Home / Lifestyle  / Η Έλενα Ζουρνατζή σχεδιάζει τα πιο διάσημα φουλάρια, με άρωμα Ελλάδας!

Η Έλενα Ζουρνατζή σχεδιάζει τα πιο διάσημα φουλάρια, με άρωμα Ελλάδας!

Φορωντας ένα φουλάρι της μεταφέρεσαι αυτομάτως σε κάποιο ελληνικό νησί ή και αιώνες πίσω, στην πλούσια ιστορία της Ελλάδος, την οποία η Ελένη Ζουρνατζή καταφέρνει και αποτυπώνει σε κάθε της δημιουργία. Έχοντας διαγράψει ήδη μια μοναδική διαδρομή στον χώρο του ελληνικού fashion illustration, μετά από σπουδές στο διάσημο Kingston University αλλά και στο Central Saint Martins του Λονδίνου, κατάφερε να εμπνεύσει με το ταλέντο της μέχρι και τον γαλλικό οίκο Hermès και σίγουρα δεν είναι τυχαία η συνεργασία της με το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, αλλά και με τη δανέζικη αεροπορική εταιρεία “Global Reach Aviation. Ανήκει στους σχεδιαστές που φιλοτέχνησαν τις δικές τους δημιουργίες, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, προτείνοντας μία νέα εκδοχή ήδη αγαπημένων design της. Μέσα από το προσωπικό της brand, “Grecian Chic” μας έκανε να λατρέψουμε τα φουλάρια και να τα εντάξουμε στα καθημερινά μας outfits. Η Ελένη Ζουρνατζή μας συστήνεται!

 

Πώς και πότε ξεκίνησε η αγάπη σου για τον σχεδιασμό; Σαν παιδί αγαπούσες τις τέχνες;

Σίγουρα το «μικρόβιο» υπήρχε από τη μητέρα μου, και θυμάμαι από παιδί να ζωγραφίζω στα οπισθόφυλλα των σχολικών βιβλιών, στα θρανία (με μολύβι για να σβήνουν)…  Από τη δευτέρα δημοτικού έως και την 3η Λυκείου παρακολουθούσα μαθήματα στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδος, υπό τη Διεύθυνση της Χαρίκλειας Μυταρά, και άλλων καταξιωμένων καθηγητών -αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

 

Πώς βρέθηκες να σπουδάζεις αλλά και να εργάζεσαι για ένα διάστημα στο Λονδίνο; Μίλησέ μας για τις εμπειρίες που αποκόμισες και πώς σε βοήθησαν στη μετέπειτα πορεία σου στον χώρο της Τέχνης.

Τελειώνοντας το Λύκειο στη Χαλκίδα, ήταν προγραμματισμένο να φύγω για το Λονδίνο. Ήθελα να σπουδάσω εικονογράφηση και κινούμενο σχέδιο, και δεν υπήρχε κάποια Ανωτάτη Σχολή στην Ελλάδα τότε.

To πανεπιστήμιο και οι καθηγητές μου με έμαθαν πώς να σκέφτομαι, πώς να εξελίσσεται η σκέψη και η δημιουργικότητα και να αποκτούν μορφή. Εν αντιθέσει, η εργασία μέσα σε εταιρίες σε προσγειώνει στην πραγματικότητα! Όσο είσαι φοιτητής, τα όρια της δημιουργικότητας δεν υπάρχουν, υπάρχει η φαντασία, το απροσδόκητο, το surreal! Μετά έρχεται η προσγείωση…. απότομη και μη!

Το Λονδίνο είναι από μόνο του μια εμπειρία! Μία πόλη που έχει να προσφέρει πληθώρα εκθέσεων και εκδηλώσεων, γύρω από τον κόσμο της Τέχνης. Εξακολουθεί μέχρι σήμερα να με ελκύει, και ανυπομονώ κάθε φορά να το επισκεφτώ και να το «ρουφήξω»!

 

Η δουλειά σου καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. Μίλησέ μας για όσα περιλαμβάνει το portfolio σου και τι αγαπάς σε κάθε τομέα ξεχωριστά.

Σπούδασα αρχικά Graphic Design στο Kingston University και εν συνεχεία, έκανα μεταπτυχιακό 2D Cartoon Animation στο Central Saint Martins. Oι σπουδές μου από μόνες τους προσφέρουν ένα μεγάλο φάσμα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. Συνεργάζομαι από το 2009 με το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, σχεδιάζοντας μοτίβα για τα προϊόντα του πωλητηρίου του, καθώς και με το Εκπαιδευτικό τμήμα του Μουσείου, σχεδιάζοντας τα παιδικά έντυπα. Έχω συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους εικονογραφώντας παιδικά βιβλία, σχεδιάζω λογότυπα για ξενοδοχεία και εστιατόρια, brochure ξενοδοχείων…. μέχρι τα φουλάρια του brand μου! Ένα φάσμα μεγάλο, κάθε project μία νέα πρόκληση!

 

Aigaion scarf

 

Γιατί μεταξωτά φουλάρια; Είναι ένα αξεσουάρ που έχεις έντονα ως εικόνα από τα παιδικά σου χρόνια;

Το μεταξωτό φουλάρι προέκυψε τυχαία! Δε συνδέεται με τα παιδικά μου χρόνια, αλλά με τη συνεργασία μου με τον γαλλικό οίκο Hermès το 2007, για τον οποίο σχεδίασα τις βιτρίνες της boutique της Αθήνας, και εν συνεχεία μοτίβα για προϊόντα του οίκου.
Η Hermès μου ζήτησε να του σχεδιάσω μεταξωτά φουλάρια, μετά προέκυψε το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, για το οποίο σχεδίασα custom μεταξωτό φουλάρι τo 2009, το Μουσείο Λευκωσίας το 2010… Και κάπως έτσι, μπήκε η ιδέα να δημιουργήσω το δικό μου brand, για το οποίο παρουσιάσα επισήμως τα πρώτα σχέδια το 2013.

 

EvilEyes scarf

 

 Το στοιχείο της ιστορικότητας και της παράδοσης χαρακτηρίζει τις δουλειές σου. Τι θέλεις να εκφράσεις μέσα από τα σχέδιά σου και τι σε εμπνέει για τη δημιουργία τους;

Θέλω να παρουσιάσω και να προβάλω την Ελλάδα, τον πολιτισμό και την ιστορία μας! Μία χώρα τόσο πλούσια, που απλόχερα μου προσφέρει ιδέες και έμπνευση κάθε στιγμή.

 

Geometric Art pocketsquare

Grecian Athens scarf

 

Το προσωπικό σου brandGrecian Chic” έχει «ταξιδέψει» πολλάκις στο εξωτερικό, μέσα από σημαντικές συνεργασίες, όπως με τη δανέζικη αεροπορική εταιρεία “Global Reach Aviation”. Πώς νιώθεις για αυτές;

Είμαι χαρούμενη και περήφανη για τις συνεργασίες που έχω πετύχει έως τώρα στο εξωτερικό. Δεν είναι πολλές, επιλέγονται, όμως, προσεκτικά! Δεν επαναπαύομαι, επιζητώ νέες και αξιόλογες.

 

 Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ήσουν ανάμεσα στους σχεδιαστές που φιλοτέχνησαν ρούχα, αντικείμενα και αξεσουάρ, αφιερωμένα στη μεγάλη επέτειο. Μίλησέ μας για τις δικές σου επιλογές και την έμπνευση αυτών.

Το στοιχείο της ιστορικότητας και της παράδοσης χαρακτηρίζει τη δουλειά μου. Τα «Τσαρούχια» είναι ένα σχέδιο που πρωτοπαρουσίασα στη χειμερινή collection το 2014 και η «Φέρμελη» το γιλέκο του Εύζωνα, πρωτοσχεδιάστηκε για τη χειμερινή collection του 2017! Για τα 200 χρόνια, τα «Τσαρούχια» επανεκτυπώθηκαν -και σε φουλάρι και σε κορδέλα- σε περιορισμένο αριθμό τεμαχίων με πιο ζωηρά χρώματα, και προστέθηκε το “Celebrating 200 years”.

 

Tsarouhia scarf

 

Ας περάσουμε στο στυλιστικό κομμάτι. Πώς μπορούμε να φορέσουμε ένα φουλάρι από το πρωί ως το βράδυ, και γιατί είναι ένα αξεσουάρ που θα πρέπει να υπάρχει στην ντουλάπα κάθε γυναίκας;

Το φουλάρι είναι ένα αξεσουάρ, το οποίο μπορεί να φορεθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου!

Το ίδιο φουλάρι, ανάλογα με τον τρόπο που θα διπλωθεί, θα δεθεί και φορεθεί, μπορεί να δείχνει εντελώς διαφορετικό!
Οι περισσότερες κυρίες έχουν συνδυάσει το μεταξωτό φουλάρι με ένα αξεσουάρ δεμένο γύρω από το λαιμό, όμως μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε μπλούζα για το καλοκαίρι, σε ένα ανάλαφρο ζακετάκι, ακόμα και να «ντύσει» την τσάντα σας! Στην ιστοσελίδα μου, μπορείτε να δείτε πολλούς τρόπους step-by-step, για το πώς μπορείτε να φορέσετε ένα μεταξωτό φουλάρι! Δοκιμάστε το!

 

Blue Monkeys scarf

Mosaic scarf

 

Έχεις σχεδιάσει custom δημιουργίες για το Μουσείο της Ακρόπολης, το Κυπριακό Μουσείο της Λευκωσίας αλλά και το Βρετανικό Μουσείο. Τι έχουμε να περιμένουμε στη συνέχεια από εσένα;

Μία συνεργασία για ένα νέο προϊόν που έχω στο μυαλό μου εδώ και 2 χρόνια… Και το κρατώ για έκπληξη!

 

Ένας στόχος που θα ήθελες να πραγματοποιηθεί άμεσα;

Να ταξιδέψουν τα φουλάρια μου σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

 

 

BRIEF Q&A

Αγαπημένος designer & illustrator: Interior Designer: Kit Kemp & Illustrator: Quentin Blake

Eπόμενος προορισμός: Λισαβόνα! Την επισκέφτηκα σαν φοιτήτρια με το Πανεπιστήμιο από το Λονδίνο και «δεν έχω ξεχάσει» την ομορφιά της και τη φιλοξενία των ντόπιων!

Αγαπημένη μου προσωπική δημιουργία: Τα 4 κάδρα για τις βιτρίνες της Hermès στην Αθήνα, την άνοιξη του 2007.

Με ένα φουλάρι μπορείς: Να αλλάξεις την εμφάνισή σου!

Σε λίγα χρόνια από τώρα: Υγιής και ακόμα πιο δημιουργική!

 

Portrait by: Marwa Younes

Scarf photos by: Ioanna Roufopoulou

 

www.grecianchic.gr

Instagram: grecian_chic

 
 

 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath