Home / Good Life  / Art & Culture  / Η εμβληματική γλύπτρια Barbara Hepworth αντλούσε έμπνευση από την Ελλάδα

Η εμβληματική γλύπτρια Barbara Hepworth αντλούσε έμπνευση από την Ελλάδα

Τη ζωή και το έργο της εμβληματικής Βρετανίδας γλύπτριας Barbara Hepworth (1903-1975) τιμά η Google αφιερώνοντας το σημερινό Doodle της σε εκείνη.

Η πρωτοπόρος Βρετανίδα γλύπτρια του μοντερνισμού και μία από τις πιο σημαντικές εκπροσώπους της βρετανικής αφηρημένης τέχνης ταξίδεψε στην Επίδαυρο και σε άλλα μέρη της χώρας που είναι συνδεδεμένα κυρίως με την κλασική της κληρονομιά. Ήταν η πρώτη που χάραξε τις τρυπημένες φιγούρες που είναι χαρακτηριστικές τόσο του δικού της έργου όσο και, αργότερα, του Henry Moore. Οι δυο τους θα ηγούνταν της πορείας προς τον μοντερνισμό στη γλυπτική.

 

 

 

 

Αποφάσισε να έλθει στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 1954, περίπου ένα χρόνο μετά το θάνατο του γιου της Πολ σε αεροπορικό δυστύχημα. Ταξίδεψε στην Επίδαυρο, την Αθήνα, τους Δελφούς και σε πολλά από τα νησιά του Αιγαίου, μαζί με την καλή της φίλη Μάργκαρετ Γκάρντινερ. Η παραμονή της εδώ φαίνεται πως επηρέασε το έργο της αφού «καρποί» ήταν μια σειρά από γλυπτά στα οποία έδωσε ονόματα αρχαίων ελληνικών τοποθεσιών. Παράλληλα εξέδωσε μια συλλογή με σημειώσεις που είχε κρατήσει στο μπλοκ σχεδίασης που χρησιμοποίησε στην Ελλάδα.

 

 

 

 

 

 

 

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein