Home / Cozyhome  / Η νέα συλλογή του σχεδιαστικού brand Pani Jurek, αποτίει φόρο τιμής στα έργα του Jan Tarasin

Η νέα συλλογή του σχεδιαστικού brand Pani Jurek, αποτίει φόρο τιμής στα έργα του Jan Tarasin

Η νέα συλλογή του studio Pani Jurek ονομάζεται TRN και αντλεί έμπνευση από την τέχνη και τη γραφιστική του σύγχρονου καλλιτέχνη Jan Tarasin.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σύχρονα, σχεδιαστικά brands, που για μία ακόμα φορά καταφέρνει να μας παρασύρει στο ιδιαίτερο αισθητικό του σύμπαν, μέσα από τη νέα του συλλογή TRN. 

 

Ο λόγος για το design studio Pani Jurek, πίσω από το οποίο κρύβεται από το 2010, η Πολωνή σχεδιάστρια και καλλιτέχνις Magda Jurek. 

 

Η συλλογή TRN αποτίει φόρο τιμής στα έργα του σπουδαίου graphic designer και ζωγράφου Jan Tarasin. Καλλιγραφικές φόρμες, έντονα χρώματα με έντονες αναφορές στη χειροτεχνία, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη συλλογή και μας αντυπωσιάζουν.

 

 

Μέσα από την TRN collection, η σχεδιάστρια μετατρέπει ιδεογράμματα σε αντικείμενα  τριών διαστάσεων, τα οποία “συνομιλούν” μεταξύ τους, σαν γράμματα από ένα φανταστικό, μη υπαρκτό αλφάβητο.

 

Η συλλογή περιλαμβάνει 5 διαφορετικά βοηθητικά τραπέζια, 4 καθρέφτες και κεραμικά φωτιστικά, με μεμονωμένα στοιχεία, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν διαφορετικές συνθέσεις. 

 

 

Η χειροποίητη διαδικασία κατασκευής τους,  δίνει στα αντικείμενα έναν ξεχωριστό χαρακτήρα, με καθένα από αυτά να είναι μοναδικό στο είδος του. H συλλογή βραβεύτηκε με το Mazda Design Award 2020.

 

 

 

 

 

Λίγα λόγια για τη σχεδιάστρια:

Pani Jurek είναι το ψευδώνυμο της  σχεδιάστριας και καλλιτέχνιδος Magda Jurek. Η Jurek  σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας και έκανε τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα το 2010. Η ίδια υποστηρίζει ότι η αισθητική της προσέγγιση οφείλεται στις προκατασκευασμένες πολωνικές κατοικίες στα 80s, αφού τα αντικείμενα έπρεπε να είναι πολυχρηστικά και πολυλειτουργικά, λόγω περιορισμένου χώρου.  Η ίδια έχει στο δημιουργικό της portfolio φωτιστικές κατασκευές και εκπαιδευτικά παιδικά παιχνίδια, με αγάπη στις γεωμετρικές φόρμες. 

Η Magda Jurek έχει εκθέσει έργα της σε σημαντικές γκαλερί ανά  τον κόσμο,  ενώ έχει λάβει το βραβείο “Must Have” στο Łódź Design Festival , για το τραπεζομάντιλο “Designer Mama” το 2012 , για τη σειρά  φωτιστικών το 2014, αλλά και για τη συλλογή παιδικών βιβλίων και παιχνιδιών, “Psikusy”, το 2018. Είναι συνιδρύτρια της  οργάνωσης “Based in Warsaw”, μέσα από την οποία το design συναντά τις κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες, ενώ παράλληλα επεμβαίνει καλλιτεχνικά σε δημόσιους χώρους.

 

 

www.panijurek.pl
@panijurek

 

Photos: Maciej Miloch

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath