Home / Good Life  / Art & Culture  / Μια εξαιρετική έκθεση για τα Ορυκτά, τον Άνθρωπο και την Τέχνη!

Μια εξαιρετική έκθεση για τα Ορυκτά, τον Άνθρωπο και την Τέχνη!

Μια μοναδική έκθεση που διοργανώνει το  Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), με τίτλο “ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ» και “ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ”. Παρουσιάζεται  στο νέο κτίριο του Μουσείου, στο λιμάνι (Προβλήτα Α΄), προκειμένου να προβληθεί στο ευρύ κοινό της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

 

 

 

Πρόκειται για μια έκθεση που περιλαμβάνει Πολιτιστικές, Εκπαιδευτικές και Εικαστικές προεκτάσεις. Τα ορυκτά αποτελούν μέρος της ζωής του ανθρώπου από αρχαιοτάτων χρόνων. Βρίσκονται παντού γύρω μας είτε στο φαγητό μας, στο σπίτι μας, στις μετακινήσεις μας είτε στην επικοινωνία και τα χρησιμοποιούμαι στη φυσική τους μορφή ή επεξεργασμένα. Σήμερα που ο πληθυσμός και οι ανάγκες έχουν αυξηθεί στη Γη, νέες χρήσεις  των ήδη ορυκτών ανακαλύπτονται και μπαίνουν στην υπηρεσία του ανθρώπου για καλύτερη ζωή.

 

 

 

 

Η έκθεση έχει σκοπό να φέρει τον άνθρωπο κοντά στη Πέτρινη φύση, να του αποκαλύψει την αστείρευτη πηγή πλούτου που κλείνει στα σπλάχνα της η μητέρα Γη και να του γνωρίσει τις άπειρες χρήσεις των ορυκτών που συμπορεύονται με τη ζωή του.

 

Η έκθεση “Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος» περιλαμβάνει δυο διακριτές βασικές ενότητες:

1. Οι χρήσεις των Ορυκτών στην καθημερινότητα και γενικότερα στη  ζωή του ανθρώπου.

2. Τα Ορυκτά στην Τέχνη, που αποτελούν για τον άνθρωπο πηγή έμπνευσης για καλλιτεχνικά δημιουργήματα, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα.

 

 

    

 

 

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν δίπλα στα φυσικά ακατέργαστα ορυκτά, τα παραγόμενα από αυτά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ενώ παράλληλα παίρνει πληροφορίες για τον γεωγραφικό εντοπισμό τους, καθώς και για άλλες πολλές χρήσεις, μέσα από οθόνες που συνοδεύουν κάθε προθήκη.

 

 

 

Η έκθεση παρουσιάζει διαδραστικό σταθμό που αφορά «Τα Ορυκτά στο Ανθρώπινο Σώμα», καθώς τα ορυκτά συνεισφέρουν εν πολλοίς στην υγεία του ανθρώπου και στην ανάπτυξη των φυτών και ζώων. Τέλος πραγματοποιείται και προβολή βιντεοταινίας που δείχνει την εξέλιξη της αξιοποίησης των ορυκτών πρώτων υλών από αρχαιοτάτων ετών μέχρι σήμερα.

 

 

 

 

Διάρκεια έκθεσης: 31 Μαΐου 2020

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή: 9.30-14.30 (επισκέψεις σχολείων), 17.00-20.00

Σάββατο & Κυριακή: 12.00 – 15.00

Είσοδος δωρεάν

 

 

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein