Home / Famous Talks  / Δημήτρης Δημόπουλος: “Τα μόνα όρια στη σάτιρα είναι αυτά που θέτει ο δημιουργός”

Δημήτρης Δημόπουλος: “Τα μόνα όρια στη σάτιρα είναι αυτά που θέτει ο δημιουργός”

Δημήτρης Δημόπουλος: "Τα μόνα όρια στη σάτιρα είναι αυτά που θέτει ο δημιουργός"
O Δημήτρης Δημόπουλος για την σάτιρα και όχι μόνο.

O Δημήτρης Δημόπουλος, ο ευφυής και ταλαντούχος σταντ-απ κωμικός, μας μιλά για τον νέο του σταντ απ μονόλογο “Καφρόκρεμα”, απαντά στο πολυσυζητημένο πλέον ερώτημα για το αν η σάτιρα έχει όρια και μας μιλά ακόμη για τα επόμενα σχέδιά του, καθώς εκτός από επιτυχημένος κωμικός είναι μεταξύ άλλων και μεταφραστής…  

 
H νέα σας stand up παράσταση ονομάζεται “Καφρόκρεμα”, “μια παράσταση που κινείται με την ίδια ευκολία από την καφρίλα των πιο κρυφών σκέψεων όλων μας, ως την αφρόκρεμα των πιο ευγενών προθέσεών μας”. Όπως καταλαβαίνουμε είναι ένας συνδυασμός λεπτού και πιο “κάφρικου” χιούμορ. Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση. Γιατί επιλέξατε κάτι τέτοιο; Έχετε ξεφύγει ποτέ με αστεία πιο τολμηρά; Και τι γίνεται όταν το κοινό δεν ανταποκρίνεται;

 

Η «Καφρόκρεμα» ξεκίνησε ως τίτλος το 2012, όταν αποφάσιζα τι θα έκανα μετά τον δεύτερο σταντ-απ μονόλογό μου και πού ήθελα να κινηθώ. Ο τίτλος αποδίδει λεκτικά το ύφος που ήθελα να έχει η παράσταση, να είναι και του ύψους και του βάθους, και καφρίλα και αφρόκρεμα. Είναι κάτι πολύ χαρακτηριστικό του πώς είμαι και στην πραγματική μου ζωή. Μου αρέσει να ξεφεύγω και να δοκιμάζω τα όρια της σχέσης που έχουμε εγώ και το κοινό, κάθε βράδυ. Είναι κάτι που μας κρατάει σε εγρήγορση και μας εξελίσσει αμφότερους. Τώρα, αν το κοινό δεν ανταποκρίνεται, αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και μπορεί να συμβεί κάτω από διάφορες συνθήκες. Είναι όμως αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς και ανάλογα ανταποκρίνομαι και εγώ. Αν, ας πούμε, κάποιο καινούργιο αστείο δεν περνάει, το επεξεργάζομαι μέχρι να ανακαλύψω τι φταίει. Αν κάποιο δοκιμασμένο αστείο δεν περνάει, δεν ήταν η βραδιά του και προχωράμε!

 

 
Δημήτρης Δημόπουλος: "Τα μόνα όρια στη σάτιρα είναι αυτά που θέτει ο δημιουργός"
 
 
Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το stand up comedy; Πότε και πώς ανακαλύψατε το ταλέντο σας;

Δεν το αποφάσισα ακριβώς, αυτό πού ήξερα ήταν πως υπήρχε η ανάγκη «να βγω στη σκηνή και να τα πω» και το 1996 εμφανίστηκα στην ακρόαση που γινόταν για τις Νύχτες Κωμωδίας, που τότε θα μετακόμιζαν σε μόνιμη στέγη στα Εξάρχεια, το πρώτο κόμεντι-κλαμπ στην Ελλάδα, και με πήραν! Είναι αστείο, γιατί εκείνη τη χρονιά έπαιξα μόλις τρεις φορές, όμως πήγαινα συχνά και έβλεπα και μάθαινα από τους παλιότερους.

 
Γράφετε μόνος σας τα κείμενα των παραστάσεων. Τι είναι αυτό που σας εμπνέει και τι σας αρέσει περισσότερο να διακωμωδείτε; Αντλείτε έμπνευση από την καθημερινότητα, την παρατήρηση ή απλά έχετε μία ιδέα που μεταμορφώνεται σε κείμενο;

Συνήθως ξεκινώ από κάτι για το οποίο θέλω να μιλήσω, μπορεί να είναι κάτι πολύ αφηρημένο, όπως, για να φέρω ένα παράδειγμα από την Καφρόκρεμα, η γνώμη μου για τον κλάδο της διαφήμισης. Αυτό στη συνέχεια εμπλουτίζεται με ιστορίες και αστεία που ίσως και να μου έχουν συμβεί, σίγουρα όμως επεξεργασμένα ώστε να εξυπηρετήσουν την κωμωδία μου. Σπανίως πια μου συμβαίνει κάτι στην πραγματική ζωή και σκέφτομαι «αυτό να το βάλω στο σταντ-απ μου», προτιμώ μια δημιουργική διασκευή παρά μια ακριβή αναπαραγωγή των συμβάντων.

 

Δημήτρης Δημόπουλος: "Τα μόνα όρια στη σάτιρα είναι αυτά που θέτει ο δημιουργός"

Δημήτρης Δημόπουλος: “Στην παράστασή μου είμαι εντελώς ελεύθερος να θέσω εγώ τα όρια και να τα ξεπερνώ όποτε και όπως θέλω”.

 

 

Υπάρχουν απαγορευμένα θέματα, τα οποία δεν αγγίζετε γιατί πιθανόν θα προσβληθεί το κοινό; Είναι οι Έλληνες συντηρητικοί;

Το αν θα προσβληθεί το κοινό είναι κάτι που δεν λαμβάνω υπόψη μου. Αυτό που λαμβάνω υπόψη μου είναι να γίνει σαφές τι θέλω να πω και πώς αυτό θα γίνει με έναν τρόπο διασκεδαστικό. Όσο για το ερώτημα αν οι Έλληνες είναι συντηρητικοί, νομίζω πως ναι, όμως αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο στο να δοκιμαστεί και να προκληθεί αυτός ο συντηρητισμός.

 

 

Θεωρείτε πως υπάρχουν όρια στο χιούμορ και στη σάτιρα;

Τα μόνο όρια που υπάρχουν είναι αυτά που θέτει ο δημιουργός και το πλαίσιο στο οποίο δημιουργεί. Αλλιώς θα υπάρξω σε μια εταιρική παρουσίαση, και αλλιώς στην παράστασή μου. Στην παράστασή μου είμαι εντελώς ελεύθερος να θέσω εγώ τα όρια και να τα ξεπερνώ όποτε και όπως θέλω.

 

Υπάρχει μια άποψη πως οι κωμικοί είναι στην προσωπική τους ζωή αρκετά σοβαροί και ίσως λίγο θλιμμένοι. Ισχύει κάτι τέτοιο; Εσείς πως είστε στη καθημερινότητά σας; Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας κάτι που δεν ξέρουμε για εσάς;

Είναι πολύ απλουστευτική αυτή η θεώρηση και θα χρειαζόμασταν σελίδες επί σελίδων για να μιλήσουμε όπως αρμόζει σε ένα τέτοιο θέμα. Η καθημερινότητά μου είναι αρκετά ρευστή λόγω του επαγγέλματός μου και των δραστηριοτήτων μου, οπότε δεν την χαρακτηρίζει αυτό που εννοούμε λέγοντας «καθημερινότητα». Όπως και να έχει, η εκτός σκηνής ζωής μου αποτελεί κομμάτι της ιδιωτικής ζωής μου, την οποία από πολύ νωρίς και πολύ συνειδητά διατηρώ ιδιωτική.

 

 

Δημήτρης Δημόπουλος: "Τα μόνα όρια στη σάτιρα είναι αυτά που θέτει ο δημιουργός"

Ο Δημήτρης Δημόπουλος επί τω έργω.

 

 

Έχετε σπουδάσει υποκριτική και έχετε σκηνοθετήσει παραστάσεις. Θα σας ενδιέφερε εκτός από το stand up comedy να δοκιμάσετε και κάτι άλλο υποκριτικά στο θέατρο ή την τηλεόραση;

Πολύ φοβάμαι πως έχω καλομάθει στην αυτονομία που μου παρέχει το σταντ-απ στο να μπορώ να ταξιδεύω και να παρουσιάζω την παράστασή μου, που δύσκολα θα δεσμευόμουν σε κάποια δουλειά που θα μου στερούσε αυτή την αυτονομία. Φέτος, ας πούμε, δέχτηκα πρόταση να συμμετάσχω σε θεατρική παράσταση, αν είχα δεχτεί όμως, δεν θα μπορούσα να παίξω στη Θεσσαλονίκη.

 

 

Ετοιμάζετε κάτι άλλο μελλοντικά;

Για φέτος λοιπόν συνεχίζεται το δίπολο μουσικό θέατρο και σταντ-απ. Στο μουσικό θέατρο θα παιχτούν φέτος δύο μεταφράσεις μου, η πρώτη για την οπερέτα «Νυχτερίδα» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και την Εθνική Λυρική Σκηνή, και η δεύτερη η απόδοση των στίχων του κλασικού μιούζικαλ «Ωραία μου Κυρία» στην πανελλήνια πρεμιέρα του έργου στην πλήρη μορφή του, μια δουλειά για την οποία είμαι πολύ περήφανος. Στο σταντ-απ τώρα, η «Καφρόκρεμα»» συνεχίζεται στην Αθήνα στο Θέατρο Σταθμός και θα περιοδεύσει όσο περισσότερο γίνεται. Παράλληλα με τις σόλο εμφανίσεις μου, θα έχω τη χαρά να κάνω επιλεγμένες εμφανίσεις παρουσιάζοντας παραστάσεις με συναδέλφους κωμικούς στα ολοκαίνουργια Athens English Comedy Club, Θέατρο ΠΚ, Premise Comedy Club και Λος Άντζελε.

 

 

Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα της περιοδείας της παράστασης “Καφρόκρεμα”εδώ και εδώ

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!