Home / Wellness  / Mind  / Επιχείρηση “decluttering”: Πώς η σωστή οργάνωση των χώρων μας επιδρά στην ψυχολογία μας;

Επιχείρηση “decluttering”: Πώς η σωστή οργάνωση των χώρων μας επιδρά στην ψυχολογία μας;

Η τάξη στον χώρο μας ισούται με την τάξη στο μυαλό μας.

Η άνοιξη έφτασε και, ως είθισται, ξεκινάει η επιχείρηση “ξεκαθάρισμα” στους χώρους του σπιτιού μας, με τα ανοιξιάτικα ρούχα να παίρνουν τη θέση των χειμερινών στην ντουλάπα μας. Φυσικά, εκτός από το ξεκαθάρισμα των ρούχων, οι περισσότεροι από εμάς επιθυμούμε να βάλουμε μια γενικότερη τάξη, αφού, ειδικά φέτος με την παρατεταμένη παραμονή μας στο σπίτι, αντιληφθήκαμε πόσο σημαντικό είναι να νιώθεις ήρεμος μέσα στον χώρο που κατοικείς.

 

Ένα συμμαζεμένο σπίτι δεν είναι η μοναδική απόρροια ενός καλού ξεκαθαρίσματος και, ίσως, όχι η σημαντικότερη, σε αντίθεση με ένα “συμμαζεμένο” μυαλό και ως εκ τούτου, μια ήρεμη ψυχολογία.

 

Η πανδημία μας έφερε αντιμέτωπους με μια βαθύτερη ανάγκη για ψυχική ηρεμία, αφού -ας μη γελιόμαστε- όλα όσα περάσαμε και εξακολουθούμε να περνάμε, είναι πρωτοφανή και σίγουρα όχι εύκολα διαχειρήσιμα.

 

Για πολλούς το σπίτι έγινε ταυτόχρονα ο χώρος εργασίας τους, κάτι που από μόνο του επιβάλλει νέους κανόνες τάξης.  “Οι γραμμές ανάμεσα στον χώρο δουλειάς και διαβίωσης έγιναν πολύ θολές. Το πώς συνδυάζεις δύο διαφορετικούς χώρους σε έναν, θυμίζει λίγο το παιχνίδι Tetris. Το ξεκαθάρισμα είναι η λεωφόρος που οδηγει στην ισορροπία”, λέει η Carolyn Rodriguez, καθηγήτρια ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Stanford.

 

 

Στην πραγματικότητα, η ακαταστασία και η ψυχολογία είναι άμεσα συνδεδεμένα. “Όσο μεγαλύτερη ακαταστασία επικρατεί στον χώρο μας, τόσο μικρότερη ικανοποίηση έχουμε στην καθημερινότητά μας. Όταν όλα είναι οργανωμένα έρχεται μαζί με την τάξη ένα έντονο αίσθημα ικανοποίησης. Νιώθουμε σαν να φεύγει ένα βάρος από τους ώμους μας “, λέει ο  Joseph R. Ferrari, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο DePaul.  

 

Ας το σκεφτούμε πρακτικά. Πόσο εύκολα μπορείς να βρεις το ιδανικό ρούχο ανάμεσα σε μία στοίβα, μέσα στην οποία όλα τα ρούχα μοίάζουν ίδια; Πόσες φορές ανακαλύψαμε σε μία γενική καθαριότητα εκείνον τον λογαριασμό που είχαμε χάσει; Πόσο πιο απολαυστικό γίνεται το μαγείρεμα, όταν όλα τα μπαχαρικά είναι σε τάξη μέσα στο ντουλάπι μας; 

 

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΥΜΜΑΖΕΜΑ!

 

Σύμφωνα με έρευνες και δημοσκοπήσεις, 1 στους 5 ανθρώπους βρίσκει πολύ δύσκολο το να αποχωριστεί πράγματα, κάτι που έχει φυσικά πολλές ψυχολογικές προεκτάσεις, αλλά και “ρίζες” στο φαινόμενο του σύγχρονου υπερκαταναλωτισμού. 

 

  • Ας θέσουμε στην αρχή μικρούς στόχους, αφιερώνοντας 15 -20 λεπτά τη μέρα στο συμμάζεμα. Ένα μυστικό είναι το να επιλέξουμε μια αγαπημένη μας γωνιά μέσα στο σπίτι, που όταν τη βλέπουμε συμμαζεμένη και καθαρή, μας κάνει να νιώθουμε καλά. Ξεκινάμε από ένα κάθε φορά δωμάτιο και μία κατηγορία (ρούχα, βιβλία, κουζινικά). Οι ειδικοί συνιστούν να ξεχωρίζουμε πρώτα τα ογκώδη αντικείμενα, ώστε η διαφορά να γίνεται γρήγορα αισθητή και, επομένως, να νιώθουμε ότι η σκληρή δουλειά μας έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 

 

  • Πρέπει να αδειάζουμε πλήρως τα συρτάρια μας κάθε 4 μήνες, διαπιστώνοντας τι είναι αυτό που χρησιμοποιήσαμε όλο αυτό το διάστημα και τι όχι. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να εξετάσουμε τις ημερομηνίες λήξης κάποιων καλλυντικών, αφού τα περισσότερα από αυτά έχουν διάρκεια ζωής ενός έτους. Όταν γνωρίζουμε πόσο καιρό μπορούμε να κρατήσουμε κάτι, είναι πιο πιθανό να το χρησιμοποιήσουμε πριν λήξει.

 

  • Σημαντικό είναι να διαχωρίσουμε τα αντικείμενα σε τομείς. Να ξεχωρίσουμε τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα και να τα συγκεντρώσουμε ανάλογα με το είδος τους (ρουζ, κραγιόν κλπ). Μια καλή επένδυση είναι οι διάφανες θήκες με πολλά χωρίσματα, αλλά και τα ψάθινα καλάθια.

 

  • Το να θέτουμε όρια είναι το Α και το Ω, ακόμα και σε ό,τι αφορά το κομμάτι της τάξης. Πριν, λοιπόν, καταλήξουν στη βαλίτσα μας τα δωρεάν σαμπουάν και αφρόλουτρα του ξενοδοχείου στο οποίο μείναμε, ας σκεφτούμε καλά αν και πότε θα τα χρησιμοποιήσουμε. Τόσο απλό αλλά… θαυματουργό!

 

  • Τέλος, είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία μας να νιώθουμε ότι προσφέρουμε. Μπορούμε να συγκεντρώσουμε αντικείμενα, βιβλία και ρούχα που δε μας είναι πλέον απαραίτητα, τα οποία, όμως, για κάποιον συνάνθρωπό μας μπορεί να είναι. Ακόμα και η πιο μικρή πράξη καλοσύνης, μπορεί να είναι ένα βήμα προς έναν καλύτερο κόσμο. Και αυτό το συναίσθημα,  σίγουρα είναι κάτι που μπορεί να βάλει την ψυχή μας σε τάξη!

 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath