Home / Good Life  / Art & Culture  / Η πρώτη μονογραφική έκθεση της Lynda Benglis έρχεται τον Νοέμβριο στην Αθήνα

Η πρώτη μονογραφική έκθεση της Lynda Benglis έρχεται τον Νοέμβριο στην Αθήνα

 

Εγκαίνια 22 Νοεμβρίου 2019 έως τις 15 Μαρτίου 2020

 

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ με επιμέλεια του συγγραφέα, κριτικού και ιστορικού τέχνης Δρ. David Anfam παρουσιάζει μια αναδρομική έκθεση της Lynda Benglis στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μέγαρο Σταθάτου την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου. Η έκθεση με τίτλο In the Realm of the Senses είναι αφιερωμένη στην αυθεντική και πολύπλευρη παραγωγή της ελληνικής καταγωγής Benglis και αφορά ένα μεγάλο χρονικό διάστημα 50 χρόνων, από το 1969 έως σήμερα. Περιλαμβάνει περισσότερα από 30 έργα, μεταξύ των οποίων και ορισμένα εμβληματικά όπως το Baby Contraband (1969).

 

 

Τα έργα που παρουσιάζονται καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των υλικών που χρησιμοποιεί και της εικονογραφίας της Benglis, δίνοντας το αποτέλεσμα μιας μίνι ρετροσπεκτίβας. Η Ελλάδα έχει υπάρξει μια μόνιμη μούσα στην πλούσια φαντασία της Benglis. Το έργο της διαποτίζεται από το μεσογειακό σκηνικό, την ελαφρότητα και έναν επιβλητικό αισθησιασμό που συχνά φέρνει στο προσκήνιο έμμεσες αναφορές στην Ελλάδα, όπως εμφανίζονται στο Fanfarinade (1979). Η έκθεση In the Realm of the Senses δοξάζει μια καλλιτέχνιδα που ξεκίνησε ως πρόδρομος του μεταμοντερνισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και συνεχίζει να δημιουργεί με μια χαρούμενη γονιμότητα στον εικοστό πρώτο αιώνα.

 

 

  

 

Η Lynda Benglis είναι γλύπτρια ελληνικής καταγωγής. Zει και εργάζεται μεταξύ Νέας Υόρκης, Σάντα Φε, Καστελόριζου και Αχμενταπάντ στην Ινδία. Ξεκινώντας την καριέρα της ως ζωγράφος και γλύπτρια στα μέσα της δεκαετίας του ’60 στη Νέα Υόρκη, γίνεται περισσότερο γνωστή για τα πρωτοπόρα, προκλητικά έργα της, τα όποια αμφισβήτησαν τις ρίζες του μοντερνισμού και του μινιμαλισμού. Σε αντίθεση με τη μινιμαλιστική γλυπτική, τα έργα της Benglis διαποτίζονται από οργανικά στοιχεία, με ζωντανά χρώματα και ερωτικές φόρμες που χαρακτηρίζονται από την αμεσότητα και την φυσικότητά τους. Το έργο της αποτελείται από μια ποικιλία υλικών. Από κερί μελισσών, λάτεξ και αφρό πολυουρεθάνης μέχρι πρόσφατες καινοτομίες με γύψο, χρυσό, αεροποιημένα μέταλλα, γυαλί, κεραμικά και χαρτί. Με αυτόν τον τρόπο επιδεικνύει μια διαρκή γοητεία με τη διαδικασία. Έργα της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις συλλογές των Tate, Dallas Museum of Art (Τέξας) και Museum of Contemporary Art (Σικάγο). Ακόμα δουλειές της φιλοξενούνται στο Museum of Contemporary Art (Λος ‘Αντζελες), στο Τhe Museum of Modern Art (Νέα Υόρκη) και στη National Gallery of Victoria (Μελβούρνη).

 

 

Hills and Clouds, 2014, Lynda Benglis, Blum & Poe Los Angeles

 

Quartered Meteor, 1969, Lynda Benglis, Tate

 

For Carl Andre, 1970, Lynda Benglis

 

https://cycladic.gr/page/lynda-benglis-in-the-realm-of-the-senses

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein