Home / Good Life  / Εξερευνώντας την Κρήτη. Οι ομορφιές των νομών Λασιθίου και Ρεθύμνης

Εξερευνώντας την Κρήτη. Οι ομορφιές των νομών Λασιθίου και Ρεθύμνης

H Kρήτη είναι το νησί όπου οι μύθοι ζωντανεύουν, η παράδοση και η κουλτούρα πηγαίνουν χέρι – χέρι, η γη στολίζεται με φυσικές ομορφιές και τα θαύματα των περασμένων αιώνων, ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια σου…

 

 

 

  • Εξερευνώντας τις κρυμμένες ομορφιές του νομού Λασιθίου.

 

Το όρος Δίκτη αποτελεί τον κυριότερο ορεινό όγκο του νομού Λασιθίου, στη σκιά του οποίου κρύβεται ένας ολόκληρος φυσικός θησαυρός. Ο νομός Λασιθίου αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο με παγκοσμίως φημισμένα θέρετρα όπως ο Άγιος Νικόλαος, η Ελούντα, η Σητεία και η Ιεράπετρα. Ο Άγιος Νικόλαος, η πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου, κτισμένος στη δυτική πλευρά του κόλπου του Μιραμπέλο, διακρίνεται για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του.

 

 

 

 

Επιβάλλεται μια βόλτα στο εντυπωσιακό του λιμάνι, στη γραφική λίμνη Βουλισμένη και μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Ζάκρου, το 4ο σε μέγεθος μινωικό ανάκτορο, και κολυμπήστε στα καταγάλανα νερά της εξωτικής παραλίας του Βάι, χαλαρώνοντας κάτω από τους εντυπωσιακούς φοίνικες. Περιηγηθείτε στην Κριτσά, ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Κρήτης, κτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού Κάστελλος σε υψόμετρο 365μ.

 

 

 

Η μονή Παναγίας Κεράς Καρδιώτισσας, είναι ένα μοναστήρι καλλιτεχνικής και ιστορικής σημασίας, στην κατάφυτη κοιλάδα του οροπεδίου του Λασιθίου. Επισκεφθείτε τη Λατώ, μια από τις σημαντικότερες δωρικές πόλεις – κράτη της Κρήτης, ενώ μέσω της Κριτσάς, βρεθείτε στο οροπέδιο Καθαρό, περπατήστε ανάμεσα στις ξερολιθιές, τις μηλιές και τους πρίνους. Το Καρφί και η Γουρνιά, αποτελούν δύο ακόμα σημαντικούς μινωικούς οικισμούς που αξίζει να επισκεφθείτε.

 

 

Το Δικταίο Άντρο, ένα σπήλαιο πλούσιο σε σταλαγμίτες και σταλακτίτες, που διεκδικεί τη γέννηση του Δία, βρίσκεται στο οροπέδιο Λασιθίου και περιμένει να ανακαλύψετε την ξεχωριστή ομορφιά του. Στο δρόμο προς Άγιο Νικόλαο, 34 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου, θα ανακαλύψετε τα Μάλια, μια ασυνήθιστη μικρή πόλη. Η Μονή Αρετίου και η αρχαία Δρήρος θα σας εντυπωσιάσουν, το ίδιο και οι διάσημες παραλίες Αγία Φωτιά, Μακρύς Γιαλός και Μόχλος.

 

 

 

Περιπλανώμενοι στα μονοπάτια που περικλείονται από πέτρινα τείχη, θα ανακαλύψετε πολλά γραφικά χωριά όπως η Φουρνή και το Καρύδι. Από τη γραφική παραλία της Πλάκας, σε μικρή απόσταση από τον Άγιο Νικόλαο και την Ελούντα, μπορείτε να αναχωρήσετε για τη χερσόνησο της Σπιναλόγκα, το κάποτε ενετικό φρούριο και λεπροκομείο. Φυσικά, μην παραλείψετε το κοσμοπολίτικο θέρετρο της Ελούντας με τις μαγικές παραλίες, και να περάσετε με το ferry από το Μακρύ Γιαλό στο παραδεισένιο Κουφονήσι.

 

 

 

 

  • Ταξιδεύοντας στον νομό Ρεθύμνης.

 

Στο Ρέθυμνο όλα φωνάζουν ιστορία. Η παλιά πόλη, περιτριγυρισμένη από τη βενετσιάνικη Φορτέτζα (Fortezza) το εντυπωσιακό φρουριακό συγκρότημα του 16ου αι., το βενετσιάνικο λιμάνι και ο Φάρος, η κρήνη Ριμόντη, τα Τζαμιά, το οθωμανικό Λουτρό και τα γραφικά σοκάκια, θα σας ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο.

 

 

Επισκεφθείτε την αρχαία πόλη Ελεύθερνα, οχυρωμένη στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη και τη μονή Αρκαδίου, γνωστή για τη σημαντική συμβολή της στην επανάσταση του 1866. Το σπήλαιο των Ζωνιανών θα σας εντυπωσιάσει με τον σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμό του, ενώ τα περίφημα Ανώγεια, το ιστορικό χωριό του Ψηλορείτη, θα σας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην κρητική παράδοση.

 

 

 

Το Κουρταλιώτικο φαράγγι σας χαρίζει την άγρια ομορφιά του και δυτικά των εκβολών του Κουρταλιώτη ποταμού, η Μονή Πρεβέλη, το κάποτε καταφύγιο των κυνηγημένων και κέντρο ανεφοδιασμού των επαναστατών κατά τη διάρκεια των απελευθερωτικών αγώνων, πρωταγωνιστεί μέσα σ’ ένα άγριο και πολύ ενδιαφέρον σκηνικό.

 

 

 

Η λίμνη Κουρνά, μια από τις δύο λίμνες που υπάρχουν στην Κρήτη, ενδείκνυται για κολύμπι ενώ το Φόδελε, η ιδιαίτερη πατρίδα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, απλώνεται στη μέση μιας εύφορης κοιλάδας. Εδώ, βρίσκεται το σπίτι όπου μεγάλωσε ο μεγάλος ζωγράφος κι ένα μουσείο αφιερωμένο στα έργα του. Στα νότια του νομού Ρεθύμνης, το φοινικόδασος του Πρέβελη, ένας επίγειος παράδεισος, σας καλεί να τον ανακαλύψετε.

 

 

 

Οι Αμμόλοφοι του Αγίου Παύλου, μια από τις ομορφότερες παραλίες της Κρήτης, αποτελούν ένα τοπίο ιδιαίτερης ομορφιάς. Τέλος, μην παραλείψετε τις παραλίες της Αγίας Γαλήνης και της Τριόπετρας, καθώς και τα Σχοινάρια.

 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath