Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Είναι η ωμοφαγία το νέο διατροφικό trend για το 2021;

Είναι η ωμοφαγία το νέο διατροφικό trend για το 2021;

Η κατανάλωση κυρίως άψητων τροφίμων είναι μια διατροφική “τάση” που πηγαίνει πίσω εκατοντάδες χρόνια, αλλά τι πραγματικά ξέρουμε για αυτήν; Είναι δυνατόν να την ακολουθήσουμε στην καθημερινότητα μας;

 

Τι είναι η ωμοφαγία;

Η ωμοφαγική διατροφή είναι βασισμένη στην κατανάλωση μη επεξεργασμένων και άψητων φυτικών τροφών, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, σπόρους, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, φασόλια, και αποξηραμένα φρούτα. Η θέρμανση των τροφίμων άνω των 47 βαθμών Κελσίου πιστεύεται ότι καταστρέφει τα ένζυμα των τροφίμων που μπορούν να βοηθήσουν την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Το μαγείρεμα θεωρείται επίσης ότι μειώνει τη θρεπτική αξία των τροφίμων.

 

 

Ποια είναι τα οφέλη της ωμοφαγικής διατροφής;
  • Αυξημένη ενέργεια
  • Βελτιωμένη εμφάνιση του δέρματος
  • Καλύτερη πέψη
  • Απώλεια βάρους
  • Μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων

 

Η ωμοφαγία περιέχει λιγότερα trans και κορεσμένα λιπαρά από την τυπική Δυτική διατροφή. Έχει επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο, φολικό οξύ και φυτικές ίνες. Αυτές οι ιδιότητες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο ασθενειών όπως καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η ωμοφαγία μείωσε τις συγκεντρώσεις των τριγλυκεριδίων και της ολικής χοληστερόλης.

 
Σε ποιές περιπτώσεις αντενδείκνυται η ωμοφαγία;

Η ωμοφαγία μπορεί να μην είναι κατάλληλη για ορισμένα άτομα, όπως:

  • Παιδιά
  • Έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες
  • Άτομα με αναιμία
  • Άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για οστεοπόρωση

Πιο συγκεκριμένα, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον διαπίστωσε ότι τα άτομα που ακολουθούν μια διατροφή ακατέργαστων τροφίμων είχαν χαμηλότερη οστική μάζα.

 

 

Βοηθάει στην απώλεια βάρους η ωμοφαγία;

Η κατανάλωση ωμών τροφών μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, για τον απλό λόγο ότι τα ωμά τρόφιμα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Η ακατέργαστη διατροφή είναι πλούσια σε φυτοχημικά προϊόντα, που προάγουν την υγεία, και έχει λίγα κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης.

 

Τελικά, για να ακολουθήσεις σωστά μια ωμοφαγική διατροφή απαιτείται σίγουρα χρόνος, ενέργεια και πολλή πολλή πολλή διάθεση! Πολλά τρόφιμα θα πρέπει να παρασκευαστούν από το μηδέν, ενώ κάποια άλλα είναι πιο “δυσεύρετα”, καθώς δεν πωλούνται στα σούπερ μάρκετ! Να θυμάσαι πως η ισορροπία, ακόμη και μέσω την ωμοφαγίας, είναι το κλειδί μιας πλήρους και υγειούς διατροφής.

 

Το άρθρο “Είναι η ωμοφαγία το νέο διατροφικό trend για το 2021;” συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε το Restart Diet σε InstagramFacebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας!

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος