Home / Good Life  / Art & Culture  / Η μεγαλύτερη έκθεση γλυπτών του Finotti στο Τελλόγλειο

Η μεγαλύτερη έκθεση γλυπτών του Finotti στο Τελλόγλειο

 

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020 στις 20:00 εγκαινιάζεται η έκθεση: “Fine Notte. Το τέλος της νύχτας” του Novello Finotti, ενός από τους μεγαλύτερους γλύπτες εν ζωή στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

 

 

 

 

Η έκθεση θα παρουσιάζει περίπου 70 έργα, τα περισσότερα σε μάρμαρο και μεγάλων διαστάσεων, 10 από αυτά ξεπερνούν τα 2,50 μέτρα.

 

 

 

 

O Finotti γεννήθηκε στη Verona το 1939, είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους γλύπτες με έργο αντίστοιχο της κατηγορίας ενός Giacometti, Miro ή Dali, μιας ομάδας καλλιτεχνών του 20ού αιώνα η οποία έχει επηρεάσει και θα επηρεάζει τη σύγχρονη γλυπτική ως έκφραση, τεχνική και τολμηρή διατύπωση. Το 1972 τον ανακαλύπτει ο Ιόλας και εκθέτει στη γκαλερί του στο Μιλάνο και στη Νέα Υόρκη παράλληλα και άλλες επιλογές του, ήταν ο Τάκις, Matta, De Chirico, Magritte κ.ά. Ο Finotti επηρεάστηκε από την αρχαία ελληνική γλυπτική, όταν ο Ιόλας τον έφερε στην Αθήνα και επισκέφτηκε την Ακρόπολη και τα μουσεία της. Έκτοτε το μάρμαρο κέρδισε την προτίμησή του ως υλικό. Ο Finotti έχει αναλάβει μεγάλες παραγγελίες έργων στην Ιταλία, στη Verona, Padova, ιδιαίτερα όταν ανέλαβε να εκτελέσει τον γλυπτό διάκοσμο για το επιτύμβιο του Πάπα Ιωάννη ΧΧΙΙΙ στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη (2001).

 

 

 

 

 

To 1976 συμμετείχε στην έκθεση “il Bronzetto Italiano” στη Ρώμη, η οποία ταξίδεψε στη Φινλανδία, Δανία και Νορβηγία. Έχει εκθέσει ατομικά αλλά και σε σημαντικές ομαδικές στη Biennale Βενετίας, Buenos Aires, Montevideo, Rio de Janeiro, San Paolo/Brasil, Osaka, Tokio, Hong Kong, Βερολίνο, Lugano, Νέα Υόρκη, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Λονδίνο κ.α.

 

Στο Τελλόγλειο τονίζεται, εκτός των άλλων, η σημασία της δεξιοτεχνικής τεχνικής του στο μάρμαρο, που σχετίζεται με τη μαθητεία του σε Ιταλούς παραδοσιακούς μαρμαρογλύπτες, ιδιαίτερα στην κατεργασία του μάρμαρου της Καράρας, αλλά και με την επίδραση της ελληνικής αρχαιότητας στο έργο του. Την έκθεση θα συνοδεύσει μεγάλος αριθμός παράλληλων εκδηλώσεων, καθώς και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν από την κυρία Λίνα Μενδώνη, Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού.

 

 

 

Διάρκεια έκθεσης : έως 14 Ιουνίου 2020

 

Περισσότερες πληροφορίες : https://www.teloglion.gr/el/%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CE%AF%CE%B4%CF%81%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CF%8E%CE%BD/%C2%ABfinotti-fine-notte-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CF%8D%CF%87%CF%84%CE%B1%CF%82%C2%BB

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein