Home / Good Life  / Ηνωμένο Βασίλειο: Πώς μπορούμε να μεταβούμε για εργασία;

Ηνωμένο Βασίλειο: Πώς μπορούμε να μεταβούμε για εργασία;

work_uk

Σύμφωνα με την νέα τάξη πραγμάτων, όποιος επιθυμεί να εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και δε διέμενε εκεί πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2020, μπορεί να κάνει αίτηση για Skilled Worker visa.

 

Ωστόσο, προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την τελευταία θα πρέπει:

♦ Να έχει προσφορά εργασίας από εργοδότη στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών (Home Office). Οι εγκεκριμένοι εργοδότες είναι επίσης γνωστοί ως «χορηγοί» (sponsors), επειδή παρέχουν την χορηγία στον ενδιαφερόμενο να έρθει και να εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν ο μελλοντικός εργοδότης είναι διατεθειμένος να παρέχει χορηγία (sponsorship), αλλά δεν είναι εγκεκριμένος από το Υπουργείο Εσωτερικών, τότε μπορεί να κάνει αίτηση για έγκριση, εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις.

♦ Να έχει ένα «πιστοποιητικό χορηγίας» (Certificate of Sponsorship) από τον εργοδότη με πληροφορίες σχετικά με την θέση που του προσφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

♦ Το επάγγελμα του να περιλαμβάνεται στη λίστα των εγκεκριμένων επαγγελμάτων

Να αποδεικνύεται ότι θα λαμβάνει ένα συγκεκριμένο μισθό, το μέγεθος του οποίου διαφέρει ανάλογα με το εκάστοτε επάγγελμα.

♦ Να αποδείξει την κατάρτιση του στην Αγγλική γλώσσα στο επίπεδο Β1 στην κλίμακα του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις γλώσσες.

Να τεκμηριώσει την οικονομική του δυνατότητα να στηρίξει τον εαυτό του ή ο επικείμενος εργοδότης να πιστοποιήσει την οικονομική συντήρηση αντ’ αυτού.

 

Στην αίτηση για Skilled Worker visa μπορεί κανείς να συμπεριλάβει και συντρόφους και παιδιά.

 

Τα παραπάνω κριτήρια διαφοροποιούνται ανάλογα με την προσωπική κατάσταση.

 

Τέλος, μετά από πέντε χρόνια διαμονής και εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο με Skilled Worker visa, μπορεί κανείς να υποβάλει αίτηση για άδεια παραμονής αορίστου χρόνου (Indefinite Leave to Remain) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Να σημειωθεί ότι οι κανόνες και οι νόμοι αλλάζουν συχνά και θα ήταν καλό να ελεγχθούν τα κριτήρια στο www.gov.uk/skilled-worker-visa/, είτε να υπάρξει συμβουλή από δικηγόρο που ασχολείται με το μεταναστευτικό δίκαιο, πριν την υποβολή αίτησης για Skilled Worker visa.

 

* Εξαιρούνται τα επαγγέλματα στον τομέα της υγείας ή της κοινωνικής μέριμνας ενηλίκων, όπου μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για Health and Care Worker visa εφόσον πληρείτε τις προϋποθέσεις.

 

⇒ Αυτό το άρθρο και τα άρθρα που θα ακολουθήσουν δεν αποτελούν νομικές συμβουλές, καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

 

Δείτε επίσης: Πώς μπορούμε να επισκεφθούμε το Ηνωμένο Βασίλειο πλέον;

[email protected]

H Μαριάννα Μακρυγιαννάκη εργάζεται ως Associate στην δικηγορική εταιρεία QC Immigration στο Λονδίνο. Σπούδασε Νομική στο University of Sussex και αποφοίτησε από το Queen Mary University of London από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Νομικής Σχολής με εξειδίκευση στο Μεταναστευτικό Δίκαιο.