Home / Good Life  / Art & Culture  / Η Μεταμόρφωση του οίκου σαμπάνιας Perrier-Jouët με μια συναρπαστική εγκατάσταση!

Η Μεταμόρφωση του οίκου σαμπάνιας Perrier-Jouët με μια συναρπαστική εγκατάσταση!

Ο ιστορικός οίκος σαμπάνιας Perrier-Jouet σε συνεργασία με τον σχεδιαστή Andrea Mancuso δημιούργησαν το έργο «Μεταμόρφωσης» μια συναρπαστική εγκατάσταση όπου η γήρανση μπουκαλιών σαμπάνιας αντιπροσωπεύονται από 11.000 κεραμικά στοιχεία στα φθινοπωρινά χρώματα των αμπελώνων κατά την περίοδο συγκομιδής.

 

 

Εκτός από την εγκατάσταση, ο Andrea Mancuso σχεδίασε μια συλλογή από γυάλινα ποτήρια σαμπάνιας που δημιουργήθηκαν με το Ίδρυμα Berengo στο Murano, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τα έξι χαρακτηριστικά Cuvee’s του Perrier-Jouet και παρουσιάστηκε στο Design Miami.

 

 

Το έργο «Μεταμόρφωσης», ερμηνεύει την αρτ νουβό κληρονομιά του οίκου σαμπάνιας που συνδυάζει την τέχνη, την ιστορία και το design .Ο Perrier-Jouët ανανεώνει τον διάλογο μεταξύ της φύσης, της σαμπάνιας και του σχεδιασμού με τη μεταμόρφωση: μια συλλογή έξι ποτηριών και ένα μπολ σαμπάνιας από τον Ιταλό σχεδιαστή Andrea Mancuso του Project Analogia. Θα εμφανιστεί σε ένα ξεχωριστό σκηνικό στο Design Miami 2019. Η συνεργασία αυτή εμπλουτίζεται με το όραμα του Perrier-Jouët για την ανανεωμένη φύση. Αποτελεί μέρος μιας καλλιτεχνικής τελετουργίας  γευσιγνωσίας, εξερευνώντας τις μεταμορφώσεις της φύσης και τον τρόπο με τον οποίο ο οίκος μετατρέπει τα σταφύλια σε σαμπάνια χρησιμοποιώντας πάνω από 200 χρόνια savoir-faire.

 

 

 

Εμπνευσμένο από την αρτ νουβό κληρονομιά του Maison Perrier-Jouet

Η ελευθερία της δημιουργίας  και η αντισυμβατική παρατήρηση της φύσης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Maison Perrier-Jouët και αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα του αρτ νουβό, ένα κίνημα το οποίο υιοθετεί ο οίκος. “Αυτή η πολιτιστική κληρονομιά χρησίμευσε ως έμπνευση για τον Andrea Mancuso για τη δημιουργία της Μεταμόρφωσης. Εμπιστευόμενος στο ήθος του αρτ νουβό, το έργο του Mancuso για τον οίκο συνδυάζει την παραδοσιακή τεχνική με τη σύγχρονη τεχνολογία και εμπνέεται από το όραμα για ανανεωμένη φύση », εξηγεί ο Axelle de Buffévent, Style Director του Maison Perrier-Jouet.

 

Ο αφηγηματικός σχεδιασμός του Mancuso

Μετά τη συνομιλία του Mancuso με τον Hervé Deschamps υπεύθυνο στο κελάρι του Maison Perrier-Jouët, διαπίστωσε ότι τα έξι κομμάτια της συλλογής έχουν μια μοναδική ιστορία και προσωπικότητα, την οποία ερμήνευσε με ένα ειδικό ποτήρι. Ο Andrea Mancuso εξηγεί ότι “η σαμπάνια Perrier-Jouët δεν είναι απλώς αρώματα και γεύσεις: είναι επίσης καταλύτης για ιστορίες, εκπλήξεις και συναισθήματα”. Ακριβώς όπως τα σχέδια του.

 

 

Ο Hervé Deschamps προσθέτει: “Τα ποτήρια Perrier-Jouët που δεν είναι vintage, συλλαμβάνονται με την αχαλίνωτη ανάπτυξη της ανθισμένης φύσης, με τις ρίζες και τα φύλλα να ανεβαίνουν στο στέλεχος για να αγκαλιάσουν το κύπελλο του γυαλιού. Ενώ η αναπτυγμένη φύση ερμηνεύεται με κομψές, δομημένες γραμμές για να αποπνέει τα μπουκάλια Perrier-Jouët Belle Epoque “. Εν τω μεταξύ, το μπολ σαμπάνιας θυμίζει ανεμώνη και σχεδιάστηκε το 1902 για τον οίκο σαμπάνιας, από τον Emile Gallé, Master of Art Nouveau.

Τα γυαλικά κατασκευάστηκαν από τον φυσητή γυαλιού Murano Fondazione Berengo, χρησιμοποιώντας την εξαιρετικά απαιτητική πρακτική της χύτευσης κερωμένου κεριού, μια αρχαία τεχνική που χρησιμοποιείται από καλλιτέχνες του Art Nouveau. Τα ξεχωριστά χρώματα, η πολυπλοκότητα και η κλίμακα των σχεδίων του Mancuso έχουν μεταφραστεί σε ευαίσθητα, κρυστάλλινα γλυπτά. Η ίδια σχολαστική μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για το μπολ σαμπάνιας.

 

 

 Στο Design Miami / 2019, το έργο «Μεταμόρφωση» παρουσιάζεται σε ένα θεαματικό σκηνικό που συνδέει τους αμπελώνες του οίκου με τα κελάρια και τις ίδιες τις σαμπάνιες. Η εντυπωσιακή σκηνογραφία εμπνεύστηκε από την επίσκεψη του Mancuso στο Epernay, όπου μετακινήθηκε από την αιθέρια ατμόσφαιρα της σιωπής στα κελάρια και από τα ζωντανά χρώματα και το φως των αμπελώνων του οίκου. Η ερμηνεία αυτής της εμπειρίας στοχεύει να τονώσει την περιέργεια του θεατή και να αλληλεπιδράσει μαζί του παρεμποδίζοντας τον εξοικειωμένο με το απροσδόκητο. Το σχήμα κάθε ένα από τα 11.000 τοποθετημένα κεραμικά κομμάτια θυμίζει μπουκάλια που ωριμάζουν στα κελάρια, ενώ η χρωματική παλέτα απεικονίζει τα χρώματα του αμπελώνα Perrier-Jouët κατά τη συγκομιδή. Η συλλογή των ποτηριών παρουσιάζεται σε έξι εσοχές, με βάση που κατασκευάστηκε με χύτευση κεριών. Αυτή η μοναδική εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε παράλληλα με δύο Ιταλούς κεραμοποιούς: Alessio Sarri και Nuevoforme. 

Η συλλογή των γυαλικών Μεταμόρφωση εντάσσεται σε μια νέα καλλιτεχνική εμπειρία σαμπάνιας που συλλαμβάνει “όλη την πολύπλοκη, δημιουργική ιστορία του Maison Perrier-Jouët, που την αφηγείται μέσα από τελετουργικά αντικείμενα και ενέργειες”, προσθέτει ο Mancuso.

Η Μεταμόρφωση ενσωματώνει την τέχνη της άγριας φύσης  ο οίκος Maison Perrier-Jouet συνδυάζει την καθημερινότητα με την ύπαρξη της αχαλίνωτης φύσης. Αυτό το όραμα μοιράζεται και ο Andrea Mancuso, ο οποίος περιγράφει την τέχνη της άγριας φύσης ως την πιο όμορφη, καθαρότερη έκφραση της.

 

 

Andrea Mancuso

Ο Andrea Mancuso είναι Ιταλός σχεδιαστής με έδρα το Μιλάνο με φόντο το σχεδιασμό επίπλων και φωτισμού. Το 2011 ίδρυσε την Analogia Project, μια διεπιστημονική πρακτική που χρησιμοποιεί το σχεδιασμό ως μέσο για να παραμορφώσει την πραγματικότητα και να προκαλέσει συναισθηματικές σχέσεις με τον θεατή. Αν και το έργο του διαμορφώνεται σε μια ποικιλία μέσων, ο καθοριστικός του χαρακτήρας είναι η ικανότητά του να λέει μια ιστορία. Κάθε αντικείμενο, εγκατάσταση και εσωτερικό μεταφέρει τον θεατή μέσω της ιστορίας, του πολιτισμού, του χρόνου και του χώρου.

 

Perrier-Jouet

 Ο οίκος Perrier-Jouet, ιδρύθηκε το 1811 στο Epernay, είναι ένας από τα πιο ιστορικούς οίκους σαμπάνιας της Γαλλίας και φημισμένος για τις λουλουδένιες και περίπλοκες σαμπάνιες που αποκαλύπτουν την αληθινή ουσία του σταφυλιού Chardonnay και μια διαχρονική παράδοση του savoir- faire – μια απαράμιλλη εμπειρία μόλις επτά Master κελαριού από την ίδρυσή του. Ο Perrier-Jouet έχει επηρεαστεί βαθιά από την αγάπη των ιδρυτών του για τη φύση και την τέχνη – δύο εμπνεύσεις που του επιτρέπουν να δημιουργήσει εξαιρετικές εμπειρίες και στιγμές απόλαυσης που ενισχύουν την καθημερινή ζωή. Από το 1902 συνεργάζεται με τον πρωτοπόρο Art Nouveau Emile Gallé, δημιουργό του σχεδίου ανεμώνης για το περιοδικό του Perrier-Jouët Belle Epoque. Επιπλέον ανέθεσε εργασίες από καθιερωμένους και αναδυόμενους καλλιτέχνες όπως οι Bethan Laura Wood, Daniel Arsham, Noé Duchaufour-Lawrance, Ο Miguel Chevalier, ο Makoto Azuma, ο Tord Boontje, ο Studio Glithero και ο Simon Heijdens, και πιο πρόσφατα ο Vik Muniz, ο mischer’traxler, ο Ritsue Mishima, ο Andrew Kudless και ο Luftwerk.

 

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.perrier-jouet.com/en-ww/news/maison-perrier-jouet-x-andrea-mancuso-design-miami-2019

 

 

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein