Home / Good Life  / Ηνωμένο Βασίλειο: Πώς μπορούμε να μεταβούμε για εργασία στον τομέα της υγείας ή της κοινωνικής μέριμνας ενηλίκων;

Ηνωμένο Βασίλειο: Πώς μπορούμε να μεταβούμε για εργασία στον τομέα της υγείας ή της κοινωνικής μέριμνας ενηλίκων;

Στο προηγούμενο άρθρο εκτέθηκαν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν σήμερα αναφορικά με τη μετάβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο για εργασία. Στο σημερινό άρθρο θα εκτεθούν οι κανόνες που ισχύουν αναφορικά με τη μετάβαση για εργασία στον τομέα της υγείας και κοινωνικής μέριμνας (social care) ενηλίκων.

 

Όποιος επιθυμεί να εργαστεί σε αυτούς τους κλάδους, ενώ δε διέμενε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2020, έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτηση για Health and Care Worker visa.

 

Προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την τελευταία θα πρέπει:

 

♦ Να είναι πιστοποιημένος/η ιατρός, νοσοκόμος/α ή επαγγελματίας στον τομέα της υγείας ή της κοινωνικής μέριμνας ενηλίκων.

♦ Να έχει προσφορά εργασίας από εργοδότη στον τομέα της υγείας ή της κοινωνικής μέριμνας στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών (Home Office). Οι εγκεκριμένοι εργοδότες είναι επίσης γνωστοί ως «χορηγοί» (sponsors), επειδή παρέχουν την χορηγία στον ενδιαφερόμενο να έρθει και να εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

♦ Να έχει ένα «πιστοποιητικό χορηγίας» (Certificate of Sponsorship) από τον εργοδότη με πληροφορίες σχετικά με το ρόλο που του προσφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

♦ Να έχει προσφορά εργασίας για εγκεκριμένο επάγγελμα στον τομέα της υγείας ή της κοινωνικής μέριμνας.

♦ Να αποδεικνύεται ότι θα λαμβάνει ένα συγκεκριμένο μισθό, το μέγεθος του οποίου διαφέρει ανάλογα με το εκάστοτε επάγγελμα.

♦ Να αποδείξει την κατάρτιση του στην Αγγλική γλώσσα στο επίπεδο Β1 στην κλίμακα του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις γλώσσες.

♦ Να τεκμηριώσει την οικονομική του δυνατότητα να στηρίξει τον εαυτό του ή ο επικείμενος εργοδότης να πιστοποιήσει την οικονομική συντήρηση αντ’αυτού.

 

Στην αίτηση για Health and Care Worker visa μπορεί κανείς να συμπεριλάβει και συντρόφους και παιδιά. Τα παραπάνω κριτήρια διαφοροποιούνται ανάλογα με την προσωπική κατάσταση.

 

Τέλος, μετά από πέντε χρόνια διαμονής και εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο με Health and Care Worker visa, μπορεί κανείς να υποβάλει αίτηση για άδεια παραμονής αορίστου χρόνου (Indefinite Leave to Remain) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Να σημειωθεί ότι οι κανόνες και οι νόμοι αλλάζουν συχνά και θα ήταν καλό να ελεγχθούν τα κριτήρια στο www.gov.uk/health-care-worker-visa, είτε να υπάρξει συμβουλή από δικηγόρο που ασχολείται με το μεταναστευτικό δίκαιο, πριν την υποβολή αίτησης για Health and Care Worker visa.

 

⇒ Aυτό το άρθρο και τα άρθρα που θα ακολουθήσουν δεν αποτελούν νομικές συμβουλές, καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

 

[email protected]

H Μαριάννα Μακρυγιαννάκη εργάζεται ως Associate στην δικηγορική εταιρεία QC Immigration στο Λονδίνο. Σπούδασε Νομική στο University of Sussex και αποφοίτησε από το Queen Mary University of London από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Νομικής Σχολής με εξειδίκευση στο Μεταναστευτικό Δίκαιο.