Home / Good Life  / Art & Culture  / Η έκθεση που αφυπνίζει την περιβαλλοντική συνείδηση

Η έκθεση που αφυπνίζει την περιβαλλοντική συνείδηση

 

Αμφισβητεί την προσέγγισή μας στα περιβαλλοντικά ζητήματα, προτείνοντας ένα μέλλον χωρίς σύνορα και ορυκτά καύσιμα. 

 

Το Palazzo Strozzi της Φλωρεντίας παρουσιάζει μια μνημειώδης εγκατάσταση που δημιουργήθηκε  από τον Tomás Saraceno, ο οποίος ξεχωρίζει με την διεπιστημονική του προσέγγιση για την τέχνη. Ο Αργεντίνος καλλιτέχνης είναι γνωστός για τις εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας που αφορούν το περιβάλλον.

 

 

 

 

Η έκθεση με τίτλο «Aria» είναι επιμελημένη από τον Arturo Galansino, και είναι μια μοναδική εγκατάσταση από μεγάλες, αντανακλαστικές σφαίρες. Το γλυπτό βασίζεται στην έρευνα του Saraceno για τα ηλιακά μπαλόνια, τα οποία είναι ικανά να αιωρούνται μόνο με τη θερμότητα του ήλιου. Σκοπός του είναι να ενθαρρύνει τους επισκέπτες να ξανασκεφτούν τον τρόπο που ζούμε στον πλανήτη μας, με έναν ποιητικό τρόπο.

 

 

 

 

Η «Aria» είναι θερμοδυναμικός αστερισμός και δημιουργήθηκε ως μια μεταφορά της νέας εποχής αλληλεγγύης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος. Ο καλλιτέχνης ίδρυσε το Aerocene Foundation το 2015, ένα κοινοτικό πρόγραμμα για την καλλιτεχνική και επιστημονική εξερεύνηση περιβαλλοντικών θεμάτων.

 

 

 

 

 

 

Η έκθεση περιλαμβάνει και τις τριάντα κάρτες «αραχνομανίας» του saraceno που μετατρέπουν το palazzo σε αρένα πειραματισμού και σε φανταστικές εμπειρίες. Οι επισκέπτες καλούνται να ξανασκεφτούν τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι κατοικούν στον πλανήτη τώρα και στο μέλλον, δίνοντας σημασία στις ανθρωποκεντρικές ιδεολογίες. Συνδέει τον ιστό της αράχνης με το σύμπαν, ενώ αψηφά την κλίμακα με τα τεράστια γλυπτά.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 19 Ιουλίου 2020.

 

 

 

 

Ο Tomás Saraceno είναι ένας δημιουργός σύγχρονης τέχνης που γεννήθηκε το 1973 στο Tucumán της Αργεντινής. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο αλλά και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου μας, πάνω και πέρα από τον πλανήτη Γη. Τα έργα του απογειώνονται και εξερευνούν απίθανα ορατούς και αόρατους κόσμους ακροβατώντας στα όρια μεταξύ τέχνης, επιστήμης και αρχιτεκτονικής.

 
 

“In orbit” Ντίσελντορφ, 2013

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες:

 https://www.palazzostrozzi.org/archivio/mostre/tomas-saraceno-aria/

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein