντίλια έχουν το “ανταγωνιστικό πλεονέκτημα” να είναι πάντα στη μόδα και να συνοδεύουν αρμονικά αλλά και δυναμικά τις τάσεις. Η gallery MANTILITY, λόγω του πλουραλισμού των σχεδιαστών και των τεχνοτροπιών παρέχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία σχεδίων, που μπορεί να ικανοποιήσει πολλά και διαφορετικά στιλ και οutfits.

Επίσης, τα μεταξωτά μαντίλια δεν έχουν εποχή. Φοριούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, μια και το μετάξι έχει την ικανότητα ως δυσθερμαγωγό, να καθίσταται εξαιρετικό θερμομονωτικό, προσδίδοντας στα μεταξωτά μαντίλια τη δυνατότητα να διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος χειμώνα και καλοκαίρι. Επιπλέον, το μετάξι είναι γνωστό ως το «δεύτερο δέρμα του ανθρώπινου σώματος» και αναφέρεται ως “Fiber Queen” στη βιομηχανία της μόδας.

Επιπλέον, τα MANTILITY δεν έχουν φύλο και ηλικία. Όλα τα σχέδια και οι διαστάσεις είναι unisex και μπορούν να φορεθούν από ηλικίες ενός έως 100 ετών!

Τα κομμάτια της MANTILITY μπορεί να τα βρει κάποιος μέχρι να εξαντληθεί ο αριθμός αντιγράφων. Αυτός ποικίλει από 50 έως 200 αντίγραφα, αναλόγως το σχέδιο.

 

Ας πάμε τώρα και στο κομμάτι της μόδας… Πώς μπορούμε να φορέσουμε το μαντήλι μας φέτος το καλοκαίρι για να κάνουμε εντυπωσιακές εμφανίσεις στην πόλη ή το νησί;

Οι τρόποι είναι πολλοί! Θα αναφέρω κάποιους από τους αγαπημένους μου.

  • Στα μαλλιά, λυτά ή δεμένα, μακριά ή κοντά, διπλωμένο διαγώνια, αγκαλιάζοντας το κεφάλι και δεμένο πίσω, περνώντας το από το λαιμό.
  • Στο σώμα, σαν φούστα, δεμένο στη μέση και σαν μπλούζα, δεμένο είτε πίσω είτε μπροστά είτε στο λαιμό.
  • Στην πλάτη διπλωμένο διαγώνια, δεμένο χαλαρά μπροστά στο στήθος.
  • Στο καπέλο, πάνω και παράλληλα με τον γείσο.
  • Τέλος, το αγαπημένο μου δέσιμο, που το ονομάζω MANTILITY double love, είναι δύο μαντίλια δεμένα, τα οποία φοριούνται ως φόρεμα, ως φούστα και ως εσάρπα, μεταμορφώνοντας αμέσως κάθε εμφάνιση σε πλήρως εντυπωσιακή παρουσία.

 

 

 

 

Ποιο είναι το όραμά σου για το μέλλον του MANTILITY;

To όραμα μας είναι να καταστεί η γκαλερί MANTILITY ένα σημείο συνάντησης, ένας νέος τόπος αυθεντικότητας, μια πολυδιάστατη εικαστική συλλογικότητα. Να γίνει η μεταξένια κλωστή που ενώνει την πανίδα και τη χλωρίδα με τους ανθρώπους, την τέχνη και τις τεχνικές τους.

 

Πού μπορούμε να βρούμε τις δημιουργίες σας;

Στη διαδικτυακή gallery μας: www.mantility.com
Στο κανάλι YouTube μπορείτε να δείτε το story της πρωτοβουλίας, το concept κάποιων σχεδίων μας εδώ και εδώ. 
Και στα social media της MANTILITY στο Facebook και στο Instagram.  

 

 

Η MANTILITY έχει τα πιο elegant μαντήλια

 

 

Q&A

Δημιουργία σημαίνει: Κάθε μέρα να φτιάχνεις κάτι με μεράκι και να το αφήνεις παρακαταθήκη στην καθημερινότητα της δικής σου ζωής ή/και των άλλων. Aπό ένα φρεσκοψημένο ψωμί, μια στραπατσάδα με αυγά της γιαγιάς κι ένα ποιηματάκι στα notes της online παραγγελίας σου, μέχρι ένα έργο ζωγραφικής!

Η μόδα είναι: Πηγή έμπνευσης για το προσωπικό στιλ.

Ομορφιά για μένα σημαίνει: Δυναμική, αισθητική, εμπειρία.

Αγαπημένος διεθνής σχεδιαστής: Μαίρη Κατράντζου.

Έκφραση για μένα είναι: Μια εγγενής ανθρώπινη διαδικασία που λειτουργεί σαν το νερό· πάντα είναι σε κίνηση και πάντα προσπαθεί να βρει διέξοδο. Αν την εμποδίζουμε προκαλεί εσωτερικές και εξωτερικές “καταστροφές”.

Αγαπημένος προορισμός: Βαρκελώνη.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!