Home / Good Life  / Art & Culture  / Η 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας άνοιξε τις πύλες της για το κοινό!

Η 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας άνοιξε τις πύλες της για το κοινό!

Επιστρέφει το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό γεγονός στον κόσμο!

 

Ο επιμελητής της φετινής διοργάνωσης είναι ο Λιβανέζος εκπαιδευτικός και αρχιτέκτονας Hashim Sarkis, ο οποίος έθεσε το ερώτημαΠώς θα ζήσουμε μαζί;”.

 

“Το ερώτημα πώς θα ζήσουμε μαζί τέθηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής, λόγω της βαθιάς πολιτικής πόλωσης, λόγω των ζητημάτων των αυξανόμενων ανισοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτές είναι οι αιτίες της πανδημίας και αυτοί είναι οι λόγοι που θέτουμε αυτό το ερώτημα”, ανέφερε ο Hashim Sarkis.

Το θέμα της έκθεσης είναι απόλυτα επίκαιρο, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να καταπολεμά τον κορονοϊό. 

 

 

Η Διεθνής Έκθεση περιλαμβάνει 112 συμμετοχές από 46 διαφορετικές χώρες. Είναι οργανωμένη σε 5 κλίμακες: Among Diverse Beings, As New Households, As Emerging Communities, Across Borders, As One Planet.

 

Η Μπιενάλε είχε αναβληθεί πέρυσι λόγω της πανδημίας. Εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και θα είναι ανοιχτή προς το κοινό έως 21 Νοεμβρίου 2021.

 

Η ελληνική συμμετοχή

 

Η συμμετοχή της  Ελλάδας είναι αφιερωμένη στο μνημειακό άξονα της Αριστοτέλους.

 

Η πρόταση με τίτλο “Η Λεωφόρος της Κοινωνίας των Εθνών-Ο Γνωστός Άξονας της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη”, της ομάδας διδασκόντων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που αποτελείται από τους Νίκο Καλογήρου, Μαρία Δούση, Δημήτρη Θωμόπουλο, Δημήτρη Κονταξάκη, Σοφοκλή Κωτσόπουλο και Θεμιστοκλή Χατζηγιαννόπουλο, επιλέχθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επιχειρεί να δώσει μία απάντηση στο κεντρικό θέμα της έκθεσης Πώς θα ζήσουμε μαζί;”, το οποίο πραγματεύεται τη διερεύνηση ενός νέου χωρικού κοινωνικού συμβολαίου, αναγκαίου σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών ανισοτήτων, παρουσιάζοντας την αρχιτεκτονική και πολεοδομική διαδρομή του άξονα της οδού Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια μεγάλη δράση αστικού εκσυγχρονισμού, που σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Ερνέστ Εμπράρ, πριν από 100 χρόνια, ως ένα πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί μια έκθεση στο Μπέη Χαμάμ της Θεσσαλονίκης μέσα στον Ιούνιο του 2021.

 

 

 

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein