Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Η ενυδάτωση είναι παραπάνω από αναγκαία το καλοκαίρι

Η ενυδάτωση είναι παραπάνω από αναγκαία το καλοκαίρι

Η ενυδάτωση είναι παραπάνω από αναγκαία το καλοκαίρι
Ενυδάτωση και γεύση το καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που πρέπει να προσέχουμε περισσότερο την ενυδάτωση του οργανισμού μας. Η αυξημένη θερμοκρασία, οι μεγαλύτερες απώλειες με τον ιδρώτα αλλά και η αυξημένη έκθεσή μας στον ήλιο επιβάλλουν να είμαστε πιο προσεκτικοί με τα υγρά που καταναλώνουμε.

 

Τι προκαλεί η αφυδάτωση στον οργανισμό;

Πολλά δυσάρεστα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται μόνο στην έλλειψη υγρών από τον οργανισμό μας. Ορισμένα από αυτά, είναι ο πονοκέφαλος, η κόπωση και η αδυναμία συγκέντρωσης. Οπότε η ενυδάτωση είναι αρκετά σημαντικό θέμα όσο και η καθημερινή μας διατροφή για την υγεία. Ένας απλός και εύκολος τρόπος να ελέγχεται την κατάσταση ενυδάτωσης του οργανισμού σας είναι να παρακολουθείτε το χρώμα των ούρων. Εάν είναι πυκνά και πολύ κίτρινα σημαίνει ότι είστε αφυδατωμένοι, ενώ αν είναι αραιά και διαυγή, σημαίνει οτι είστε καλά ενυδατωμένοι.

 

Η ενυδάτωση είναι παραπάνω από αναγκαία το καλοκαίρι

 

 

Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για επαρκή ενυδάτωση;

Βασικό συστατικό ενυδάτωσης είναι το νερό, όμως οι περισσότεροι ξεχνάμε ότι δεν είναι το νερό μόνο που μπορεί να μας ενυδατώσει, αλλά οτιδήποτε το περιέχει. Για παράδειγμα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ πλούσια σε νερό και εάν φάμε μια φέτα καρπούζι θα προσλάβουμε υγρά όπως αν πίναμε νερό. Εάν λοιπόν το νερό σας φαίνεται βαρετό, παρακάτω παραθέτουμε μερικές ιδέες με τις οποίες μπορείτε να δώσετε στον οργανισμό σας την ενυδάτωση που χρειάζεστε με εύχαριστο τρόπο.

  • Προσθέστε μέσα σε ένα ποτήρι νερό μια φέτα από λεμόνι ή λαΐμ ή ακόμη και τον χυμό τους. Ακόμη και μια φέτα αγγουράκι ή λίγος δυόσμος, μπορεί να δώσει μια διαφορετική γεύση στο κρύο νερό.
  • Φτιάξτε χυμό από καρπούζι και πεπόνι ή καταναλώστε τα ως ολόκληρα φρούτα. Εκτός από υγρά θα δώσετε στον οργανισμό σας και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • Φτιάξτε και διατηρήστε στο ψυγείο σας γρανίτες από καλοκαιρινά φρούτα.
  • Το παγωμένο τσάι επίσης μπορεί να σας ξεδιψάσει και να δώσει στον οργανισμό σας τα απαραίτητα υγρά χωρίς θερμίδες αν δεν περιέχει ζάχαρη. Μπορείτε να φτιάξετε και οι ίδιοι, χρησιμοποιώντας δροσιστικές καλοκαιρινές ή εξωτικές γεύσεις και μέλι.
  • Φτιάξτε smoothies με φρούτα και γάλα με χαμηλά λιπαρά ή ακόμη και γιαούρτι. Και αυτά τα γαλακτοκομικά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία ενώ αποτελούν πηγή βιταμίνης D και ασβεστίου.

Μην ξεχνάτε τα παιδιά σας που μπορεί να ξεχαστούν με το παιχνίδι στη θάλασσα εκτός από την προστασία από τον ήλιο με καπέλο και αντιηλιακό, φροντίστε να πίνουν συχνά νερό και να τρώνε φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Δώστε προσοχή στα υγρά που περιέχουν ζάχαρη γιατί εκτός από υγρά θα προσλάβετε και πολλές θερμίδες με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους σας.

 

Τι να κρατήσετε;

Όλες οι παραπάνω δροσιστικές προτάσεις, θα ευχαριστήσουν τον ουρανίσκο σας με όφελος παράλληλα την ενυδάτωσή σας και όχι μόνο. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να μην περιμένετε να διψάσετε για να δοκιμάσετε τα παραπάνω, όταν έχετε διψάσει έχετε ήδη αφυδατωθεί έως και 50%. Συνεπώς πρέπει να προλαβαίνετε τη δίψα σας. Μία καλή συμβουλή γι’αυτό, είναι να έχετε κοντά σας πάντα το παγωμένο νερό ή το τσάι σας μιας και αυτά μπορείτε να τα μεταφέρετε… ακόμα και αν δεν νιώθετε τη δίψα, εχοντάς τα διπλά σας μπορεί να σας παρακινούν να τα καταναλώσετε.

 

 

Πηγή: mednutrition.gr

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!