Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Η Kazuyo Sejima είναι μια σπουδαία γυναίκα αρχιτέκτονας

Η Kazuyo Sejima είναι μια σπουδαία γυναίκα αρχιτέκτονας

Η Kazuyo Sejima είναι μια σπουδαία γυναίκα αρχιτέκτονας
Η Ιαπωνέζα Kazuyo Sejima ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε διευθύντρια του τομέα της αρχιτεκτονικής για την Biennale της Βενετίας, το 2010.

Η Kazuyo Sejima είναι διεθνώς γνωστή για τα ιδιαιτέρως εντυπωσιακά κτίρια που έχει σχεδιάσει. Κάποια από αυτά είναι το New Museum στη Νέα Υόρκη και το εκπληκτικό Glass Pavilion στο Οχάιο. Ακόμη, ένα στοιχείο που την κάνει να ξεχωρίζει είναι το γεγονός πως τα κτίριά της δένουν αρμονικά με το τοπίο. Οι “καθαρές” τους γραμμές, τα υλικά και το design τους, προωθούν συνολικά μια μοντέρνα πλευρά της αρχιτεκτονικής. Στα έργα της αγαπά να χρησιμοποιεί το γυαλί, ένα clean υλικό που επιτρέπει στο φυσικό φως να εισέρχεται στον χώρο, καταρρίπτοντας σε έναν βαθμό τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού. Υλικού που έρχεται σε αρμονία με το περιβάλλον.

 

Η Kazuyo Sejima είναι μια σπουδαία γυναίκα αρχιτέκτονας

New Museum of Contemporary Art, Νέα Υόρκη. Photo by Hisao Suzuki

 

Άλλωστε αυτό που επιθυμεί είναι να σχεδιάζει κτίρια που εναρμονίζονται όσο περισσότερο με το τριγύρω περιβάλλον. Στόχος της είναι, μεταξύ άλλων, να μοιάζουν ως ένα φυσικό αναπόσπαστο κομμάτι του περιβάλλοντος.

Η σχέση φυσικού περιβάλλοντος, φύσης και αρχιτεκτονικής είναι στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της. Έχει δηλώσει σχετικά σε συνέντευξή της:

“Πρέπει πάντα να σκέφτεσαι πώς θα φαίνεται ένα κτίριο δίπλα στους γείτονές του. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει απλώς να τα μιμηθείς. Ούτε σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις τα άλλα κτίρια να φαίνονται άσχημα. Το ιδανικό είναι να δημιουργήσεις κάτι που, μέσω της παρουσίας του, κάνει το συνολικό περιβάλλον να φαίνεται καλύτερο και ταυτόχρονα κάνει το δικό σου κτίριο να φαίνεται καλό λόγω της σχέσης του με τα γύρω κτίρια.”

 

Η Kazuyo Sejima είναι μια σπουδαία γυναίκα αρχιτέκτονας

21st Century Museum of Contemporary Art, Kanazawa, Ishikawa, Ιαπωνία. Photo by SANAA

 

Η κορυφαία αρχιτέκτονας γεννήθηκε στην Ιαπωνία το 1956 και αποφοίτησε από το Japan Women’s University. Αμέσως μετά κάνει το μεταπτυχιακό της και ταυτόχρονα ξεκινά να συνεργάζεται με το γραφείο Toyo Ito και Associates μέχρι και το 1987.

Είναι μια νεαρή αρχιτέκτονας που εξελίσσεται συνεχώς. Η ανάγκη της για δημιουργία αλλά και επαγγελματική ανεξαρτησία την οδηγεί την ίδια χρονιά στο να ιδρύσει το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο, όπου προσλαμβάνει τον επίσης ταλαντούχο αρχιτέκτονα -τότε ακόμη φοιτητή- Ryue Nishizawa και ξεκινούν να συνεργάζονται άψογα. Το γραφείο Kazuyo Sejima & Associates καταφέρνει σημαντικές επιτυχίες μέχρι και το 1995, όταν έρχεται η στιγμή για κάτι νέο. Οι δύο συνεργάτες δίνουν σάρκα και οστά στο κοινό τους design όραμα και κάπως έτσι γεννιέται το δικό τους αρχιτεκτονικό γραφείο SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) με έδρα το Τόκιο.

 

 

Το αρχιτεκτονικό δίδυμο σχεδιάζει σπουδαία κτίρια χαράσσοντας μία πορεία πολύ επιτυχημένη στο διεθνές αρχιτεκτονικό στερέωμα. Τα έργα τους αποσπούν θετικά σχόλια και οι διακρίσεις έρχονται η μία μετά την άλλη.

 

Η Kazuyo Sejima είναι μια σπουδαία γυναίκα αρχιτέκτονας

Sumida Hokusai Museum. Τόκιο, Ιαπωνία. Photo: Hokusai Museum

O-Museum, Iida, Nagano, Ιαπωνία. Photo by Hisao Suzuki

 

Η Kazuyo Sejima έχει πολλάκις βραβευτεί για τα έργα της. Το 2010 μάλιστα έλαβε το Βραβείο Pritzker μαζί με τον Ryue Nishizawa. Ακόμη, έχει καταφέρει να γίνει η πρώτη γυναίκα (!) που διορίζεται διευθύντρια του τομέα της αρχιτεκτονικής για την Biennale της Βενετίας. Ήταν επίσης το 2010 όταν ανέλαβε να επιμεληθεί την 12η Παγκόσμια Έκθεση Αρχιτεκτονικής.

Τέλος, διδάσκει στο Japan Women’s University και στο Tama Art University, θέλοντας να μεταλαμπαδέυσει τις γνώσεις της στους μέλλοντες αρχιτέκτονες. Πιστεύει στις δυνατότητες των νέων και τους συμβουλεύει να εξασκηθούν όσο περισσότερο μπορούν για να βελτιωθούν.

 

 

sanaa.co.jp

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!