Home / Family  / Η παιδοψυχολόγος Μυρτώ Στάγκου δίνει στους γονείς χρήσιμες συμβουλές για τη μετά – κορονοϊού πραγματικότητα

Η παιδοψυχολόγος Μυρτώ Στάγκου δίνει στους γονείς χρήσιμες συμβουλές για τη μετά – κορονοϊού πραγματικότητα

Η παιδοψυχολόγος Μυρτώ Στάγκου δίνει στους γονείς χρήσιμες συμβουλές για τη μετά - κορονοϊού πραγματικότητα
Και στους υποψήφιους μαθητές πολύτιμα tips για τις πανελλήνιες. 

H Μυρτώ Στάγκου είναι Ψυχολόγος, εξειδικευμένη στη Συμβουλευτική Παιδιών-Εφήβων και στην Ειδική Αγωγή. Έχει εργαστεί ως Σχολική Ψυχολόγος και ειδική παιδαγωγός, ενώ μεταξύ άλλων, εδώ και 8 χρόνια ιδιωτεύει, παρέχοντας ατομική και ομαδική συμβουλευτική σε παιδιά, εφήβους και στις οικογένειές τους. Μας μιλά για το επάγγελμά της, μας εξηγεί κάποια πράγματα για τη συμβουλευτική και την αναγκαιότητά της και δίνει τέλος πολύτιμες συμβουλές σε γονείς και μαθητές για την κρίσιμη στιγμή των πανελληνίων εξετάσεων.  

 

Γιατί εξειδικευτήκατε στη συμβουλευτική παιδιών και εφήβων; Tι σας έκανε να αγαπήσετε αυτό το επάγγελμα και να το αγαπάτε κάθε μέρα;

Η φιλοσοφία μου ως άνθρωπος και η αγάπη μου για τα παιδιά με οδήγησε να επιλέξω αυτήν την ειδίκευση. Τα παιδιά αποτελούν μια ιδιαίτερη ηλικιακή ομάδα που θα πρέπει να προσεγγίζουμε με σεβασμό, κατανόηση και ενσυναίσθηση. Αποτελούν τους νέους του μέλλοντος και στόχος όλων θα έπρεπε να είναι η ολόπλευρη και υγιής σωματική και ψυχική τους ανάπτυξη. Υιοθετώντας απόλυτα την άποψη αυτή, αποφάσισα να ακολουθήσω την ψυχολογία παιδιών και εφήβων, για να συμβάλλω και εγώ από την δικιά μου θέση στην διαμόρφωση συγκροτημένων προσωπικοτήτων με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Η αυτοπραγμάτωση και η αυτονομία των παιδιών αποτελεί βασικό μέλημα στην δουλειά μου, παρέχοντας τους το κατάλληλο πλαίσιο υποστήριξης για να ανθίσουν. Μια σχέση άνευ όρων αποδοχής, γνησιότητας, ειλικρίνειας και κατανόησης, επιτρέπει στο παιδί να εκφραστεί ελεύθερα και να ανακαλύψει τον δυναμισμό του. Όλα τα παιδιά κρύβουν ικανότητες, αρκεί να τα βοηθήσουμε με τα κατάλληλα ερεθίσματα και συνθήκες για να τις αξιοποιήσουν. Είναι ένα επάγγελμα με προκλήσεις και προϋποθέτει την καλή συνεργασία και επικοινωνία με την οικογένεια. Σαφώς ο ρόλος των γονέων είναι ανεκτίμητος και πολύτιμος σε κάθε θεραπευτική διαδικασία, κανείς δεν ξέρει καλύτερα από τους ίδιους το παιδί τους. Επίσης, η ανατροφοδότηση και η εξέλιξη κάθε παιδιού είναι συνήθως εμφανές γεγονός που σου δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσεις.

 

Είναι ένα επάγγελμα που σου προσφέρει συναισθήματα χαράς, ικανοποίησης, ανακούφισης αλλά πολλές φορές και άγχος, αγωνία, γιατί νοιάζεσαι πραγματικά. Κάθε παιδί και κάθε οικογένεια είναι μοναδική και αυτό με εξιτάρει, κάθε φορά συναντάς κάτι νέο, κάτι διαφορετικό, αλλά εξίσου ουσιώδες και σημαντικό. Είναι ένα επάγγελμα, λειτούργημα θα έλεγα, που αν δεν το αγαπάς δεν μπορείς να το υπηρετήσεις. Στη δικιά μου περίπτωση ήμουν κατασταλαγμένη από τα χρόνια του γυμνασίου για το δρόμο που θα ακολουθούσα και με γεμίζει πολύ αυτό που επέλεξα. Άλλωστε η αγάπη μου για τα παιδιά, πέρα από τις μέχρι τώρα σπουδές και εξειδικεύσεις, με έφερε πίσω στα θρανία του πανεπιστημίου, καθώς φοιτώ και πάλι μετά από κατατακτήριες στο τμήμα Νηπιαγωγών ΑΠΘ. Αγαπώ πραγματικά το χρόνο που περνάω μαζί τους, είναι μια σχέση ανταλλαγής, τα παιδιά είναι γενναιόδωρα και αληθινά, σου χαρίζουν απλόχερα το συναίσθημα και την σκέψη τους εφόσον νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά.

 

 

Γιατί επιλέξατε την εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή; 

Η εξειδίκευση μου στην ειδική αγωγή και η εργασία μου σε αυτόν τον κλάδο, ξεκίνησε αναλογιζόμενη τα οφέλη της πρώιμης παρέμβασης. Παρόλο που η ειδική αγωγή είναι ένας απαιτητικός και δύσκολος τομέας, σου προσφέρει δυνατά και ανεξίτηλα συναισθήματα, καθώς τα παιδιά με ειδικές ανάγκες ξεδιπλώνουν και αποκαλύπτουν τις ικανότητες της. Τα πλεονεκτήματα της πρώιμης παρέμβασης είναι πολλά και σημαντικά, γεγονός που δίνει ελπίδες σε πολλές περιπτώσεις και οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές και κατακτήσεις. Μου επιτρέπει να είμαι δημιουργική, να εξελίσσομαι, να μαθαίνω συνεχώς και να βοηθάω τα παιδιά και τους γονείς που έχουν ανάγκη.

 

 
Σε τι διαφέρει η προσέγγιση παιδιών και ενηλίκων;

Ο κόσμος των παιδιών δεν είναι τόσο απλός όσο φαίνεται, είναι μια ψευδαίσθηση. Η αναπτυξιακή πορεία του παιδιού είναι περίπλοκη, πολύπλοκη και πολύ ενδιαφέρουσα. Για να προσεγγίσεις ένα παιδί θα πρέπει να μιλάς την ίδια γλώσσα μαζί του, θα πρέπει να ανακαλύψεις τα ενδιαφέροντά του για να σε εμπιστευτεί και να αφεθεί. Το παιχνίδι είναι ένα από τα βασικά εργαλεία επικοινωνίας με τα παιδιά, το αγαπώ πολύ και το χρησιμοποιώ συχνά γιατί επιτρέπει στα παιδιά να απελευθερωθούν και να μιλήσουν χωρίς φόβο γι’ αυτά που τους απασχολούν. Είναι σημαντικό να παρακολουθείς τις επιθυμίες και τα ενδιαφέροντά τους, να γνωρίζεις αυτά που τους αρέσουν, να μπορείς να συνομιλήσεις μαζί τους και να νιώσουν ότι τους ακούς και τους καταλαβαίνεις. Το να μπαίνεις στον κόσμο των παιδιών έχει μια γλυκύτητα και μια αθωότητα, όμως κρύβει και δυσκολίες προκειμένου να εξασφαλίσεις τη συμμετοχή τους. Πολλές φορές σκέφτεσαι το πόσο όμορφος είναι ο κόσμος των παιδιών, όμως για εκείνα δεν είναι τόσο ιδανικός και ρόδινος όσο φαντάζονται οι μεγάλοι. Είναι σημαντικό λοιπόν να μην αγνοούμε τις δυσκολίες τους, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και να αξιολογούμε όλα τα στοιχεία που συλλέγουμε, όσο τα παιδιά μεγαλώνουν. Η παρατήρηση είναι ένα σημαντικό εργαλείο και επιτρέπει να γνωρίσεις το παιδί ολιστικά και αληθινά. Από την άλλη ο κόσμος των ενηλίκων μοιάζει πιο γνώριμος γιατί σε αυτόν ανήκω, παρόλα αυτά δεν μου δίνει την ίδια ώθηση και κίνητρο να αφοσιωθώ σε αυτόν. Τα παιδιά έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους και εύχομαι να γίνουν δυναμικοί, αποφασιστικοί ενήλικες, ικανοί να κυνηγήσουν τα όνειρα τους και να φτιάξουν τη ζωή τους.

 

 

Η παιδοψυχολόγος Μυρτώ Στάγκου δίνει στους γονείς χρήσιμες συμβουλές για τη μετά - κορονοϊού πραγματικότητα

 

 

 

Πότε θα παροτρύνατε τους γονείς να ζητήσουν τη βοήθειά σας; 

Υπάρχει μια πληθώρα δυσκολιών που παροτρύνουν τους γονείς να ζητήσουν βοήθεια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως η έγκαιρη και έγκυρη παρέμβαση έχει καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα από μια «καθυστερημένη» παρέμβαση. Πολλές φορές καλούμαστε να υποστηρίξουμε ένα περιστατικό ενώ η κατάσταση έχει επιδεινωθεί αρκετά, ενώ θα μπορούσαν να είχαν απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό πολύ νωρίτερα. Δεν χρειάζεται να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, αντιθέτως είναι χρήσιμο να συμβουλεύονται τον ειδικό εφόσον έχουν κάποιες ανησυχίες ή ενδείξεις αλλαγής στη συμπεριφορά ενός παιδιού. Οι γονείς ξέρουν καλά τα παιδιά τους, από την στιγμή που κάτι τους προβληματίζει και τους απασχολεί έντονα και κατ’ επανάληψη για καιρό δεν είναι ταμπού να ζητήσουν βοήθεια. Επίσης, κάθε αναπτυξιακό στάδιο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και προκλήσεις, δεν είναι κακό ούτε ανικανότητα να απευθυνθείς σε κάποιον που ξέρει κάτι περισσότερο. Τουναντίον, συνειδητοποιημένος γονέας είναι εκείνος που έχει συμφιλιωθεί με τα ενδεχόμενα λάθη του, σέβεται τον εαυτό του και είναι ρεαλιστής. Οι δυσκολίες είναι της ζωής αρκεί να τις αντιμετωπίζουμε.

 

Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν συνήθως τα παιδιά και οι έφηβοι που σας επισκέπτονται;

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αντιμετωπίζουν κυρίως δυσκολίες συμπεριφοράς και συμπτώματα αναπτυξιακού τύπου, ενώ τα παιδιά σχολικής ηλικίας αντιμετωπίζουν ζητήματα με τις φιλίες τους, προβλήματα θυμού και εξάρτησης στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Συχνά παρατηρούνται θέματα διατροφής και ύπνου με συνοσηρότητα, δηλαδή συνυπάρχουν με άγχος ή κατάθλιψη. Στην εφηβεία αντιμετωπίζουμε επίσης ζητήματα για την ταυτότητα φύλου, συγκρούσεις με τους γονείς και εθιστικές συμπεριφορές. Κύριες αιτίες είναι τα διαζύγια, η διαχείριση πένθους, η υιοθεσία, χρόνιες ασθένειες, άγχος αθλητών και εξεταζομένων κλπ. Συνεπώς δεν είναι ντροπή να αναγνωρίζω την ενδεχόμενη δυσκολία που μπορεί να βιώνω και να ζητάω βοήθεια, αντιθέτως είναι σφάλμα και ανευθυνότητα να το αφήνω να με ενοχλεί. Σκεφτείτε μια πληγή που δημιουργείται από κάποιο πέσιμο, θέλει την φροντίδα και την περιποίηση της αλλιώς θα εξελιχτεί σε μόλυνση, έτσι συμβαίνει και στον κόσμο των συναισθημάτων όταν τον παραμελούμε.

 

Περάσαμε και περνούμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση με τον κορονοϊό και τα όσα συνεπάγεται. Γονείς και παιδιά ήρθαν αντιμέτωποι με νέες και δύσκολες συνθήκες. Ποια είναι η συμβουλή σας προς τους γονείς για την διαχείριση αυτής της νέας πραγματικότητας;

Είναι αλήθεια πως αυτή η νέα πραγματικότητα έχει ταράξει τα νερά σε όλα τα επίπεδα και οι γονείς καλούνται να διαχειριστούν πολύπλευρες καταστάσεις. Παρόλα αυτά ο ρόλος τους είναι πολύτιμος και ασκεί σημαντική επίδραση στη στάση που θα κρατήσουν τα παιδιά απέναντι σε αυτήν τη νέα συνθήκη. Οι απόψεις, οι πεποιθήσεις και η στάση που κρατάει η οικογένεια επηρεάζει σημαντικά τη συμπεριφορά των παιδιών, καθώς αποτελούν πρότυπα μίμησης. Επομένως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ακριβείς στις οδηγίες και τις πληροφορίες που δίνουμε στα παιδιά και, κυρίως, να τις τηρούμε και εμείς οι ίδιοι. Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση χωρίς να υπάρχει πανικός, αλλά ούτε και αδιαφορία. Η υπομονή, η θετική σκέψη και η αισιοδοξία είναι τα καλύτερα πολεμοφόδια για αυτήν την περίοδο, όπως και η συγκεκριμένη πληροφόρηση από έγκυρες και έμπιστες πηγές. Είναι χρήσιμο να είμαστε διαθέσιμοι στα παιδιά και να απαντούμε με ειλικρίνεια και ακρίβεια στις ερωτήσεις τους χωρίς να κινδυνολογούμε. Η ρουτίνα και το πρόγραμμα δημιουργεί ένα ασφαλές και προβλέψιμο περιβάλλον τόσο για τα παιδιά μικρής ηλικίας, όσο και για τους εφήβους.

 

Αξιοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο σας εποικοδομητικά και δημιουργικά περιορίζοντας τη χρήση της οθόνης όσο περισσότερο είναι εφικτό. Εκμεταλλευτείτε τον καλό καιρό και τα χαρίσματα της φύσης, δώστε στα παιδιά χρήσιμα ερεθίσματα, φτιάξτε αναμνήσεις μαζί τους, αυτά θα θυμούνται. Οι όμορφες αναμνήσεις είναι οι απαραίτητες βάσεις για ένα καλύτερο αύριο, τα παιδιά έχουν κάπου να στηριχτούν όταν θα συναντήσουν δυσκολίες στη ζωή τους. Ας συμβάλλει ο καθένας από την θέση του στη διαμόρφωση συγκροτημένων και ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, που θα είναι ικανές να επιβιώνουν και μόνες τους.

 

Οι πανελλήνιες εξετάσεις πλησιάζουν και οι υποψήφιοι μαθητές διανύουν μία ιδιαίτερα στεσογόνο κατάσταση. Πόσο εύθραστος είναι ο ψυχισμός των παιδιών και ποια τα δικά σας tips για την επιτυχία τους;

Όλοι οι μαθητές μάχονται για την είσοδο τους στο πανεπιστήμιο, η επιθυμία και η αγωνία είναι μεγάλη. Εξίσου μεγάλη όμως, είναι και η αγωνία των γονιών, για τους οποίους είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση που απαιτεί σύνεση, ηρεμία, κατανόηση και διαθεσιμότητα. Δεν είναι η ώρα για επιπλήξεις και νουθεσίες, είναι η στιγμή που τα παιδιά χρειάζονται την έμπρακτη στήριξη των γονιών, τόσο στο κομμάτι της φροντίδας, όσο και στο κομμάτι της συναισθηματικής ασφάλειας.

Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων είναι αναμενόμενο καθώς πρόκειται για μια στρεσογόνα κατάσταση και για να είναι εποικοδομητικό δεν θα πρέπει να ξεπερνάει την κόκκινη γραμμή, όταν όμως επιμένει και προκαλεί έντονη δυσφορία και δυσλειτουργία στην καθημερινότητα του ατόμου, τότε καλό είναι να το προσεγγίζεις με άλλη ματιά. Σαφώς είναι μια σημαντική στιγμή στη ζωή των παιδιών, όμως θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως τώρα ανοίγουν πολλοί δρόμοι, τώρα ξεπροβάλλουν οι ευκαιρίες μπροστά τους.

 

  • Η ζωή δεν είναι μονόδρομος, είναι συναρπαστική και απρόβλεπτη, αρκεί να ξέρεις να αξιοποιείς τις στιγμές της.
  • Το σημείο στο οποίο βρίσκεσαι μοιάζει με την τελική ευθεία στον τερματισμό ενός μαραθωνίου. Σίγουρα υπάρχει κούραση και εξάντληση, σκέψου όμως πως το μεγαλύτερο μέρος το έχεις διανύσει.
  • Βάλε τα δυνατά σου με συγκέντρωση και προσήλωση στον στόχο για να φτάσεις στον προορισμό σου.
  • Μην ξεχνάς πώς ότι έχεις μάθει είναι καλά αποθηκευμένο στη μνήμη σου, δεν θα στο κλέψει κανείς. Επέτρεψε τον εαυτό σου να έχει πρόσβαση σε αυτό το υλικό, αρκεί να είσαι ψύχραιμος και αποφασιστικός.
  • Οι διαφραγματικές αναπνοές είναι ένα βασικό εργαλείο, κανείς δεν θα σου κάνει παρατήρηση εάν τις χρησιμοποιήσεις γιατί απλά αφορά το σώμα σου, σε αυτό ανήκει και το μυαλό σου.
  • Φρόντισε τον ύπνο και την διατροφή σου, μην κάνεις πειραματισμούς και καταχρήσεις.
  • Ακολούθησε τη ρουτίνα που ξέρεις, συγκέντρωσε τη σκέψη και την προσοχή σου στην επανάληψη.
  • Απέφυγε σκέψεις και προβληματισμούς που δεν είναι της ώρας και καθοδήγησε τους γονείς σου, πες τους τι ακριβώς χρειάζεσαι από εκείνους.
  • Δειξε εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις ικανότητες σου, τώρα ανοίγεις μια νέα σελίδα στη ζωή σου, μην ανησυχείς, οι ευκαιρίες είναι μπροστά σου και έχουν διάρκεια.

 

 

 

Η παιδοψυχολόγος Μυρτώ Στάγκου δίνει στους γονείς χρήσιμες συμβουλές για τη μετά - κορονοϊού πραγματικότητα

 

 

Small bio. 

Η Μυρτώ Στάγκου σπούδασε Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Συμβουλευτική Παιδιών κι Εφήβων στην Αγγλία (Master of Arts in Counselling for Children and Young People, University of Nottingham, UK.). Παράλληλα, εξειδικεύτηκε στην Ειδική Αγωγή στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ και παρακολούθησε τριετές πρόγραμμα στην Ψυχοπαθολογία και στις θεραπευτικές προσεγγίσεις της βρεφονηπιακής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας, (ΣΥ.ΜΕ.Π.Ε.-ΑΧΕΠΑ). Ταυτόχρονα, ολοκληρώνει τις σπουδές του δεύτερου πτυχίου της, στη σχολή των Νηπιαγωγών, ΤΕΠΑΕ, Θεσσαλονίκης. 

Εργάστηκε ως Σχολική Ψυχολόγος σε δημοτικά σχολεία της Αγγλίας και της Θεσσαλονίκης, ως ψυχολόγος-ειδική σύμβουλος της ομάδας JUVENTUS/Aνατόλια και ως συντονίστρια των Σχολών Γονέων του Δήμου Θεσσαλονίκης και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θεσ/νίκης. Ειδικεύεται στην ειδική αγωγή και κυρίως στο αυτιστικό φάσμα και στις μαθησιακές δυσκολίες. Ως ειδική παιδαγωγός, έχει συνεργαστεί με τα σχολεία English Kindergarten Mandoulides και Pinewood Elementary School. Εδώ και 8 χρόνια ιδιωτεύει, παρέχοντας ατομική και ομαδική συμβουλευτική σε παιδιά, εφήβους και στις οικογένειες τους, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τη στήριξη και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων. Είναι εξωτερικός συνεργάτης της ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗΣ Θεσσαλονίκης συντονίζοντας ομάδες εγκύων και του παιδικού σταθμού IMAGINE στον Εύοσμο καθώς επίσης και των εκπαιδευτηρίων ΑΝΔΡΕΑΔΗ στο Ωραιόκαστρο. Τέλος, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, συνεργάζεται με τις ακαδημίες του Αθλητικού-Πολιτιστικού Συλλόγου ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ, οργανώνοντας και συντονίζοντας την ψυχοκοινωνική υπηρεσία της ομάδας και του τμήματος ειδικής αγωγής.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 46, 6ος όροφος

Τηλ: 6947940512

Email: myrto.stagkou@gmail.com

Facebook page: PsychologistΜυρτώ Στάγκου

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!