Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Διατροφή: 10 do’s και dont’s (Mέρος 2ο)

Διατροφή: 10 do’s και dont’s (Mέρος 2ο)

cozy vibe nutrition tips

Τα διατροφικά μυστικά συνεχίζονται για μια όμορφη σιλουέτα μα πάνω απ’ όλα έναν ισορροπημένο και υγιή οργανισμό.

 

Do: Καταναλώστε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα μια μικρή χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς, καθώς  αποτελούν πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, υδατανθράκων, φυλλικού οξέος, βιταμινών Α και Ε, χαλκού, σεληνίου, ω3 λιπαρών οξέων και φυτικών ινών.

Don’t: Αποφύγετε τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς, καθώς μπορούν να αυξήσουν το βάρος σας. Η θερμιδική αξία των ξηρών καρπών ανέρχεται περίπου στις 600 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, και άρα θα πρέπει να καταναλώνονται σε συγκεκριμένες ποσότητες.

 

Do: Μην ξεχνάτε ποτέ το πρωινό, το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, καθώς σας προσφέρει την ενέργεια που χρειάζεστε. Προτιμήστε γάλα χαμηλών λιπαρών με βρώμη ή άλλα δημητριακά, πλούσια σε φυτικές ίνες.

Don’t: Αποβάλλετε από το πρωινό σας τροφές με πολλά λιπαρά καθώς και πλούσια σε γλουτένη όπως πίτες, σάντουιτς κλπ. Το σίγουρο είναι ότι γεμίζουν τον οργανισμό σας με “άδειες” θερμίδες, χωρίς να του προσφέρουν θρεπτικά συστατικά.

 

Do: Αν επιθυμήσετε να φάτε κάτι γλυκό, προτιμήστε μια μπάρα δημητριακών ή ένα μικρό κομμάτι μαύρη σοκολάτα πλούσια σε πολυφαινόλες ή αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι κατεχίνες, καθώς και διατροφικές ίνες, στοιχεία πολύ σημαντικά για τον οργανισμό μας.

Don’t: Αφαιρέστε από τη διατροφή σας γλυκά που περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη και κακά λιπαρά. Απόφυγε τα παγωτά που συνήθως περιέχουν πολλά πρόσθετα γλυκαντικά.

 

Do: Καταναλώστε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα, καθώς ο οργανισμός έχει ανάγκη από ενυδάτωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το νερό επιταχύνει τη διαδικασία καύσης του λίπους, “λιπαίνει” τις αρθρώσεις όταν αθλούμαστε και απομακρύνει τις βλαβερές τοξίνες από το σώμα μας.

Don’t: Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και αναψυκτικών. Tο αλκοόλ απορροφάται πιο γρήγορα από τον οργανισμό, επιταχύνει την πέψη και δημιουργεί γρηγορότερα το αίσθημα της πείνας, οδηγώντας ορισμένες φορές σε μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού.

 

Do: Αν υπάρχει ανάγκη να φάτε έξω φροντίστε τουλάχιστον να αποφύγετε το πολύ ψωμί και τα γλυκά. Επιλέξτε κάποια σαλάτα, ένα ζελέ light, σορμπέ κλπ.

Don’t: Τα κορεσμένα λίπη που περιέχουν τα περισσότερα junk foods καταστρέφουν τον μεταβολισμό και προσθέτουν πολλές θερμίδες, οι οποίες δύσκολα χάνονται. Burgers, πατάτες και άλλα τηγανιτά εδέσματα, όσο νόστιμα είναι, άλλο τόσο κακό κάνουν κακό στη χοληστερίνη μας.

 

Do: Οι περισσότεροι θεωρούν λανθασμένα πως τα snacks δεν πρέπει να αποτελούν κομμάτι της διατροφής μας. Αντίθετα, μπορούν όχι μόνο να συμβάλλουν στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος, αλλά και να ενισχύσουν τον οργανισμό μας, καταπραΰνοντας τα νεύρα και εφοδιάζοντάς μας με ενέργεια, την οπόια έχουμε ανάγκη κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης ημέρας. Προτιμήστε ένα παστέλι, μια μπάρα δημητριακών ή ένα γιαούρτι με μέλι, και γεμίστε ενέργεια!

Don’t: Πείτε όχι σε παγωτά, κρουασάν και συσκευασμένους χυμούς.

 

Do: Η πείνα μας προκαλεί εκνευρισμό και μας κάνει ευέξαπτους. Όταν νιώσετε ότι ο οργανισμός σας έχει ανάγκη από τροφή, σκεφτείτε πως σαν μια “μηχανή” χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει. Κάθε 4 ώρες ο εγκέφαλος εξαντλεί όλα τα διαθέσιμα αποθέματα γλυκόζης, οπότε καλό θα ήταν να τον “ακούσετε” και να τσιμπήσετε κάτι ελαφρύ.

Don’t: Αποφύγετε τις εξάρσεις πείνας, καθώς το πιθανότερο είναι στο τέλος της ημέρας να καταλήξετε σε “εύκολες” τροφές με πολλές θερμίδες.

 

Do: Η νηστεία έχει πολλά θετικά για τον οργανισμό μας, καθώς ενισχύει τους μηχανισμούς φυσικής αποτοξίνωσης και την αποβολή των τοξινών. Επιπλέον, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και φρούτα ευνοούν τη λειτουργία του εντέρου.

Don’t: Δυστυχώς, η πλειονότητα όσων νηστεύουν, καταφεύγουν σε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως το ψωμί και τα μακαρόνια. Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια και λαδερά προκαλούν ευκολότερο κορεσμό.

 

Do: Το βραδινό είναι μέρος της καθημερινής μας διατροφής. Πολλοί στο άκουσμά του αγχώνονται, καθώς θεωρούν πως οι θερμίδες που αυτό προσφέρει δε βοηθούν στη διατήρηση μιας καλής σιλουέτας. Καταναλώστε μια σαλάτα συνοδευμένη από πρωτεΐνη (αυγό, κοτόπουλο ή ψάρι) για το τελευταίο γεύμα σας, επιλογές με υψηλή θρεπτική αξία.

Don’t: Αποφύγετε το junk food αργά το βράδυ και φροντίστε το τελευταίο γεύμα σας να απέχει τουλάχιστον 3 ώρες από τον βραδινό ύπνο.

 

Do: Καλό θα ήταν όλα τα γεύματά σας να πραγματοποιούνται στο τραπέζι, έτσι ώστε να τα απολαμβάνετε περισσότερα, δίνοντας προσοχή στο τι τρώτε. Καθένα από αυτά θα πρέπει ιδανικά να διαρκεί 20-30΄, αφού σημαντικό είναι να μασάμε καλά την τροφή μας  και να μην τρώμε με άγχος.

Don’t: Μην τρώτε μπροστά στην τηλεόραση και τον υπολογιστή. Έχει αποδειχθεί πως όταν όλες μας οι αισθήσεις είναι απασχολημένες, χρησιμοποιούμε λιγότερο τη γεύση και έτσι τρώμε τελικά περισσότερο.


[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath